Najdi forum

minimalne dimenzije wc

Naš wc prostor je dolg 220 cm in širok 100 cm. Do sedaj je bila školjka postavljena na krajši, torej 100 cm steni. Radi bi jo prestavili na daljšo steno in tako pridobili prostor za bide. Me pa malce skrbi kako bi se to obneslo v praksi? V tem primeru bi bila stena le nekaj cm odmaknjena od kolen.

Zanima me kakšne so minimalne dimenzije wc prostora, da človek lahko še normalno sedi na školjki? Kaj obstaja kakšen standard? Kje lahko to pogledam?

Hvala in lp

Odsvetujem. Bi pa pogojno zneslo školjka in bide ob krajši steni.

Za ilustracijo: moja cela kopalnica je manjša od vašega wc (enaka širina, dolga slaba dva metra), zraven straniščne školje je kad za tuširanje. Je pa tako, da debeli ljudje pri meni najbrž ne morejo lulat.

Po moje bi šlo, če bi školjko postavili res do stene – torej kotliček ali vgradite v obstoječo steno ali ga dvignete pod strop.

Kaj pa če wc školjko in bide vgradite na dolgo steno a ne pravokotno na njo ampak pod kotom 45 cm? Tako bo prostora za noge nekoliko več.

Hm, če ne zmanjka prostora v dolžino… Mislim, da bi šlo za las, plus vrata prestaviti na odpiranje navzven oz. drsna vrata.

minimalna dimenzija wc prostora je, da ko prdneš, da te ne bolijo ušesa od preglasnega odmeva.

Zakaj pa ne WC in bide skupaj, dva v enem? Mislim da je to boljša varianta, glede na to da je prostor premajhen za oboje.

Malce si oglej katalog od Hatrie (ali spletna stran http://www.hatria.it). Obstaja model You&ME, pri katerem lahko izbereš kotno izvedbo wc školjke in bideja – se pravi na 1m lahko v en kot daš školjko, v drugega pa bide, saj obstaja leva in desna verzija. Tako optišno skrajšaš wc, vse skupaj spraviš na dolzino 1m pa še prostora ti ostane za kak lušten umivalnik…Je pa ta model tudi bolj majhen, delan za zelo majhne prostore…

Minimum naj bi bil; kotliček + wc školjka (navadno znaša okrog 0,75 m) + 0,5 m prostora za noge.

Vse mere so opisane v priročniku za projektiranje, avtor Neufert.
Knjiga ni tako zelo poceni, tako da se jo da v .pdf obliki dobiti tudi na internetu.

kejpa sed a dobiti to knjigo na internetu?

Google – vpis Neufert – Architects Data

Večina je v angleškem, španskem in portugalskem jeziku. V tiskani verziji pa je na voljo tudi v slovenščini – ampak mere so za vse jezike iste 🙂

En od naših WC-je je širok samo 95 cm. Kotliček in WC sta skupaj široka 65 cm, tako da ostane 30 cm. V 12 letih nobenih problemov, pa so bili v njem tudi ljudje preko 2m.

lp l

Lp L

90 x 170

Vem, da je tema že mimo, pa kljub temu, če bo še kdaj koga zanimalo. Tudi pri nas smo pred leti imeli podobno dilemo in smo na koncu le postavili WC in bide na daljšo stranico, tako kot je opisala Donka. Od straniščne školjke do stene je ostalo le 38 cm prostora za noge, pa nismo imeli nikoli nobenega problema (niti enkra se z možem še nisva zaletela s koleni v steno in tudi nobeden od gostov se še ni pritožil). Imamo tudi majhnega otroka, ki mu moramo pomagati na WC, pa tudi pri tem ni problema. Smo zelo veseli, da smo se takrat tako odločili, ker nam bide res prav pride.

New Report

Close