minerali in bolezni
Spoštovani,
za razliko od drugih forumovcev bi imela nekoliko bolj teoretično vprašanje. Namreč kar veliko berem o prehrani in zdravju pa se je ob vseh mogočih teorijah in prehranjevalnih praksah pritegnila pozornost teorija o povezavi pomanjkanja mineralov v hrani in boleznih (prilagam spodaj nekaj www strani-seveda samo del) pa me zanima, kaj vi menite o tem. Vem, da je precej strani na internetu namenjenih reklami, a o strogo znanstvenih raziskavah na to temo ni kaj dosti slišati, kar nekaj je o omega 3 maščobnih kislinah pa o vlakninah, soji, vitaminih ipd, komaj kaj pa o mineralih. Teh naj bi namreč vedno bolj primanjkovalo v zemlji (zaradi intenzivne pridelave se dodaja samo nekaj osnovnih elementov (NPK gnojila) vse ostalo se samo porablja) in s tem tudi v hrani. Res da mikroelementov ne rabimo veliko, a z leti jih zanesljivo porabljamo eni več drugi manj. In če jih ne vračamo s hrano? Saj ni encima, ki v svojem aktivnem jedru ne bi vseboval kovine. Jasno, da veliko bolezni nima zveze s hrano, a vseeno me zanima zakaj ni več raziskav na to temo. Moj oče je bil tipičen srčni bolnik s popuščanjem srca, aritmijo, diabetesom, težavami s prebavo, zobmi, skratka pri petinpetdesetih skoraj ni bilo organa, ki ne bi bil tako ali drugače prizadet. In njegova prehrana? Močnato, sladko, mastno, predelano. Sadje in zelenjava sta bila po njegovem za zajce. Gibanje? Nesmisel. Ni pa ne pil in ne kadil.
http://www.drwallachsminerals.com/Sedona/core.htm
http://www.utopiatradingpost.com/mineral.html
http://www.christianparents.com/minloss.html
http://www.healthatoz.com/healthatoz/Atoz/ency/mineral_deficiency.html
http://www.curezone.com/foods/vitaminerals.asp
http://www.beyond-the-illusion.com/files/Health/Herbs/mineral.txt
http://www.mercola.com/2001/jan/28/weston_price2.htm
Lep pozdrav in veliko uspehov pri delu,
Romi
Neštetokrat se zgodi, da raziskovalci nekaj odkrijejo, da nato “pozabijo” in čez čas “spet” odkrijejo.
V tem pogledu je “zgodba” o pomenu mineralov v naši prehrani zelo dolga, še polna “praznin” in včasih protislovna. Po izsledkih dosedanjih raziskav izgleda, da vsebujejo hranila, ki so na trgih v Evropi še dovolj mikroelementov za kritje človekovih potreb pri zadostno pestri uravnoteženi prehrani. Kljub temu, da je vaš oče užival premalokrat pestro hrano (brez sadja in zelenjave?), upam, da si s tem ni bistveno poslabšal svojega zdravja.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani,
moj oče že davno ni več med živimi, umrl je pri 57tih. Srce se mu je razširilo, zalivala ga je voda in enkrat pač ni šlo več. Hotela sem samo sprožiti snov za razmišljanje, ker nekateri menijo, da bo z leti bolezni kot posledica pomanjkanja mineralov v zemlji vedno več. Rešitev je preprosta, popolno gnojenje. Verjetno pa bo trajalo še kar nekaj časa, da bo to bolj jasno.
Pa vsem lep pozdrav,
Romi