Minimalna in zajamčena plača
Zanima me kakšna je definicijska razlika med minimalno (117 000 SIT bruto) in zajamčeno plačo (54 000 SIT bruto)?
lp
Pozdravljen,
MINIMALNA PLAČA je rezultat pogajanj med vlado, sindikati in delodajalci in je določena z zakonom. Zakon določa zne4sek minimalne plače za polni delovni čas za vse zaposlene v RS. NIhče ne more prejemati manj, kot znaša znesek določen z zakonom. v primeru, d aplača delavca, ki je izračunanan v skladu s kolektivno pogodbo dejavnosti ali oziroma z drzgim splošnim aktom znaša manj , kot znaš aminimalna plača, je delodajalec dolžan pokriti razliko. Od avgusta 2004 znaša znesek minimalne plače 117.500 SIT.
ZAJAMČENA PLAČA – ureja jo Zakon o zajamčenih osebnih dohodkih in od avgusta 2004 znaša 54.385 SIT. Zajamčena plača ni plačilo za opravljeno dela, pač pa se uporablja kot osnova za izračun določenih socialnih transferjev.
LP,
Kolikšno pa je približno razmerje med neto in bruto plačo?
Koliko torej približno za orientacijo znaša minimalna neto plača?
lp
Povprečna bruto plača v Sloveniji za mesec februar 2005 znaša 265.214 SIT, netto pa 169.641 SIT. Na splošno pa razmerje bruto/netto zavisi od različnih dejavnikov npr. olajšav.
LP,
Jaz pa vseeno nekaj ne razumem. Moja mami je več mesecev dobivala le zajamčeno plačo in še več ostalih delavk ravno tako. Nikoli pa niso dobile nobene razlike.
Se pravi, da je delodajalec dolžan tudi neizplačane dele plače? (Nekaj plač sploh nikoli niso dobile, pa regresov tudi ne).
Na koga se lahko obrnejo? Na sindikatu niso nič koristnega pomagali. Za tožbo nimajo denarja…
Forum je zaprt za komentiranje.