Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Mikrosporija, mačje garje ali kaj drugega

Mikrosporija, mačje garje ali kaj drugega

Morda se je že o tem kaj pisalo, toda iskalnik mi ne dela (preobremenitev sistema)…

V zadnjem tednu sem opazila, da je našemu mačkonu izpadla dlaka na enem mestu, točno za ušesom, velikosti kakšen 1x1cm. Mesto je nežno rožnate barve, golo, videti je, da mucka tam zelo skrbi. Opazila sem, da se na vrtu drgne točno na tem mestu ob palico.

Maček je sicer hišni, uzadržuje se na našem vrtu, a se rad druži tudi s sosednjimi mačkami, ki ga redno obiskujejo 🙂 Muc je cepljen in kastriran. Redno dobiva sredstva proti bolham in zajedalcem.

Ker imamo majhne otroke, me skrbi ali je ta pojav lahko znak kakšne bolezni, ali je le normalen izpad dlake, ker se na tem mestu drgne?

Kakšni so znaki mikrosporije, mačjih garij ali dermatoz? Na kaj moram biti pozorna in kakšni so znaki, ko se bolezen prenese na človeka?

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Preberi si:

Mikrosporija:

Izgubljanje dlake:

Pa verjetno je še kje kaj. 😉

Lp, jessy ****** "It doesn't matter how big your body is or your reputation, if you want to be special, you just need a big heart." *****

Karmen, pojdi do veterinarja. V vsakem primeru, pa naj gre za zajedalce ali katero od dermatoz, bo muc potreboval terapijo in točno diagnozo.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Ja, mislim, da vam veterinar ne bi škodil…
lahko gre za kaj resnega.

Lp, jessy ****** "It doesn't matter how big your body is or your reputation, if you want to be special, you just need a big heart." *****

Najlepša hvala obema. V petek sem vzela dopust in ga peljem k veterinarju, prej žal ne bo šlo, ker veterinar v našem kraju dela samo dopoldan.

Bom poročala 🙂

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pri prijateljičini psički so imeli isto (za ušesom) in so jo mazali s kremo proti garjam – dobili v lekarni.

Vseeno pojdi k veterinarju! Iz kje pa ste, ker veterinar dela samo v petek!!!

Lp, Urša

linchaich napisal:

Iz kje pa ste, ker veterinar dela
> samo v petek!!!
>
> Lp, Urša

Ne, ona ni napisala, da dela samo ob petkih, ampak da dela samo dopoldne (vsaj tako sem jo jaz razumela)-vse dni.

Lp Jana

Ja, sem narobe prebrala. Pa me veeno zanima iz kje je oziroma kje je veterinar!

Lp, Urša

Smo iz manjšega kraja, veterinar sicer ob določenih dnevih dela tudi popoldan za male živali, a le eno uro, med 17. in 18. uro in je takrat strašna gneča, čakalnica pa micena. Tako, da raje prinesem žival dopoldan, v rednem delu ordinacije. Že tako je mačkon dovolj prestrašen.

Kljub vsemu, ko sem včeraj prišla domov iz službe, je bila zaplata oguljene dlake že dvakrat večja, zato sem mačkona kar napokala v kletko in avto ter sva se šla gužvat.

Laično “poročilo”:
Veterinar je vzel bris dlak za mikrosporijo (rezultati bodo čez 14 dni) in mu dal injekcijo proti garjavosti (še ena ponovitev sledi čez deset dni).

Karmen, zakaj pa niso pogledali golega področja pod lučko? Mikrospore so takoj vidne!

Yo

Pod lučko ni gledal nič. Je pa menil, da takole na “uč” verjetno ne gre za mikrosporijo. Res ne vem zakaj je potem vseeno vzel bris.

Na uč ne bo nič videl! Tole se mi zdi čudno, na tvojem mestu bi zahtevala takojšen pregled pod lučko!

Yo

Wood (lučka za ugotavljanje mikrosporije) da samo v cca 40 % primerih mikrosporije pozitiven rezultat. Torej, če je Wood pozitiven, ima maček (oz.žival 100% mikrosporijo), če pa je negativen, je potrebno poslat vzorec dlake na dodatne preiskave.

Bris je veterinar gotovo vzel zaradi varnosti otrok, v tem primeru je gotovo potrebno izključiti mikrosporijo, pa tudi sicer gre lahko za to bolezen, čeprav tako ne “zgleda”.

Karmen ali je veterinar kaj pogledal v ušesa? Včasih se zaradi ušesnih garij (najbolj tipičen znak so temne, črne drobljive naslage, podobne krastam) mački tako praskajo po vratu ali po ušesih, da si kar precej poškodujejo kožo. No, v primeru da gre za garje, bo potrebno “injekcije proti garjam” ponoviti. Zdravljenje traja vsaj 3 tedne (lahko kapljice vsake 3 dni ali 3 injekcije v presledku 1 tedna), kolikor je razvojni krog garjavcev.

Bodi pozorna na morebitne kožne spremembe pri otrocih (živo rdeči krogci, ki se koncentrično širijo, srbijo ali ne). Otroci naj si po vsakem stiku temeljito umijejo roke z milom. V tolažbo: mikrosporija pri živalih navadno ni srbeča.

Pri kožnih garjah ponavadi na koži opaziš drobne krastice, koža je lahko nagubana…in je izrazito srbeča.

Lp, Inka

Inka, hvala tudi tebi.

Veterinar je pogledal v ušesa. Ušesa so čista. Mačkurson se res praska po glavi in okoli ušes. Dobil je injekcijo, naslednjo injekcijo imamo čez 10 dni.

Sem bolj pozorna, trenutno sprememb pri otrocih ne opažam. Hvala za opis.

Septembra sem posvojila čisto mlado muco z ulice. Zaradi otroka sem jo takoj peljala k veterinarju, tudi za pregled glede mikrosporije. Odvzeti bris so analizirali na Veterinarski fakulteti (7.000), bil pozitiven, dobila kapsule za ljudi, ki jih je jemala s hrano dva meseca (to je bilo strasno težavno, ker je tehtala komaj kilo in sem morala kapsulo razdreti in preštevati zrnca za pravilno doziranje… No, konec novembra je bila negativna. Znakov ni bilo videti pa nobenih. Ker živi muca izključno v stanovanju, je ni bilo mogoče izolirati (no, mogoče bi že bilo, ampak…). Olajševalna okoliščina je bila, da muca takrat še ni bila povsem udomačena (beri: ni spala na koncu postelje, ampak v prostoru za metle). Spalnice so bile prepovedane, ostale prostore sem pa občasno popršila z nekim sprejem iz lekarne. Striktno smo si umivali roke po dotiku in se nismo ljubkovali z glavami in lasmi itd. Tako niti jaz niti sin nisva ničesar dobila. Imam občutek, da je ta mikrosporija med živalmi, ki so zunaj, zelo razširjena in nalezljiva…
Z zdravljenjem torej dobre izkušnje. Počakajte na izvid brisa in upoštevajte umivanje rok. Srečno.
Antigona

Pozdravljene in pozdravljeni!

Dobili smo izvid z Veterinarske fakultete odvzema brisa na dermafrodite in je bil negativen.

Hm, zanimivo – cena: 4188,00 SIT (Antigona, vam so zaračunali kar 7.000,00 ???).

Je pa na izvidu napisano: vzorec je bil močno kontaminiran s plesnimi iz rodu Alternaria.

Kajpa to pomeni pa še ne vem. Naslednje cepljenje proti garjam imamo naslednji teden, bom povprašala veterinarja.

New Report

Close