Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Mirena in osteoporoza

Mirena in osteoporoza

Spoštovani!

Marca 2009 so mi vstavili Mireno. Prva menstruacija je bila obilna in boleča, potem pa menstruacij ni bilo več. Ker sem zasledila podatek, da imaš povečane možnosti, da oboliš za osteoporozo, če menstruacija izostane za pol leta, me zanima, če bo izostanek 7 menstruacij in najbrž se bo to nadaljevalo tudi v prihodnje, vplival tudi na mojo kostno maso.
Stara sem skoraj 43 let, v dobri kodiciji, brez zdravstvenih težav. Malo me moti še to, da imam kak teden v ciklusu zelo povečane in boleče prsi, kar je npr. pri športu zelo moteče. Ali štejem omenjeno težavo k kontraindikaciji Mirene ali je morda to prvi znanilec mene?
Morda obstaja kakšna bolj prijazna kontracepcija?
Hvala za odgovore.

Kljub odsotni menstruaciji, vaši jajčniki nemoteno delujejo. Tako se vaše hormonsko stanje ni nič spremenilo in zato niste nič bolj ogroženi z osteoporozo kot pred MIreno. Napetost prsi je dogodek v drugi polovici ciklusa, s tem si lahko malo pomagate predstavljati kako delujejo jajčniki. Ko napetost popusti, bi sicer imela perilo, ki pa ga zaradi MIrene morda ni ali pa je zelo šibko.Pri športu je najbolje nositi udoben modrček, ki je narejen posebej za šport. Napetost prsi nikakor ni znanilec mene. Ne vem kaj konkretno je za vas “prijazna KC”. Jaz jo razumem kot enostavno za uporabo, učinkovito, s čimmanj in čimkrajšimi sopojavi in šibkimi in nebolečimi menstruacijami. Temu pa MIrena ustreza.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Hvala za odgovor.

New Report

Close