minoksidil
Spoštovani,
sem mamica 4 mesečnega fantka. Že približno mesec dni mi lasje zelo intenzivno izpadajo. Vem, da je izpadanje las po porodu nekaj običajnega, vendar sama sem imela problema z izpadanjem že pred nosečnostjo. Imam namreč androgeno alopecijo, ki sem jo bolj ali manj uspešno zdravila z minoksidilom. Med nosečnostjo sem z uporabo prenehala. Sedaj pa je stanje navzdržno, na dan mi izpade čez 500 las in nad čelom ter na temenu se vidi golo lasišče.
Pred tednom dni sem začela ponovno z uporabo minoksidila (nanašam si ga lokalno 2 ml dnevno na prizadeto lasišče), čeprav v navodilu, ki je priloženo Regaine losjonu piše, da ga doječe matere ne smejo uporabljati. Sama dojim še 1x do 2x dnevno in ponoči, ostalo dodajam adaptirano mleko. Ginkolog mi je dejal, da če dodajam mleko ni tako kritično. Kaj menite Vi ali bi bilo dojenje primernejše popolnoma ukiniti? Nebi rada namreč škodovala otročičku. Hkrati pa je izpadanje las tako obremenjujoče, da mi počasi že uničuje samozavest. Res bi rada Vaše mnenje.
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni, Lina 6,
to je res komleksno vprašanje, saj zadeva tako učinek minoksidila na otroka ob dojenju, še bolj pa vašo samopodobo in samozavest, ki pa je ravno toliko pomembna kot vaš dojenček. Zato se mi zdi izredno pomembno, da ste vi zadovoljni, saj to pomeni tudi uspešno dojenje in uspešen odnos z dojenčkom.
Morate pa tudi vedeti, da je po porodu, vsaj 2-3 mesece, zaradi hormonskega neravnovesja občutnejše izpadanje las normalno.
Verjetno ima dermatolog čisto prav, konec koncev se tekočina, ki se nanaša lokalno na manjši predel kože, le v majhni meri resorbira skozi kožo v krvni obtok in še manjši delež (morda le 10% absorbirane doze) se izloči v mleko. Vendar čisto zagotovo vam tega ne morem potrditi (konec koncev minoksidil le spada v skupino C-prepovedana zdrvila med nosečnostjo). Morda bi se posvetovali z ginekologom oz. z dr. Brataničem na ped. kliniki, ki se na to področje še posebej spozna.
lp
Tanč