Najdi forum

Mladi vozniki

Ok, ena malo drugačna tema… Kaj vi menite o tem, da je zadnje čase zelo veliko prometnih nesreč, za katere so predvsem krivi mladi vozniki? Kaj mislite, da pripelje do tega? Alkohol? Ali mogoče tisti “feeling”, da zdaj so pa ta glavni ko imajo izpit…?

Alkohol, mamila, objestnost, pokazati, da so “ta glavni”,… Seveda tega ne gre posploševati na vse mlade, je pa veliko takih. Osebno poznam osemnajstletnike, ki so ponoči za stavo z nezmanjšano hitrostjo vozili mimo stop znakov, kar tako, a bo šlo ali ne…Enkrat so imeli srečo, kaj pa naslednjič?

Ko se vozim po naših cestah, se prav nič ne čudim zakaj je toliko nesreč. Kar folk dela po cesti, to ni res. Prehitevanje v škarje, izsiljevanje. In ugotavljam, da so to mladi vozniki. Avtomobile si najbrž sposodijo od staršev. Sicer avto je res dober in potegne, samo kaj ko mladina nima izkušenj, zgubi oblast nad vozilom in mnogokrat je to tudi usodno. Sama grem po načelu: bolje pol ure kasneje, kot pa sploh nikoli.

Vem za primer, ko so mladi vozniki za stavo vozili v nasprotno smer in v smrt povozili zdravnika, ki je reševal življenja v prometnih nesrečah. Kaj je bilo to drugega kot zgolj objestnost? Vsak, ki to počne bi se moral vprašati, kaj ČE …..

Lp
Pia

Ja se strinjam. In največji absurd je, da izsiljujejo prednost in prehitevajo v škarje, potem pa ga pri semaforji zagledaš pred sabo. LP

najlepša hvala za odgovore, zanima me pa še ena stvar… Če se zgodi nesreča, ali se vam krivci smilijo? Meni se namreč taki ljudje vedno manj smilijo…

Nekoč so se mi smilit tudi ljudje, ki so prometno nesrečo zakrivili, vendar moram reč da se tudi meni vedno manj. Ker nampreč potem po nesreči izveš, prebereš , da je krivda zaradi objestnosti, malomarnosti, preutrujenosti. Pri tem se mi še najbolj smilijo družine oz. prijatelji povzročitelja nesreče. Se mi pa še vedno nekoliko smilijo tisti, ki so vpleteni ali so povzročili nesrečo, kot posledico spleta nesrečnih okoliščin. LP

Najbolj nedopustno je to, da se ne igrajo samo s svojim življenjem, ampak tudi z življenjev drugih, naključnih mimoidočih. Pa ne samo, da se ne zavedajo, da lahko morijo. Celo glasno se širokoustijo o svojih podvigih in se imajo za blazne frajerje. Zame je večji frajer tisti, ki zaradi nekaj minutk ne ogroža življenj.

Meni se povzrocitelji ne smilijo. Se mi zdi, da je zelo malo nesrec zgol iz spleta nesrecnih okoliscin in da je vec takih, ker je kriva pijaca, prehitra voznja, izsiljevanje,…
Tud mene je ze povozil oz. zbil pijan voznik in imam se danes posledice te nesrece, pa ceprav je od tega ze 12 let, stara sem pa 22,5 let. Samo zaradi te nesrece imam polno odvecnih refleksov, ki samo ovirajo moje voznike, ko me kam peljejo. Res ne vem, ce bom sploh imela kdaj izpit za avto, ker se resnicno ne morem sprostiti.

Bi pa uvedla, da bi morali vsi tisti, ki so naredili izpit (to pa bi ponavljali vsakih npr. 5 let, mogoce celo manj) iti za npr. 1 teden v Soco kot prostovolci, in da bi tam pomagali ljudem, ki so bili zrtve prometnih nesrec. Na tak nacin bi vsi videli kaj se ti lahko zgodi, ce brezglavo vozis po cesti in ogrozas druge in sebe. Mogoce bi pa to naredilo kaksen “klik” v glavah! Skodilo sigurno ne bi.

Ja, ta ideja s Sočo se tudi meni zdi v redu. In tam kjer se je zgodila prometna nesreča zaradi malomarnosti in objestnosi, zlasti za mlajše voznike bi jih lahko sodnik za prekrške kaznoval za toliko ur družbenokoristnega dela (comunity service) v tem centru. LP

Zanima me koliko ste stari vi, ki ste do zdaj pisali…
Jaz sem mlada voznica, cez katere zdaj toliko besnite. In nikakor ne vozim, kot ste vi pripisovali vsem mladim voznikom.
Odgovor Crnemu_Pantru: neizkusenost.
Mislim, da je najvec nesrec zaradi neizkusenosti (ce jih povzrocijo mladi)…
In ne morete metati vseh v en kos.
moje mnenje.
cau.

Dobra tema in zanimiva razmišljanja. Pa naj še sam dodam svoje mnenje.
Mislim, da ni glavni razlog neizkušenost, ker bi potem vsi na začetku svojih vozniških karier povzročali nesreče. Po mojem je tu predvsem objestnost, frajerišanje in pomanjkanje vozniške kulture ter odgovornosti. Tu je v veliki meri kriva vzgoja (staršev). Po poročilih lahko vidimo, da se divjaki full razsujejo, kar kaže na v glavnem brezglavo divjanje. Kot je rekla frucka – glede na to kar folk dela po cestah res ni nič čudno. Mislim, da novi zakon o CPP ni prinesel tistega, za kar je bil namenjen. Pa bom dodal vprašanje: Kaj mislite, da bi bilo dobro narediti, da bi zmanjšali morijo na cestah ???

Lep dan in noč
Jack

Jaz ne krivim mladost. Krivim objestnost na cestah, na žalost pa je večino voznikov, ki se tako obnaša mladih voznikov. Me pa veseli, da ste med njimi tudi taki in sem prepričana, da ste v večini. Na žalost pa niste samo taki! LP

Mislim da je odgovor ‘kaj narediti’ dala že Anina .. namreč .. se vam ne zdi, da so kazni v Sloveniji za raznorazna dejanja smešne. V Ameriki imajo fantastičen sistem kaznovanja. Javna dela !!! Ker pa je zadeve bolje preprečevati kot pa zdraviti .. vsaj kar se tiče prometnih nesreč … je predlog o enotedenskem nujno opravljenem ‘javnem delu’ kar na mestu. V enem tednu bi bodoči voznik tako lahko obiskal zavod Soča, pa šel na kakšno vožnjo z rešilnim avtomobilom na kraj kakšne hude prometne nesreče .. teh je tako ali tako vsak dan dovolj … malo bi šel na ‘obisk’ v bolnišnico k žrtvam prometnih nesreč … itd.
Po mojem mnenju bi bilo to veliko bolj poučno, kot pa vedenje .. da, če bo nesreča, bo mogoče kazen, bo šla mogoče kakšna točka … drugače mi pa država tako ali tako nič ne more.
Ni mi jasno zakaj se res ne uvede sistem kazni ‘javnih del’ … za določen prekršek se opravi toliko in toliko družbeno koristnega dela .. s tem bi ubili dve muhi na en mah… država bi za določene zadeve dobila ‘delovno silo’ , katero ne bi bilo potrebno plačati .. kaznjenec, pa bi dobil eno lepo življenjko lekcijo, katera bi mogoče celo pripomogla k temu, da podobne neumnosti nebi več počel …

dovolj sem se razpisala .. za nesreče pa res mislim da so krivi mulci, ki niso sami plačali avtomobilov v katerih se vozijo in ki se želijo na cesti samo postavljati pred drugimi .. v prvi vrsti pa so za njih odgovorni starši !!!

lp, Barbara.

ribica: saj ne mecemo vse v isti kos, samo nazalost je tako, da je vecina mladih malo prevec pogumna kar se tice voznje po cesti… Niti slucajno pa ni bilo receno, da smo vsi enaki… btw… star sem 23. lp

OK, malo sem se razjezila 🙂 ker sem ponosna, da vozim karseda previdno, ker vem, da nisem se izkusena…
A tudi vem, da obstajajo drugi, drugacne pameti oz. nepameti .

cau.

mogoče bi pomagalo, če bi se spremenil način pouka….CPP..poudarek je na predpisih, znakih, tehniki vožnje…..meni se zdi, da je pravica do vozniškega izpita pridobljena na prelahek način, nič se ne preverja dejanske zrelosti in občutka za odgovornost, kako se bo nekdo odzval v resnični situaciji….če bi se dalo to praktično izvest, bi to morala biti hitra šola zorenja, en kratki kurz odraščanja…nobeno drugo “neznanje” nima tko drastičnih posledic, kot glih ta nezrelost (alias objestnost, šopirjenje, samodokazovanje, agresija) nekaterih mladih šoferjev, tolk prometnih, tolk poškodb, invalidnosti in nesmiselnih smrti…za kaj vse se pr nas razne komisije ustanavlajo, pa strokovnjaki stikajo glave, pa referendume mamo tud zaposrat…..tle…..pa kar ni nekih pravih premikov…..kje so stručkoti pa pametne glave……ker sam represija ne zaleže. Jack je napisal, da je veliko kriva vzgoja in z njo starši….potem bi blo dobr starše poslat v avtošolo, da se prevzgoje najprej oni…….zdej pa že bluzim……predloga pa nobenga konkretnga..

Se strinjam, da bi morali za kak teden v Sočo. Če pa nič drugega bi moral biti vsaj obvezen ogled kakih poučnih filmov, kaj se lahko zgodi, z zelo realistično predstavo nesreč in dejanskih posledic.

Mislim, da bi bile potrebne ostre kazni, začasen odvzem avtomobila, povišanje zavarovalnine za takšne voznike, in še marsikaj. In manjše sklicevanje na človekove pravice. Na te se vedno sklicujejo vsi, tisti, ki so zaradi takšnih voznikov mrtvi, pa tega seveda ne morejo. In še nekaj: V Ameriki te zalotijo rahlo vinjenega za volanom. Dobiš lisice na roke in gremo v zapor. Kaj pa pri nas?

Po mojem so tudi en velik problem starejsi ljudje.Ko ze slabo slisijo..reakcijske sposobnosti so pa ze krepko pod zahtevanimi.Boste rekli,saj so pregledi..ampak vam povem,da poznam kar nekaj takih,ki bi jim takoj osebno prescipnila vozniska dovoljenja,ker so ze nesposobni za voznjo.nevem,kako jim uspe podaljsanje pri zdravniku,saj od tega da skoraj auta ne znajo voziti , niti ne obracati..,kaj sele da nic ne slisijo…saj celo pri normalni hoji potrebujejo pomoc..Ma.. Lepo prosim.!!!!!!.Potem pa takega srecas na cesti..uh:((( Mi gredo kar vse kocine pokonci,tako sem se razjezila

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close