Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja mlade družine – gradnja hiše

mlade družine – gradnja hiše

No, čisto kratko pojasnilo:
– živeli bomo z moževo plačo, ki je par tisočakov manjša od povprečne slovenske (nam znese že sedaj), moja je kar krepko nad slovensko (hvala Bogu!)
– imava že lokacijsko dovoljenje tako, da sedaj pričenjava urejati za gradbeno: seštete imava vse stroške in takse, itd., ki pašejo zraven. Celotne stroške prepisa parcele je poravnal prodajalec tako, da kakšni stroški odvetnika itd. ne pridejo v poštev (vsaj po normalni poti ne!). Poleg tega sva prepis naredila preko nepremičninske družbe, ki v najinem imenu opravi vse (vključno z vpisom v zemljiško knjigo) – glede tega ne bo dodatnih stroškov.
Čeprav je moja profesija ekonomija, vem, da se tudi mi še kako pošteno zmotimo, ampak upam na najboljše…

Seveda nimava stroškov gradnje še izračunanih natančno – to bova počela kakšno leto prej predno bova nameravala graditi. Tam pa 500.000 SIT ne pomeni nič, čeprav najraje vidim, da je manj.

Hvala za lepe želje in lep pozdrav v okolico Kranja! Verjetno se ne poznava, ker sem priseljena, sosedi pa tudi verjetno nisva, če je Mateja tvoje pravo ime. No, mogoče se pa še kdaj srečava…

Ja, saj v tem je finta – stroški, na katere ne računaš. Prvi je že vpis v zemljiško knjigo – takse so minimalne (te ti bo pokrila agencija), pol procenta od vrednosti vpisane nepremičnine pa plača ob vpisu lastnik – položnica pride na dom…

Tega pol milijona tudi slučajno ne pride na gradbene stroške, pač pa tisto za zraven… Tudi jaz sem mislila, da imam vse pod kontrolo, pa so mi potem znanci postregli s tisto znano: pa saj smo ti rekli… Če računaš na to in imaš (vsaj v glavi) rezervo, bo manj udarilo.

Tudi mi smo “priseljenci”, ni pa rečeno, da se na videz ne poznava s faksa…

LPM

Nama je na nepremičninski družbi zagotovil, da tudi z vpisom v zemljiško knjigo ne bova imela stroškov. Če pa bo pa bo… se pač ne bova sekirala zaradi nekaj tisočakov. Vem pa, da nanese vse skupaj na kar sploh ne računaš nekaj 100.000, ampak bomo že nekako, pa en mesec kasneje… Vsaj jaz sem večni, nepopravljivi optimist, moj mož pa pravi, da je on zmerni optimist. Vsekakor pa imam jaz vedno nekaj rezerve, drugače pa imam še brata, ki mi lahko posodi…

Če si študirala na EF Ljubljana se sigurno ne poznava s faksa, ker sem jaz “previsela” 10 let na izrednem študiju na EPF Maribor (od 1. letnika do zaključka magisterija). Če pa si študirala na slednjem, in da si moja generacija (okoli letnika 1970) pa te skoraj sigurno poznam, mogoče sem bila jaz malo manj vpadljiva…

Ali se poznava???

Novi zakon, ki govori o gradnji hiše in pridobivanju papirjev zanjo je Zakon o gradnji objektov (ZGO-1). Dobiš ga na strani http://www.dzs-rs.si, pod rubriko sprejeti zakoni. Velja od 1.1.2003, pri nas v Grosuplju pa gre še vse, več ali manj po starem zakonu. Kako gre pri vas vprašaj na tvoji občini ali upravni enoti.

Kar se tiče stroškov za papirje, je naju z možem stalo cca. 2.800.000 SIT za vse (lokacijska dokumentacija, komunalni prispevek, elektrika, voda, kanalizacija, projekt (600.000 SIT) in enotno gradbeno dovoljenje, no pa seveda še takse.

Zelo dobro je vedeti, da če si stalni prebivalec Krajevne skupnosti v kateri želiš graditi imaš pravico do 20% znižanja komunalnega prispevka. Prošnjo odaš na Krajevno skupnost, pri nas si moral priložiti dokazila o plačilu samoprispevkov, račune v primeru, da ste sami krili stroške ali del stroškov za izgradnjo komunalnih vodov (kanalizacija, vodovod, elektrika,…). Midva sva dobila 20% popusta, in ti povem, da pri 1.800.000 SIT to kar veliko pomeni.

Maja

New Report

Close