Najdi forum

mirena

Spoštovani!

Že več kot 2 leti imam vstavljeno mireno in sem z njo zelo zadovoljna.Zanima pa me, ali obstaja kakšna povezava med tem materničnim vložkom in pojavom raka materničnega vratu.Ginekologinja mi je namreč priporočila pogostejše preiskave brisa, glede na to, da imam mireno.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Nobena vrsta materničnega vložka ne povzroča raka na materničnem vratu. Povzročijo ga HPV virusi določenih tipov pri ljudeh z določeno genetsko predispozicijo.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Mireno imam vstavljeno sedem mesecev. Pri prvem pregledu je bilo vse v redu, tudi jaz se počutim dobro, vendar me zanima, če je možno, da so stranski učinki povišanje telesne teže? Od kar imam vstavljeno mireno sem se zredila za osem kilogramov, najbolj okrog trebuha pa čeprav se intenzivno ukvarjam s športom. Hvala za vaš odgovor. Lp, Sandra

Tolikšno povečanje telesne teže ne bi mogla pripisati Mireni. Mirena sprošča izjemno majhno količino hormona, ki deluje zato skoraj izključno na sluznico maternice in so sistemski učinki silno redki in blagi , izraženi predvsem na začetku uporabe. Morda ste spremenili način prehrane, način življenja, morda je posredi motnja delovanja ščitnice. Dobro bi bilo izključiti prva dva razloga in jih ustrezno spremeniti, po potrebi pa tudi obiskati osebnega zdravnika in se z njim pogovoriti o drugih vzrokih za povečanje telesne teže.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Mireno sem imela vstavljeno slabi dve leti. Upala sem, da se mi bodo krvavitve zmanjšale, vendar se to žal ni zgodilo, saj sem imela menstruacije po 10-14 dni, kar pa je bilo zelo moteče.Ravno zato sem se odločila, da mi jo ginekologinja odstrani.To se je zgodilo ta petek. Danes, v nedeljo, pa krvavim, kljub temu, da sem imela 5.8. menstruacijo, ki je trajala 12 dni. Ali sem ponovno dobila menstruacijo že drugič ta mesec?

Po odstranitvi Mirene se kar kmalu lahko pojavi krvavitev, ker je Mirena prenehala sproščati hormon na sluznico, zdaj bodo na sluznico vplivali samo hormoni vaših jajčnikov. Krvavitev po odstranitvi ni preva menstruacija, verjetno bo tudi čisto kratka. od tu dalje pa morate spet spremljati svoj ciklus tako kot običajno.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Po odstranitvi Mirene sploh nimam več menstruacije. Stara sem 46 let. Odstranili so mi jo v mesecu maju, do zdaj pa še ni prišlo do krvavitve. Doma imam že novo Mireno, ki si jo želim vstaviti, pa žal še nisem dobila menstruacije. Z njo sem bila izredno zadovoljna.
Kaj naj storim?

Pišem pa vam ponovno, saj se krvavitev od nedelje še ni ustavila in je zelo močna že četrti dan. Ali je to zaskrbljujoče?
Hvala za vaš odgovor.

Ali ima Mirena lahko kakršnokoli povezavo s ponavljajočimi vnetji na materničnem vratu?

Za ddt: V vaši starosti se lahko že pojavlajo veliki izostanki menstruacije zaradi približevanja mene. Oglasite se v vašo ambulanto in dogovorite za kontrolo, pri tem pa bo ginekolog lahko ugotovil ali je menstruacija blizu in ali jo je mogoče s hormoni sprožiti. Potem pa bo vstavitev spet mogoča.Če izključi nosečnost in niste preveč občutljivi na bolečino, jo lahko vstavi tudi brez menstruacije.

Strelka: pri močni krvavitvi morate obiskati vašega ginekologa.

JanaG: Mirena ni povezana s ponavljajočimi vnetji na materničnem vratu ali v nožnici.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Kmalu bo 2 leti, odkar imam vstavljeno mireno. Z njo sem zelo zadovoljna, me pa skrbi, ker menstruacij praktično nimam. Prej sem imela zelo močne menstruacije in posledično zelo slabo kri.
Sedaj pa menstruacij ni, le kdaj pa kdaj kakšna kapljica krvi. Ali sem res lahko brez skrbi?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Ravno to kar vas “moti” je cilj uporabe Mirene: čimmanjša izguba krvi med menstruacijo in posledično življenje brez slabokrvnosti in tegob, ki jih ta prinaša. Ali si res želite ponovno slabega počutja in poplav pri menstruaciji?Verjetno ne, navodila priložena Mireni pa so dovolj jasna: ni razloga za skrb.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Mireno imam vstavljeno že štiri mesece. Še vedno imam menstruacijo , ki pa ni tako močna kot je bila pred vstavitvijo mirene. Nimam nikakršnih težav. Zanima me,kakšne izkušnje imate glede uporabe tamponov. Ginekologinja mi jih je namreč odsvetovala. Torej tamponi DA ali NE.

Pozdravljeni,
Mireno imam od meseca maja.
Brez menstruacije sem bila do včeraj.Prejšnji teden 15.9.2009 sem imela ginekološki pregled in pravi zdravnica da je vse v redu.Danes se mi je pojavila močna krvavitev.
Ali je to normalno?

Lp,

Glede uporabe tamponov ni nobenega dvoma DA LAHKO jih uporabljate. Sredstvo za higieno med mensesom je povsem poljubno – tako kot ste sicer vajeni.

Če ni bilo mensesa 4 mesece je lahko kakšna M tudi bolj močna. Če je takoo močna kot običajno pred vstavitvijo Mirene, ni nič narobe, če pa je izrazito močna, pojdite na pregled h ginekologu.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni,
mireno imam eno leto in zelo pogoste (sicer blage) krvavitve. V zadnjem času imam tudi močne bolečine v spodnjem delu trebuha. Mirena me tudi ovira pri spolnem odnosu. Ali je možno, da je se v telesu premaknila in mi povzroča težave?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Po izkušnjah Fincev ,kjer je Mirena v uporabi že več desetletij, so blage krvavitve tudi vmesne, možne do 1 leta uporabe Mirene. Pri nas jih raje zaustavljamo prej s pomočjo hormonskih zdravil.
Ali je bolečina v spodnjem delu trebuha tista, ki vas ovira pri spolnosti? Mirena se samo zaradi spolne aktivnosti ne premakne, lahko pa pride zaradi krčenja maternice do delnega ali popolnega iztisa vložka iz maternice. Predlagam kontrolo pri ginekologu in v primeru normalnega izvida še dodatne preiskave za izključitev drugih vzrokov za bolečine.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Mireno imam vstavljeno 2 leti. Odkar imam vstavljeno se mi pojavljajo depresije in zmanjšanje spolne sle. Ta obdobja so vedno bolj pogosta in dalj trajajoča. Z možem sicer nisva imela težav. Ali je to lahko povezano z mireno?

Po vstavitvi Mirene se redko pojavljajo spremembe razpoloženja, z Mireno so povezane kar neposredno po vstavitvi najpogosteje prvi mesec ali dva. Vsaka sprememba razpoloženja še ni depresija in tudi ne zahteva zdravljenja z zdravili. Malo se opazujte kdaj je vaše razpoloženje drugačno- je to morda v času vaše menstruacije, pa čeprav morda zdaj niti ne krvavite zaradi Mirene? Nihanja razpoloženja so v času menstruacije normalna in zdravljenje potrebujejo le hudi primeri, ostalim zadošča psihoterapija in svetovanje. Ko boste bolj natančno opredelili motnje razpoloženja časovno in po jakosti, se posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam bo lahko natančneje postavil diagnozo, po potrebi pa tudi predlagal zamenjavo KC, kar boste uredili z ginekologom.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Imam vstavljeno mireno in me zanima kako lahko vem da je prislo do iztisa vlozka?

New Report

Close