Mirzaten
Lpo pozdravljena ga. doktor!
Upam, da ste preživela lep dopust, sam se še nanj pripravljam. Glede na to, da imam diagnozo depresije in se zdravim z zdravilom Mirzaten imam par vprašanj za Vas in upam, da mi boste lahko nanj odgovorila.
V mesecu juluju sem bil pri svoji psihiatrinji in skupaj vsa se odločila da terapijo podaljšava (zdravim se od konca maja /07) do konca leta in tako pridem na kontrolni pregled v mesecu oktobru. Omenil sem tudi, da mi razpoloženje v dnevu zelo niha, enkrat sem fenomenalne in ustvarjalne volje, drugič sem popolnoma na tleh, tudi pripravljen narediti samomor! V tem štadiju sem tudi obiskal urgentno psihiatrično ambulanto in dobil anmesto kakšne lepe besede samo grenke, kako lahko sploh takšni mladi zapademo v depresijo …. (škoda besed) . Razočaran sem bil popolnoma.
Moja psihiatrinja je trenutno na dopustu, k njen sem prišel popolnoma mimo osebnega zdravnika in si tudi teh težav ne upam zaupati osebnemu zdravniku (moj prijatelj in sosed je) ampak jaz še vedno vsak dan opažam, da sem enkrat odlične volje drugič popolnoma na tleh! Mi lahko mogoče zaupate kaj naj naredim? Jemljem Mirzaten 1 x na dan zvečer 30 mg!?
Lahko Vam zaupam, da tudi nimam punce, sem samski, veliko hodim v naravo, se poizkušam sproščati, z mamo in očetom živimo ločeno življenje, že tudi delam in ob delu študiram (mi kar gre) ampak tega ne zastopim, da sem enkrat tako krasno drugič tako slabo. Evo še en primer, danes bi moral s kolegi na Grossglockner in me je premagal strah kaj, če mi bo slabo, kaj če se mi stanje poslabša, kaj, če kje padem, kaj, če se bud zaleti in sem vse skupaj odpovedal. Sedaj mi je po eni strani žal saj je bilo odlično vreme in sedaj, ko Vam pišem to sporočilo se moji prijatelji vračajo z gora jaz pa študiram le kaj bi bilo, če bi šel zraven.
Res ne vem kaj se dogaja z mano? Aja pa še to star sem 21 let.
V pričakovanju Vašega odgovora Vas toplo pozdravljam.
Pozdravljeni,
to, da imate tekom dneva izkušnje tudi z dobrim razpoloženjem je za vas dobro. Če torej pride slab trenutek, veste, da je prehoden in če ga ne morete odgnati ali premagati, ga morate samo zdržati.
Očitno misli, ki se vam porajajo, vplivajo na vaše počutje, zato bi se bilo potrebno ukvarjati z njimi. Te vam verjetno povzročajo anksioznost. Da bi anksioznost ublažili ali se ji izognili se odpovedujete stvarem, ki bi jih sicer počeli. Dober znak je tudi, da ste kljub težavam uspešni in funkcionalni.
Ne opuščajte druženja s prijatelji, ne opuščajte svojih dejavnostih.
Poskusite si pomagati s knjigo D Burns: Kako smo lahko srečni in zadovoljni (vedenjsko kognitivne tehnike).
lp
Pozdravljeni!
Rada bi vprasala, glede zdravila mirzatena, mojemu tastu je psihiater napisal zdravilo mirzaten, zaradi tega, ker ni spal ponoci, zdaj pa vam ne znam povedati koliko MG tablete mu je dal, vem le da mu je dal eno kapsulo na dan, a on si vzame 2, zanima me koliko je to nevarno in ker stalno govori o samomoru se z mamo bojiva, da bi se predoziral, pa tudi po teh tabletah si baje kar zaspan in on se vozi avto, ker bognedaj da mu vzamemo kljuce od avta, malce je tudi agresiven oziroma boleha za demenco in pri njem so vedenjske motnje vec kot ocitne, vsi se po malem bojimo kaj bo z njim. Mama(moja tasca) je vsa obupana in mislim da je na koncu z zivci ampak moram napisati,da se kar drzi- samo koliko casa se??????
Prosim svetujte mi kaj naj storim oziroma KAJ NAJ STORIMO, KER MU NE PRIDEMO DO KONCA. Z mozem sva pretezno v sluzbi, tako da vecji del dneva, je mama sama z njim in ker tudi ona ni glih pravega zdravja, se bojim se zanjo, tako da ne vem- kako naprej in kljub temu da je moja sluzba povezana z delom starejsih ljudi. Po poklicu sem socialna oskrbovalka, vem kako lahko pomagam drugim in mi to odlicno uspeva, ne morem pa pomagati mojemu tastu. Enostavno ne prides mu blizu, ker je izredno asisocialen, zaprt vase in je v nekem svojem svetu. Celo sem mu priskrbela enega najbolj odlicnih psihiatrov in se to sem tako prosjacila, da me je komaj sprejel, ampak ne vem vec kaj narediti, ne razumem drugim lahko uspesno pomagam, ne morem pa mojim doma, kaj lahko se storim, pa bojim se res da nekega dne si bo kaj naredil ali se bo z avtom kam se zaletel, unicil se kako tujo zivljenje in kako bom lahko zivela stem ko pa dobro vem, da bi lahko to preprecili. Ce mene vprasate kot laicno osebo, bi ga jaz osebno poslala na psihiatricno ustanovo na opazovanje, ker le-tako bomo vedeli pri cem smo in koliko je nagnjen k samomoru in kaj se da narediti in v tem casu, bi se mama malo odpocila, ker je tudi ona na koncu z zivci in ji je zdravnica predpisala Lexaurin 1,5mg, da se pomiri, toda to dejansko ne resi problem to ga odmakne za dolocen cas. Kaj mi je storiti, prosim dajte mi nasvet, ker sama ne vem vec kako naprej, pa ceprav sem zaposlena na centru za socialno delo kot socialna oskrbovalka, vendar tu mi odpove vso znanje ki ga obvladam in v tem poklici sem ze 20 let, pa ne vem, ne znam pomagati a bi rada pomagala da bi vsi manj trpeli in trepetali ko se bo sel z avtom vozit okoli, morda isce v tem izhod, ma tu ne gre samo za njegovo zivljenje ampak tudi za druga- saj ne vemo kaj naklepa. Prosim, to je klic na pomoc, mi smo storili vse kar se je dalo ampak ce nas “nono” ne sodeluje ne moremo nic?
LP, obupana snaha, ki me imajo kot hcerko- Ester
Za začetek: če vas je strah, da si bo tast kaj naredil morate ukrepati. To je lahko razlog tudi za zdravljenje v psihiatrični bolnišnici proti volji! Sprejeli ga bodo tudi brez napotnice osebnega zdravnika.
Ker omenjate, da je tast dementen predlagam, da se v primeru, da njegovo življenje ni (!) ogroženo, obrnete najprej na psihiatra, ki ga je že obravnaval ter na društvo spominčica, kjer vam bodo znali svetovati naprej.
lp