Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Virtualni laboratorij kemije mjerodavni reaktant

mjerodavni reaktant

molim vas da mi objasnite što je to mjerodavni reaktant? zbunjuje me što nije točno da je mjerodavni reaktant onaj kojega ima najmanje u reakciji? što ga nema najmanje?

Dragi Fran,

u nekim kemijskim reakcijama nemamo točno onoliko reaktanata koliko je potrebno da bi u potpunosti nastali produkti. U tom slučaju, samo se jedan reaktant potroši dok nešto ostalih reaktanata nakon završene reakcije ostane neizreagiranih. Mjerodavni reaktant je upravo taj reaktant koji je u potpunosti reagirao, a kad se sav potrošio, reakcija je prestala jer nije može nastati više produkata.

Kada bismo mjerodavni reaktant opisivali kao “reaktant kojeg ima najmanje”, to bi bilo preneodređeno objašnjenje jer se u svakoj reakciji ne troši jednako svakog reaktanta, već onoliko čestica reaktanta koliko iznosi njegov stehiometrijski koeficijent. Zbog toga ga je puno bolje definirati kao “reaktant kojeg nema u suvišku” prema drugim reaktantima odnosno reaktant koji određuje količinu produkta koja u određenoj kemijskoj reakciji može nastati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close