Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Mini-tečaj IZHOD IZ IZGORELOSTI

Mini-tečaj IZHOD IZ IZGORELOSTI

V četrtek 18.1.24 v Ljubljani bomo začeli s sklopom treh izkustvenih delavnic na temo izgorelosti. Vsebina in način izvedbe delavnic sta osnovana na mojih izkušnjah pri psihoterapevtski obravnavi 100+ klientov s podobnimi težavami v zadnjih 10 letih. Delavnice so namenjene osebam, ki se srečujejo s prekomerno izčrpanostjo ali izgorelostjo. Enako so namenjene visoko občutljivim osebam (HSP), osebam s težavami zaradi tesnobnih reakcij, pretiranih skrbi, plašnosti v komunikaciji ali depresivnosti. Če poznate koga, ki bi ga to zanimalo, prosim da ga obvestite in se lahko prijavi na mail [email protected]. Ostale informacije in opis vsebine posameznih delavnic najdeš na spodaj.
Dobrodošli,
Uroš Drčić
.
*************************************************************************************************
Komu je namenjen?
Mini-tečaj (sklop treh izkustvenih delavnic) je namenjen osebam, ki se srečujejo s prekomerno izčrpanostjo ali izgorelostjo. Enako so namenjene visoko občutljivim osebam (HSP), osebam s težavami zaradi tesnobnih reakcij, pretiranih skrbi, plašnosti v komunikaciji ali depresivnosti.
.
Vsebina na kratko
Vsebina in način izvedbe tečaja sta osnovana na mojih izkušnjah pri psihoterapevtski obravnavi preko 100 klientov s podobnimi težavami v zadnjih 10 letih. Pogovorimo se o vseh pomembnih vidikih nastanka in rešitve problema izgorelosti. Kdor želi, lahko tekom delavnic diskretno pokuka v lastno analizo ter si pripravi svojim ciljem prilagojeno orodje za kasnejše utrjevanje odpornosti. Udeleženci v ta namen prejmejo krajše gradivo.
.
Kdo ga vodi?
Tečaj vodim mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik psihoterapevt. Več o meni najdeš tukaj.
.
Kdaj?
1. delavnica BISTVENO O IZGORELOSTI: četrtek 18.1.2024 od 17h do 20h
2. delavnica ČUSTVA IN LASTNA MOČ: četrtek 25.1.2024 od 17h do 20h
3. delavnica KOMUNIKACIJA IN KONFLIKTI: četrtek 1.2.2024 od 17h do 20h
.
Kje?
Prostor Plus centra se nahaja poleg trgovine E.Leclerc, v rdeče rumeni poslovni stavbi, na vogalu katere je UniCredit Bank. Naslov je Ukmarjeva 4, vhod B-II, Plus center je v 3. nadstropju. Pred objektom je brezplačno parkirišče z velikim številom prostih mest. Zemljevid lokacije najdeš tukaj.
.
Cena
Sklop treh delavnic: 250 eur
Posamezna delavnica: 100 eur
.
Prijava
Za prijavo pošlji mail na [email protected] ali pokliči na 031 336 452 (Uroš). Zaradi načina izvedbe, ki omogoča individualno delo, smo število udeležencev omejili na 12.
.
Vsebina podrobno
1. delavnica: BISTVENO O IZGORELOSTI
* UVOD – Kaj se mi dogaja? Kaj in zakaj pripelje do tega nenavadnega spleta psihičnih ter telesnih simptomov? Kaj je v tem koristnega?
* Dve bistveni zadevi:
– čustvene reakcije kot izčrpavanje
– del osebnostne strukture, že v otroštvu zasnovan kot motor izčrpavanja
* VAJA uvod v analizo čustvovanja: kdor želi, lahko prične raziskovati svoje prevladujoče čustvene reakcije in s katerimi temeljnimi prepričanji jih poganja
* Psihoterapija izgorelosti in dve liniji rehabilitacije:
– zunanje okoliščine: prilagajanje obremenitev trenutnim zmožnostim kot športnik, ki se vrača po poškodbi
– osebnostna struktura: prevešanje tehtnice iz starih manj funkcionalnih prepričanj na ustreznejša odrasla. Dograjevanje odraslih orodij odločanja, komunikacije, nadzora obremenitev, odgovornosti za svoje psihofizično stanje ipd.
* VAJA ocena obremenitev: primerjava treh urnikov – najintenzivnejši, rehabilitacijski in uravnotežen po rehabilitaciji. Pri tem poleg časovnega obsega obremenitev upoštevamo še intenziteto izvajanja, pomembnost, ki jo obremenitvi pripišemo, in pripadajoče čustvene reakcije.
.
2. delavnica: ČUSTVA IN LASTNA MOČ
* Čustvene reakcije kot vstopna vrata v razumevanje lastne psihološke logike in kako iz tega izhajajo praktične rešitve:
– zakaj na isto stvar nekdo reagira s strahom, drugi z jezo, tretji pa npr. sploh ne?
– namen in mehanizem izbranih čustev iz spiska: jeza, veselje, žalost, strah, tesnoba, panika, depresivnost, ljubezen, zaljubljenost, prezir, sovraštvo, sram, trema, sreča, groza, …
– praktične koristi, ki izhajajo iz razumevanja mehanizma posameznih čustev (samopodoba in razrešitev depresivnosti, nezmožnost biti užaljen, učinkovito izražanje jeze/zahtev, razrešitev tesnobe, stabilni partnerski odnosi, pomirjenost z žalostjo, občutek moči in varnosti …)
* VAJA: napredna analiza – kdor želi, lahko nadaljuje z lastno analizo. Skupaj bomo ločili med ustreznimi in neustreznimi čustvenimi reakcijami, ločili med ustreznimi in neustreznimi temeljnimi prepričanji. Na tej podlagi bo vsakdo lahko začrtal svoj trening krepitve ustreznih odraslih prepričanj. Udeleženci prejmejo krajše gradivo s smernicami za samostojen trening po končanih delavnicah.
.
3. delavnica KOMUNIKACIJA IN KONFLIKTI
Ustrezna komunikacija je presenetljivo učinkovito orodje za doseganje svojih ciljev ter na poti k bolj zadovoljnemu življenju nasploh.
* Sporočilo kot osnovni element komunikacije. Kar so za mizarja dleta, so za komunikacijo sporočila. Bolje kot jih poznamo in več kot jih imamo na voljo, bolj smo učinkoviti pri doseganju svojih ciljev. Pogledali si bomo vrste sporočil (prijetna-neprijetna, realna-nerealna, enojna-dvojna, starševska-otroška-odrasla, fantomska sporočila, posredna-neposredna, …)
* Transakcija je kombinacija izmenjanih sporočil med dvema sogovornikoma. Preko poznavanja osnovnih transakcij bolje razumemo dogajanja med dvema sogovornikoma, npr. zakaj se določeni konflikti ponavljajo. Posledično smo v komunikaciji manj občutljivi, bolj prilagodljivi in seveda učinkovitejši. Pogledali si bomo na primer razliko med paralelnimi transakcijami, in prekrižanimi transakcijami. S prvimi komunikacija gladko teče, medtem ko slednje privedejo vsaj do zastoja v komunikaciji. Lahko pa tudi do konflikta ali celo do prekinitve komunikacije.
* Veščina v praksi:
– prepoznavanje dvojnega sporočila pri drugem in ustrezen odgovor (npr. razkritje skritega sporočila)
– izbira vrste sporočila (Učinkovita je uporaba sporočil treh od osmih opisanih vrst. Uporaba ostalih petih je manj učinkovita ali celo škodi našim ciljem.)
– izbira oblike in moči sporočila. Npr. močno jezno sporočilo naj ima drugačno obliko pri vzgoji svojega otroka kot pri reševanju konflikta v službi.
– ocena sogovornika in temu prilagojena komunikacija
– osnove upravljanje s konflikti: veščina podajanja in prejemanja kritike
* VAJA napredna analiza in rešitve – nadgradimo vajo z vedenjem. Udeleženci pri svoji izbrani situaciji ločijo med manj ustreznim vedenjem in ustreznim odraslim vedenjem. Poudarek damo na način upravljanja s konfliktom in izpeljemo priporočila kako učinkovito podati in prejeti kritiko.
Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.
*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close