mirena in zanositev
Pozdravljena, Mateja,
pravite, da vama ne uspe. Kako dolgo pa se že trudita? Nosečnost je namreč bolj statistični podatek, v enem mesecu zanosi zgolj 25% žensk. Koliko ste stari? Saj veste, da starost močno vpliva na plodnost ženske. Partner je isti kot pri prvem otroku? To omenjam, ker s(m)o tudi moški soudeleženi pri spočetju in pri vsaj 50% lahko “krivi” za neuspeh. Ženska lahko po prenehanju uporabe Mirene zanosi kar takoj, lahko pa se vse skupaj malce zavleče, tudi za nekaj mesecev.
Matjaž
Mateja, glede na navedeno sta kandidata za obravnavo neplodnosti, pa naj se še tako čudno sliši. Če je v prvo šlo brez težav, to še zdaleč ni garancija, da bo tudi drugič šlo tako. Najprej naj partner naredi spermiogram, napotnico zanj dobi pri osebnem zdravniku (lahko seveda tudi samoplačniško), če je z njim vse ok, pa je pri vas potrebno pogledati kaj in kako. Predvidevam, da imate redne menstrualne cikluse, da veste, kdaj imate ovulacijo in da imata takrat redne spolne odnose.
LP, Matjaž
Pozdravljeni!
Mireno imam že več kot pet let vstavljeno in nimam nobenih problemov. Problem imam s sestro, ki me nikakor noče naročit, da bi si vstavila novo. 26.3. je potekel Mirenin rok in ko sem klicala, da bi se naročila, je bila moja zdravnica bolna, sestra pa mi je rekla, da sploh ni problem, da sem dva meseca še brez skrbi. Sedaj sem zopet klicala pa me je odslovila, češ, da ima zdravnica gnečo, da potem gre na dopust in mi ne more opraviti kontrole, ker je ne bo. Tako me je sedaj naročila 19. 8.2013. Ko sem vprašala kako je z zaščito mi je odgovorila, da naj pač pazim. Haloooo!!! Mireno sem si vstavila ravno zato, ker uživam v seksu, otrok pa ne bi več imela. Sedaj pa me zanima vaše mnenje. Ali moram zamenjat zdravnico, ker ima takšno sestro ali sem lahko do 19.8. v postelji še vedno sproščena in uživam tako, kot sem do sedaj???
Ne vem če bi sploh napisala, ne bi rada strašila zadovoljne uporabnice,
mireno imam že drugič- drugo 4-5 leto, sem bila res zelo zadovoljna, nisem imela nobenih težav in niti kapljice krvavitev v vseh letih, nobenih skrbi, ker sem res želela ziher zaščito, ker so me 14 dni bolele dojke in bile zelo napete sem naredila test nosečnosti- ne boste verjeli noseča…..res žalostno
Nobena kontracepcija ne nudi 100%-ne zaščite. Mirena je statistično bolj učinkovita kot tabletke. Seveda vam statistika sedaj nič ne pomaga. Pa glejte z druge strani: 10 let ste imeli “mir” pred menstruacijami in imeli ste zaščito. Bi bilo tako tudi s kakšno drugo kontracepcijsko metodo? Ne vem, morda. Bi lahko zanosili ob uporabi tablet, obroča, obliža, injekcij itd? Da, ta možnost obstaja, tako kot pri Mireni.
Matjaž
Spoštovani! S fantom se trudiva zanositi že 5 mesecev pa nr gre. Je možno da je kriva mirena, ki sem jo imela vstavljeno 5 let in dva meseca. Stara sem 29 let, partner pa 33 let. Oba imava s prejšne zveze otroka. Jaz 6 let starega on pa 13 let. Je možno da je kriva mirena ali je kaj drugega vzrok? Strah me je pa zato, ker pri prvem sem takoj zanosila pa še prav mu ni prišlo v mene. Zakaj zdaj ne gre.
Pozdravljeni!
Nič ne pišete o vašem menstrualnem ciklusu. Če imate koliko toliko redne menstruacije, potem imate tudi ovulacije in to je eden izmed predpogojev za nosečnost. Seveda pa ni tako enostavno – človeška reprodukcija je pravzaprav zelo neučinkovita, statistično zanosi cca 30% parov v enem mesecu in cca 80% v enem letu. Čeprav se vam zdi, da se trudita že zelo dolgo, pa se z medicinskega stališča trudita šele 5 mesecev. Preden se zdravniki sploh začnejo ukvarjati z morebitno neplodnostjo, mora preteči vsaj eno leto (razen če je že na prvi pogled jasno, da ne bo šlo zlahka). Morate se tudi zavedati, da ste od prve nosečnosti starejši 6 let, v tem času se je lahko kaj spremenilo. Tudi partner je drugi kot pri prvi nosečnosti in tudi pri njem se v 13 letih lahko kaj spremeni. Kaj narediti? Zaenkrat nič. Skušajte določiti vaše plodne dneve in takrat imejta spolne odnose vsak 2. dan. Če v enem letu ne bo uspeha, se začne sistematična obdelava: najprej se naredi spermiogram pri partnerju (napotnico dobi pri osebnem zdravniku, lahko tudi samoplačniško), nato pa HSG pri vas.
Matjaž