mirena
Pozdravljeni!
Zadnje čase sem zasledila kar nekaj o materničnem vložku Mirena. Njegovo delovanje mi je več ali manj jasno, zanima pa me kakšni so pogoji in zdravstvene omejitve za uporabo? Imam namreč prolaps mitralne zaklopke, zaradi česar klasični IUV ni zaželjen.
Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem in Vam želim lep dan
Simona
Draga Simona,
Kolikor mi je znano (nisem kardiolog), se internisti že glasno prepirajo o tem ali naj prolaps mitralne zaklopke uvrstijo med normalne ali ne, ker je to tako pogosto stanje in tako malo nevarno, da skoraj ne gre izgubljati besed. Seveda to velja za “hemodinamsko nepomembne spremembe”.
Kar zadeva IUV Mirena pa takole: deluje na maternico in njeno sluznico podobno kot oralna hormonska kontracepcija zato tudi preprečuje ali močno ovira vdor klic v maternico in širjenje infekcij. V tem smislu bi vam, pod pogojem, da imate v sebi zavestno predstavo o “tujku v telesu” in ob relativno dostopnem ginekologu, Mirene ne odsvetoval. Najlažje je namreč stvari odsvetovati in ne nuditi alternative! Odločitev o uporabi pa mora biti vaša, ne zdravnikova. Zdravnik vam samo vložek vstavi oziroma vam razloži njegove prednosti in slabosti. V primeru prolapsa mitralne zaklopke, ki hemodinamsko ni pomemben, imate enake možnosti za uporabo mirene kot vse zdrave ženske.