MIRENA
Spoštovani!
Vljudno prosim, da mi pomagate razrešiti dilemo.Stara sem namreč rosnih 41 let ,tako, da ne vem, koga naj krivim za probleme ali mireno ali emšo. Mireno so mi vstavili pred poldrugim letom
zaradi izredno močnih krvavitev med menstruacijo.Krvavitve so se zmanjšale , vendar se je pojavilo kup drugih problemov in sicer: ko enkrat dobim menstruacijo mi ta ne preneha tudi po 14 dni, čeprav je blaga ; po spolnih odnosih se večkrat pojavi krvav izcedek , nenehno se soočam
z vnetji nožnice , čeprav sem dobila canesten vaginalne tablete in kremo , oba za možem pa tabletko, toda to ne izgine.Kupila sem že na desetine intimnih mil , uporabljam naravne dnevne vložke, stvar ne odneha.Pred ciklusom me bolijo dojke, tako , da se jih ne smem niti dotaknit,spim slabo.Zadnje čase imam tudi pogoste bolečine v spodnjem delu trebuha ter zadaj
v predelu trtice.Pred mesecem dni sem opravila (hiter) ginekološki pregled, UZ je pokazal normalno stanje,ginekologinja mi je dejala, da je treba vzeti te motnje v zakup k mireni.Probleme imam tudi pri spolnih odnosih,saj nožnica ni več navlažena …
Kakšno mnenje imate torej vi? Ta stalna nožnična vnetja me spravljajo v obup, tudi glede na to, da se prehranjujem zdravo , da sladkorja skoraj ne uporabljam, ipd… Sedaj pa me skrbi še ta
bolečina v trtici in trebuhu.Ali je tukaj kakšna povezava in ali bi morala opraviti kakšen podrobnejši pregled? Glede na to , da imam močno odebeljeno sluznico ali je mogoče , da se to
operativno popravi ,v kolikor bi morala odstraniti mireno? V meni je toliko bolj prisoten strah zaradi
raka v družini , sestra in mama sta ga nemreč preboleli ravno na rodilih . Se opravičujem za roman, mogoče mi pa boste le tako lahko pomagali z nasvetom.
Iskrena hvala in lepo pozdravljeni!
Strahopetka
Mirena le redko dela težave, najpogosteje so krvavi izcedki v prvih mesecih, bistveno redkeje p a neke vrste premenstrualni sindrom z občutljivimi dojkami, napetim trebuhom, spremenjenim razpoloženjem in aknami. Vnetij v nožnici ob Mireni ni bistveno več kot brez kontracepcije.
Če ginekološki pregled in ultrazvok nista pokazala odstopanj, bi lahko poskusili skrajšati čes krvavitve z dodatkom estrogenskega obliža, vnetje nožnice pa je treba seveda zdraviti. Ker navajate suho nožnico, je tu lahko vzrok za pogostejša vnetja. Obstaja namreč možnost, da so se v obdobju po vstavitvi Mirene začekle prve hormonske motnje, ki lahko najavljajo zgodejši nastop menopavze. Tako se pojavi občutek suhe nožnice,ki je bolj dovzetna za vnetja. Dnevne vložke, upam, uporabljate le v času krvavitve in ne vsak dan? Vsakodnevna uporaba dnevnih vložkov je povsem nepotrebna, draga in potencialno škodljiva navada, ker lahko na stalno prisotnost vložka na koži reagirate s preobčutljivostjo, pod njim pa se koža tudi dodatno poti, je stalno razmočena in idealna podlaga za vnetje. Glede prehrane: ni pomemben le sladkor v čisti obliki, na enostavne sladkorje se razgradijo kompleksni ogljikovi hidrati v moki, krompirju in rižu( škrob)
Bolečina v trici in trebuhu po mojem zahteva še pregled pri osebnem zdravniku, ki bo odločil o drugih preiskavah skeleta in črevesja ter sečil.
Maternični vložek katerekoli vrste ni vzročno povezan z nobeno od vrst raka na rodilih, zato ste glede tega lahko pomirjena. Če bo le potrebno odstraniti Mireno, je možno zmanjšati izgubo krvi tudi s hormonskimi zdravili in kirurško z eno od metod odstranjevanja maternične sluznice, v skrajni sili pa preostane tudi kirurška odstranitev maternice v celoti.
Mislim, da potrebujete temlejit pogovor pri ginekologu in osebnem zdravniku.Srečno!
maja
pred osmimi meseci sem dala vstaviti M. Ko dobim menstruacijo mi ta traja po 14 dni. Potem je samoen ali dva dni brez krvavitve. Po dveh dneh se mi spet krvavitev pojavi in traja spet 10 dni. Potem je že spet čas za redno menstruacijo. Tako, da včasih, kak mesec krvavitev sploh ne neha. Je pa zelo blaga. In seveda nisem več slabokrvna. Izcetki so zelo moteči tudi med spolnimi odnosi. Kar mi že razjeda živce. Ginekolog mi je že dvakrat svetoval naj še malo potrpim. Je res mogoče, da včasih tudi celo leto dni rabi kakšna ženska, da se stvar uredi.?
Res je, da pri nekaterih ženskah traja dlje, tudi do 1 leta, da vmesni izcedki prenehajo. Po finskih izkušnjah, kjer je Mirena mnogo dlje v uporabi, je tako dolgo trajajoč izcedek “normalen”
Če je izcedek moteč, lahko ginekolog predpiše za 1 mesec dodatno hormonski obliž, ki bo zaustavil krvave izcedke. Srečno!