Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija MIŠICE MEDENIČNEGA DNA

MIŠICE MEDENIČNEGA DNA

Spoštovani dr.Hajdinjak!

Pred dvema letoma mi je bila odstranjena prostata. Po začetnem uhajanju urina sem začel intenzivno izvajati Keglove vaje in dokaj hitro dosegel zadovoljive rezultate (brez uhajanja vode). Vaje izvajam še danes, čeprav v omejenem obsegu.
Namreč, pred tremi meseci so se med izvajanjem vaj pojavile bolečine v analnem kanalu in zelo pogosto občutek, da moram nujno na veliko potrebo. Bolečine in občutek, da moram na veliko potrebo (10-15 krat na dan) so bile sprva le ob izvajanju Keglovih vaj, sedaj so praktično stalne. Ob tem pa me večkrat preseka kot nož ostra bolečina (krči) v analni mišici – zapiralki. Bil sem pri proktologu, vendar pa, razen manjših hemeroidov, ni opazil nič posebnega. Svetoval mi je uporabo dilatatorje Dilatan, ki pa mi, kljub uporabi, ne pomagajo dosti. V zadnjem času sem jih zaradi boleče mišice sploh prenehal uporabljati.

Bolečine pa niso le v analni mišici ampak se pojavljajo tudi v sečnem mehurju. Ob izvajanju vaj se tudi v mehurju pojavljajo pekočine in pogosto siljenje na vodo, podobno kot pri hudem vnetje mehurja, ki pa, kot se vedno znova pokaže, to ni. Pogosto sem imel v mehurju bolečine tudi med izvajanjem analne delitacije.

Mislim, da vaje izvajam pravilno, saj je bilo vse OK skoraj dve leti, mišice med izvajanjem sproščam, bil sem tudi v zdravilišču kjer so mi pokazali kako se to izvaja pravilno.
Ali je to normalno stanje pri izvajanju Keglovih vaj? Ali sta mišici zapiralki (za vodo in za blato) praktično ena mišica? Namreč, vedno ko stisnem mišico zapiralko za vodo (prostata), avtomatsko stisnem tudi mišico v analnem kanalu. Je to normalno?

Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!

Spoštovani!

Dokler se stanje ne pomiri, takoj nehajte s treningi. Če boli, ne vidim razloga, da bi delali vaje, ki bolijo!

Eventuelno priporočam (v praksi ne vem, kje vam bodo to napravili, ampak je smiselno) svečko z diazepamom ali kakšnim drugim relaksantom (kalcijev antagonist…).

Ter pregled pri proktologu (dr. Košorok).

Sprašujete “Ali sta mišici zapiralki (za vodo in za blato) praktično ena mišica? Namreč, vedno ko stisnem mišico zapiralko za vodo (prostata), avtomatsko stisnem tudi mišico v analnem kanalu. Je to normalno? ” Da. Po mojem razumevanju imate povsem prav, to je povsem pravilno in normalno.

Če ste kontinenco dosegli, ne vidim razloga v nadaljnem izvajanju vaj, vsaj dokler vam povzročajo težave. Pa tudi sicer, če po letu dni od operacije ni zadovoljivo, je smiselno razmisliti o dodatnih operativnih posegih.
Če težave ne bodo minile same, so možne druge preiskave, tako pri nevrologu (EMG mišic medeničnega dna in druge njihove preiskave na nevrološki kliniki v Ljubljani), pred tem pa seveda še morfološke preisakve (MR, rektoskopija, koloskopija, cistoskopija).

Pišete o izvajanju “analne dilatacije” – zakaj je bilo pa to potrebno? Medenično dno je enotna struktura in vsekakor lahko težave v enem delu medeničnega dna vplivajo na druge dele. Težave so lahko nastale tudi na novo in nimajo nujno zveze z dogajanjem po operaciji prostate. Če ste že nabavili Dilatan – ali ga dobro namažete, uporabite tankega in ga segrejete pred vstavitvijo – vse s ciljem pomiriti težave. Vsekakor pa predlagam prenehati z vsem, kar draži in težave povzroča.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close