Mirzaten, paroxat
Spoštovani!
Pišem vam, ker bi rabil vaš nasvet!
Star sem 24 in že od pubertete imam depresijo. Ta se kaže kot grozna teža na duši, torej grozno žalostne emocije včasih brez razloga, včasih z razlogom. Velikokrat jočem, ker mi je potem malo lažje. Sem zelo pesimističen, težko se česa veselim, čeprav sem zelo priden študent na težkem študiju in imam zares dobre ocene, sem le malokrat sposoben veselja.
Pri 15ih sem dobil prvič antidepresiv, Zoloft! Bil je pekel, jemal sem ga pol leta 150 mg in je grozno poslabšal depresijo. Popolnoma enako je bilo s Cipramilom.
Nato so mi pri 18ih predpisali Mirzaten 30 mg zvečer in ta antidepresiv me je v roku enega meseca dobesedno spravil ven iz najbolj temačnih misli. Nisem mogel verjet kakšen srečen in zadovoljen človek sem postal. Jemal sem ga 2 leti in ves čas je bilo v redu.
Nato sem ga ukinil, ker sem se zredil za 20 kg. In je bilo pretekla leta v bistvu kar v redu. Zdaj pa spet depresija, anksioznost. Čist brezveze, čeprav ni nobenega posebnega razloga za to.
Spet sem obiskal psihiatra, tokrat drugega in ta mi je predpisal paroxat 20 mg. In to mi sploh ni všeč. Mirzatena mi ni hotel, ker pač redi. Pa imam sedaj normalno telesno težo oz kar športno postavo.
Sedaj ga jemljem 4 dni 10 mg in mi je tako slabo, grozno se potim. Prav teče z mene. In me zanima, a je to še normalno, da se tako zelo znjom, da me je tako zelo vroče ali pa je to že lahko znak serotoninskega sindroma?
Prebral sem, da se metabolizira preko CYP2D6 in da nekaterim ljudem primanjkuje tega encima, zato lahko vrednosti zdravila zelo narastejo. Kako naj vem, da ne spadam v to skupino?
Lep pozdrav,
Naser
Spoštovani,
Serotoninski sindrom se praviloma pojavlja ko se istočasno predpišejo antidepresivi iz skupine SSRI in nekatera druga zdravila (ne nujno antidepresive). Gre v resnici za toksičnost serotonina, ko ga z kombinacijo različnih zdravil preveč vzbudimo.
Vi opisujete potenje, kar niti približno ne kaže na serotoninski sindrom, je pa pogost stranski učinek zaviralcev ponovnega prevzema serotonina, kot je paroksetin.
Zaenkrat ni nobenega razloga za skrb, paroksetin v začetku jemanja lahko res poviša nivo anksioznosti, in se morda zaradi tega stranskega učinka (ki je zelo pogost), trenutno slabo počutite. Običajno pa vsi neželeni stranski učinki postopoma izzvenijo v parih tednih.
Če pa bodo stranski učinki preveč moteči in vztrajni, so tudi druge možnosti, ni pa priporočljivo prehitro obupati, dajte zdravilu šanso in čas da začne delovati.
Lep pozdrav,
Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec
Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc….
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
Stranski učinki-zoloft
Imam 40 let in že več kot pol leta jemljem zoloft 200mg. Imam pa precejšnje težave s stranskimi učinki. Obliva me oziroma nenormalno se potim, uhaja mi urin, nezmožnost doseganja orgazma, slabo vidim na blizu,… Kaj naj storim? Ne bi želela prenehati z jemanjem, ker dobro vpliva name kar se anksioznosti in fobij tiče. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
Po tolikem času, je verjetnost, da bodo stranski učinki izzveneli zelo majhna.
V takih primerih imamo nekaj možnosti:
1. Znižati odmerek, na najniži še učinkoviti in upati, da bo to zmanjšalo stranske učinke
2. Zamenjati zdravilo
3. Začeti psihoterapevtsko obravnavo in s časom zdravilo nižati do ukinitve. Z odstranitvijo vzrokov ( če je terapija uspešna), se naj bi simptomi anksioznosti toliko zmanjšali, da zdravilo ne bi bilo potrebno, ali bi zadostoval nižji odmerek.
Lep pozdrav,