Mirena in menstruacija
Pozdravljeni,
stara sem 33 let in 6 tednov po drugem porodu sem si dala vstaviti mireno. Mireno imam že 1 leto. Na začetku mirene sem krvavela 2 meseca skupaj in ne prav močno, bolj blago. Potem 4 mesece nič nobene krvavitve nobenih izcedkov nakar po 4 mesecih dobim menstruacijo. Sedaj imam že 6 mesecev vsakih 25-28 dni menstruacijo, ki traja tudi do 10 dni. Menstruacija pa je tako močna, da moram uporabljati tampone oz vložke. Pred zanositvijo sem jemala KT in vedno sem imela redno menstruacijo na 28 dni, trajala pa je 4-5 dni. Tudi po drugem porodu, ko nisem jemala nobene kontracepcije sem imela redno normalno menstruacijo. Nikoli res nikoli nobenih težav. Sedaj pa zadnje pol leta se mi menstruacija začne kuhati tako, da najprej prve 3 dni dobim rdeč izcedek in je bolj blag, potem se kar naenkrat ulije in to se mi potem paca tudi 10 dni. Sedaj je mnogo bolj slabše kot pred mireno. Ali je to kaj narobe, ali bi bilo pametno odstraniti mireno. Ali moram na pregled h svoji ginekologinji? Je pa res, da pri mireni nimam nobenih drugih težav edino še trebuh imam sedaj kar naenkrat bolj napihnjen, kot bi bila noseča. glede na to da sem od poroda shujšala 20 kg 15 od nosečnosti + pet še dodatnih trebuh pa je kar napihnjen. ni mi jasno. Pri tabletkah pa sem imela redne menstruacije, sem pa imela težave s tem da sem se redila, koža je bila mozoljasta, bila sem razdraženega razpoloženja, libida ni bilo.
Ali je to normalno za mireno?
Hvala za vaš odgovor.
Hm? kaj naj rečem? Idealne kontracepcije ni. Tako močne menstruacije pri Mireni niso običajne, prej obratno – nič ali zelo malo. Vsekakor velja stanje preveriti pri ginekologu in če ne gre drugače, odstranitev Nirene in poskusiti še kaj, česar še niste. Morda katero od hormonskih tabletk, ki delujejo antiandrogeno? ampak prav te običajno znižujejo libido. Morda Belara? Žal se do resnice na področju kontracepcije lahko dokopljemo le, če poskusimo in pri poskusu vztrajamo vsaj 4 mesece.
Spoštovani!
Prosim za nasvet, imam že drugo mireno (prvo 5 let brez težav, razen vmesne občasne manjše krvavitve), pri vstavitvi druge sem imela težave, in sicer se ni “vlegla” tako kot je potrebno in sem jo morala po 2 mesecih odstranit, nato sem imela 2 meseca pavze, nato pa poskusila s ponovno vstavitvijo, od tega je že cca. leto dni. Sedaj pa že nekje mesec dni bolečine v predelu levega jajčnika in križa, nato pa dobila najprej 3 dni rjavi izcedek, potem en teden pavze, sedaj pa že 15.dan neprekinjeno krvavim, krvavitev je obilnejša kot je bila do sedaj, ko sem potrebovala le dnevni vložek.
Skratka zanima me, ali je vse to pričakovano in normlno za mireno. Skrbi me predvsem to, da že 15 dni krvavim, saj do sedaj nisem imela tako dolgotrajnih krvavitev.
Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni
Spoštovani,
tako dolga krvavitev ni normalna, ni pa nujno, da je kaj pomembnega narobe. Vseeno se velja po tako dolgi krvavitvi oglasiti pri ginekologu, da vsaj preveri, kaj bi utegnilo biti razlog. Če bo z MV vse v redu in tudi ne bo videti nobene ciste na jajčnikih, potem se bo pač še nekaj časa počakalo.
Spoštovani,
en teden ni dovolj dolga doba, da bi imelo smisla sprejemati pomembne odločitve, npr. odstraniti Mireno. Vzemite kaj proti glavobolu in poskusite ohraniti mirno kri. V polovici primerih v mesecu dni krvavitev preneha, težave s glavoboli pa tudi. Razen, če je glavobol nevzdržen. V tem primeru ni druge kot odstranitev.