Miomi
Stara sem 45 let. Pred 5.leti so mi z ultrazvokom ugotovili miom na maternici, do danes jih je že več (6-7). Zadnje čase imam močnejše menstruacije, včasih tudi manjše izredne krvavitve .Krvne preiskave kažejo hemoglobin 80, železo 2,7. Naj se odločim za operacijo? Moja zdravnica pravi, da bi mi v tem primeru odstranili celo maternico in jajčnike. Odstranitev samih miomov baje ne pride v poštev, ker jih je preveč. Kaj mi svetujete?
Hvala za nasvet in lepo pozdravljeni. Irena.
Draga Irena,
Kot kaže bo res potrebna operacija, po 40. letu pa preventivno raje “odnesemo” tudi jajčnike, saj je možno s tabletkami lepo oponašati hormonsko delovanje jajčnikov pred meno, sami jajčniki pa po 45. letu nimajo bog ve kakšne perspektive razen te, da se pri eni od 100 žensk lahko v njih pojavi rak, ki je med najbolj smrtonosnimi od ginekoloških rakov. Ena od “poskusnih” možnosti, ki pa ne obetajo zaneslivega učinka je še maternični vložek z gestagenskim polnjenjem, Mirena. Žal ga je potrebno kupiti, saj ga zavarovalnica ne krije. Seveda je poleg samega števila miomov in celokupne velikosti maternice pomembno še to, kje ti miomi ležijo. Če so npr. tik pod maternično sluznico, jih je včasih mogoče odstraniti histeroskopsko, vsaj deloma, vendar če to ne uspe, ni druge rešitve kot odstranitev maternice. Lahko si pridobite še drugo mnenje pri katerem od mlajših kolegov na Ginekološki kliniki, ki opravljajo ves spekter operacij, vključno s histeroskopskimi posegi.
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let in pred kratkim so ugotovili da imam na steni maternice miom in nekaj cist hkrati pa so tudi ugotovili da imam “pregrade”. Bila sem tudi v bolnisnici saj se je jajcnik zaradi tega zagozdil v jajcevodu.Jajcevod so scistili vendar me zanima zaradi cesa nastanejo miomi in kaksne so posledice oz.nevarnosti.
Hvala lepa in lep pozdrav!
MatejaStanko Pušenjak je pisal/pisala:
>
> Draga Irena,
>
> Kot kaže bo res potrebna operacija, po 40. letu pa
> preventivno raje “odnesemo” tudi jajčnike, saj je možno s
> tabletkami lepo oponašati hormonsko delovanje jajčnikov pred
> meno, sami jajčniki pa po 45. letu nimajo bog ve kakšne
> perspektive razen te, da se pri eni od 100 žensk lahko v njih
> pojavi rak, ki je med najbolj smrtonosnimi od ginekoloških
> rakov. Ena od “poskusnih” možnosti, ki pa ne obetajo
> zaneslivega učinka je še maternični vložek z gestagenskim
> polnjenjem, Mirena. Žal ga je potrebno kupiti, saj ga
> zavarovalnica ne krije. Seveda je poleg samega števila miomov
> in celokupne velikosti maternice pomembno še to, kje ti miomi
> ležijo. Če so npr. tik pod maternično sluznico, jih je včasih
> mogoče odstraniti histeroskopsko, vsaj deloma, vendar če to
> ne uspe, ni druge rešitve kot odstranitev maternice. Lahko si
> pridobite še drugo mnenje pri katerem od mlajših kolegov na
> Ginekološki kliniki, ki opravljajo ves spekter operacij,
> vključno s histeroskopskimi posegi.
Draga Mateja,
zakaj nastanejo miomi ne ve nihče, so pa nenevarne bule iz gladkomišične celičnine maternice in vkolikor niso tako veliki, da pritiskajo na okolne organe ali vkolikor niso blizu maternične sluznice in povzročajo krvavitve in vkolikor ne ostanejo brez prekrvitve in nekrotizirajo ter bolijo, jih lahko pustimo tam kjer so. Včasih motijo tudi nosečnost, zato jih pred načrtovanje le-te tudi raje odstranimo, posebej, ker v nosečnosti radi zrastejo na 2-5 kratno velikost. Neposredne nevarnosti zaradi mioma torej ni, so pa lahko zoprni, kot sem opisal zgoraj.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi rada vprašala na to temo. Stara sem 40 let. V drugi nosečnosti (pri 25 letih) so mi pri ultrazvoku našli miom na zadnji strani maternice premera 4x6cm. Ginekolog je dejal, če bo miroval, da ga bodo pustili pri miru in res je bilo vse v redu.Sicer sem imela prezgodnji porod konec 8.meseca, vendar je bilo vse v redu. Pri 27 letih sem imela rekonizacijo (prvo pri 24 letih), razmišlali so da mi odstranijo maternico, vendar sem bila še premlada. Kakšnih drugih težav potem nisem imela, le to da sem imela občasne krvavitve tudi med ciklusom. Sedaj pa kakšnih 6 mesecev kar naprej krvavim, ne vem več kdaj je menstruacija in kdaj je krvavitev ob ovulaciji. Krvavim vsakih 15 dni po 6 dni. Nisem še šla na pregled krvi, vendar se slabotno počutim (ginekološki pregled imam redno vsako leto in drugače je vse v redu). Ali je to zaradi mioma. Kaj naj naredim?
Najlepša hvala za odgovor.
Draga Tatjana,
situacijo je vsekakor potrebno raziskati. Po dvakratni konizaciji gre lahko tudi za kaj manj prijetnega kot je miom. Čim utegnete, obiščite ginekologa, ki menda pozna vašo zgodovino in tudi razloge za rekonizacijo. Seveda pa je razlogov lahko več in ti so tudi daleč bolj pogosti, med drugim tudi miomi in hormonske motnje, ki se po 40. letu pogosteje pojavljajo kot pred tem..