miom
Spoštovani,
najprej vam čestitam z pogumno odločitev za zasebno prakso ter za prizadevno in neomajno zavzemanje za zdravljenje z bioid. hormoni.
Zadnjih nekaj mesecev sem precej anemična (Hemoglobin: 114, s-železo 6.8, feritin 13) , kar je lahko posledica močnih menstuacij. Razlog za slednje bi lahko bil miom, ki so ga odkrili ob naključnem pregledu uz trebuha. Osebni gin. je komentiral, d amora miom pregledati še operater in podati mnenje,kako ga bo odstranil, ker je v sluznici in ne bo najbolj enostavno. Vendar do slednjega še nisem šla…
Za miom ne vem, kdaj se je pojavil, nihče mi ga ni omenjal 3 leta nazaj, ko sem rodila s CR, čeprav je operater med operacijo ves čas komentiral stanje moje maternice ipd…
Skratka, ker otrok ne bom več imela, mioma si najraje tudi ne bi šla kirurško odstranit, železo pa moram zvišati, me zanima, kaj menite o tezi, ki sem jo slišala, da so miomi lahko posledica prenizke vrednosti progesterona oz. previsokega estrogena.
Ali bi bilo smiselno ob ustreznem testu, če dokazal morebitne neustrezne hormonske vrednosti, pričeti z zdravljenjem miomov z bioid. hormoni? Namreč, če sem prav prebrala, miomi tako nepojasnjeno kot nastanejo, lahko tudi izginejo in po zdravi kmečki pameti sklepam, da bi jih dejansko lahko povzročila hormonska nihanja, ki jih ženske doživljamo, če ne že vsak mesec, pa zaradi stresa in ostalih življenjskih tegob.
Stara sem 35 let in imam 2 otroka. Pod nož pa res, res ne bi šla rada, niti če gre za laparoskopski postopek…
Hvaležna bom za mnenje, bodite lepo,
Bodite lepo,
iks ipsilonka
Pozdravljeni!
Hvala za vše prijazno pismo!
Res je, da miomi nastajajo pod vplivom estrogena ali v stanju estrogenske tolerance. Miom kot ga opisujete vi, zahteva takojšnje ukrepanje, saj njegova lega (pod sluznico maternice) povzroča premočne ciklične krvavitve in posledično anemijo.
Miomi nastajajo dalj časa. Estrogenska dominanca ne pomeni trenutnega neravnovesja v hormonih, lahko pomeni vašo osebno hormonsko stanje, kjer v osnovi prevladujejo estrogeni.
Nekaterim ženskam so prirojene višje vrednosti hormonov v rodnem obdobju, drugim nižje. Če se ozrete okrog sebe smo si ženske tudi po zunanjosti zelo različne. Nekatere imajo zelo izražene sekundarne spolne znake, druge so bolj deške, visoke in z manj izraženimi oblinami.
Hormoni nimajo receptorjev samo na maternici, ampak na vseh pomembnih organih v telesu.
S kirurškim zdravljenjem mioma se izognemo sistemskim učinkom zdravljenja s hormoni.
Vi ste mladi in v vaših letih ste v svojem specifičnem hormonskem ravnovesju.
Miom je že nastal. Če bi v vaši situaciji dodajali BH progesteron, bi še dodatno zadebelili slunico v maternici in krvavitev bi bila temu primerno izdatnejša. Gasili bi požar z dodatnim gorivom.
Eno je reševanje trenutne situacije (odstranitev mioma), drugo je vzdrževati hormonskega ravnotežja v nadaljevanju. Morda je miom posledica sprememb v nosečnosti.
Težave, ki vam jih povzroča miom niso odvisne le od njegove velikosti (kako dolgo je rastel), ampak tudi od lege mioma v maternici. Majhen miom, ki leži pod sluznico maternice lahko povzroča veliko večje težave od velikega mioma, ki pecljato raste pod povrhnjim vezivom maternice.
Zakaj čutite tako nezaupanje do kirurgije? Vsako zdravljenje je v svoji situaciji najučinkovitejše. Vam in vašemu novorojenčku je kirurgija nekoč že pomagala (SC). Žal mi je, če ste imeli slabo izkušnjo.Z veseljem sem vam na razpolago za nadaljna vprašanja.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.