Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Kutak za biologiju mitoza/mejoza

mitoza/mejoza

Zanima me da li se udvostručenje kromosoma događa baš unutar mitoze odnosno mejoze ili prije?

Draga Marijana,

kromosomi nastaju tijekom stanične diobe. Broj kromosoma u mitozi ostaje isti dok unutar mejoze dolazi do redukcije odnosno smanjenja broja kromosoma.

krivo sam se izrazila, mislim na DNA molekulu.

DNA molekula se udvostručuje u interfazi.

Pozdrav, molim vas pomognite mi u jednom zadatku, zbunjuje me. Ovako glasi: od čega se sastoji DNA nakon dupliciranja? Od dva (jednog starog i jednog novog) polinukleotidna lanca, samo jednog novog polinukleotidnog lanca, jednog lanca DNA i jednog RNA ili dva polinukleotidna lanca nastala istovremeno? Hvala

Draga Vojna,

nakon duplikacije, DNA lanac se sastoji od dva polinukleotidna lanca – jednog starog i jednog novog.

Zašto se u anafazi prve mejoze sestrinske kromatide ne odvajaju nego ostanu zajedno ako se u mitozi odvajaju? Nije mi to jasno. Hvala

Draga Kristina,

glavni razlog je što se centromera (pričvrsnica) koja drži sestrinske kromatide zajedno ne dijeli kao u mitozi. Zbog toga one putuju zajedno na ISTI pol stanice. Odvajaju se samo homologni parovi kromosoma.

Gdje se kod muškaraca odvija mejoza?

Draga Anamarija,

mejozom kod muškaraca nastaju muške spolne stanice, spermiji. To se odvija u muškim spolnim žlijezdama – testisima.

se u nekoj fazi mitoze nalaze dvije jezgre??

Da, u telofazi mitoze. Razdvajanjem sestrinskih kromatida u anafazi započinje formiranje jezgrinih ovojnica u citoplazmi stanice, a nakon toga se počinje dijeliti i citoplazma.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close