Mikrosporija ?
pozdravljeni,
po prebiranju foruma sem ugotovila, da imam verjetno znake mikroskopije – to mesto mažem z lamisilom (eno mesto je imelo značilen krog in luščenje, dva mesta sta bila samo mehurčkasta in sem jih takoj začela mazati).
ali je potrebno stanovanje razkužiti, kako pogosto?
ali po zdravljenju ostanejo sledi krogcev? kako dolgo?
ali se to lahko prenese od drugje, četudi nimaš stikov z živalmi? kako pogosto je to?
kako pogosto se prenese na drugega človeka?
hvala
POzdrav!
POstavitev diagnoze microsporije je na podlagi pregleda in laboratorija!!!! in ne na podlagi interneta!
Ker gre za dokaj zahtevno bolezen kar se tiče zdravljenja in prenosljivosti je seveda primarn, da je to ta diagnoza in ne le sum, poleg tega se ne zdravi na pamet!
Je pa seicer zelo nalezljiva s kontaktom in s predmeti, preko ljudi in živali.
Lp
Pozdravljeni,
tudi sama imam postavljeno diagnozo in “veselo” mažem in lepim obliže+gaze po vseh flekih (zelooo nadležno, ker jih je 5 od 6ih na pregibih…). Zanima me:
– ali je to prekrivanje res tako nujno, tudi če se koža s fleka ne lušči oz. se tega ne opazi s prostim očesom (očitno so še v “začetni fazi”)? Nekaj mi ni jasno- koža se ponavadi lušči, ko je že odmrla, zato ni logično, da bi bila oluščena koža še vedno kužna in bi se tako prenašala na druge dele telesa (recimo ob tuširanju),
– ali obstaja še kakšno drugo zdravilo poleg Lamisila/ Atifana? Kaj, kar pozdravi prej kot v dveh tednih??
Že vnaprej hvala za odziv in pozdrav.
Pozdrav!
MIcrosporija je resna kužna bolezen, ki ima to slabo lastnost, da je okužen del že brez vnetja in luščenja, pa je še vedno nalezljiv.
Torej je postopek resen in potreben.
Mazila so primerna.
Lp
Pozdravljeni,
danes sem dobila diagnozo mikrosporija. Ker doma nimam živali me zanima ali je potrebno stanovanje razkužiti ali je dovolj, da dobro operem vse obleke in ostale stvari, ki se jih imela na sebi.
Zanima pa me tudi, glede na to, da imam večji izpuščaj na roki že približno en teden in sem danes šele dobila diagnozo, koliko časa traja med okužbo s sporo na določenem delu telesa in dejanskim vidnim obolenjem (izpuščaj). Ker od danes naprej se bom seveda pazila in pokrivala izpuščaj, ki ga imam, zanima pa me ali sem si v preteklem tednu že razširila spore, glede na to, da na izpuščaj žal nisem bila posebej previdna.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan vam želim,
Janja
POzdrav!
nekaj dejstev o microsporiji:
-zelo nalezljiva bolezen
-prenašanje med ljudmi in med živalmi in mešano
-diagnoza na podlagi pregleda in specialnega laboratorija
-zdravljenje z mazili, lahko s tabletami, odvisno od lokacije in števila sprememb
-pokrivanje z gazami zaradi zaščite pred prenašanjem
-zdravljenje doklerlaboratorijski izvid ni negativen!
Obleka in perilo se pereta z normalnimi temperaturami.
Lp
Janchy00, jaz sem imela najprej samo en flek, na katerega nisem bila pozorna, potem se mi je pa v roku slabega tedna razneslo še na druga mesta, tako da je res očitno nujno, da se fleki prekrivajo. Sicer pa ne skrbi, tudi če se okužba razširi, ti samo maži z lamisilom/ atifanom in pokrivaj, pa bo počasi izginilo. Je pa zoprno, se strinjam… Če doma nimaš nobene živali, je pomojem nesmiselno razkuževat vso stanovanje- lahko da si se okužila kje zunaj, ko si prijela za kaj, ob kar se je obdrgnila obolela mačka ipd. Jaz nisem razkuževala ničesar, oblačila perem tako, kot sem jih do zdaj.
Nadloga, podobno vprašanje sem zastaviloa malo pred teboj:) Menda se okužba prenaša tudi, če se flek ne lušči, tako da je očitno prekrivanje še vedno potrebno.
Pozdrav!
čeprav ni namen tega foruma to, pa lahko rečem, da je verjetnost za to bolezen velika.
Pravila za to bolezen zahtevajo laboratorijsko potrditev diagnoze, spremljanje z laboratorijem in zdravljenje do negativnega laboratorija!! Tudi zdravstveni isitem je tako organiziran, da je dostopnost preiskave !
Lp
Z ustrezno napotnico, kjer je napisano microsporija ste na Dermtološki kliniki, kjer je ta laboratorij na vrsti v enem dnevu.
Prekinite z Lamisilom, ker zabriše stanje in s to napotnico pokličite na to kliniko!.
Lp
Ponovno pozdravljeni,
zanima me, ali je nujno, da se zdravljenje zaključi z negativnim laboratorijem- mene namreč osebni zdravnik ni napotil nikamor, ampak samo rekel, da se je stanje izobljšalo (skoraj izginilo) in naj še vedno mažem z lamisilom 14 dni oz. dokler fleki popolnoma ne izginejo.
Hvala za odgovor.
Pozdrav!
Stališče dermatologov je, da je potreben laboratorij, ki naj bo negativen, kar pomeni, da je bolezen ozdravljena, ni prenosljiva.
O drugačnih pristopih pa ne bi govoril.
Lp
tudi jaz sem fasala mikrosporijo in sicer imam 3 fleke po rokah imam mazilo lamisil in pridno mažem…bojim pa se da bi mi še izbruhnilo na glavi naknadno kljub temu da sem cela polepljena in pazim pač še za nazaj če sem si slučajno prenesla..bi bilo pametno da si nabavim šampon oronazol za preventivo ali boljše da ne diram?
bi prosila za odgovore
Najprej nekaj bontona, nato nekaj o načinu pisanja!
No, pač nisem navajen na ta način komunikacije.
Prenos microsporije je seveda možen, če pa se ustrezno pokriva, ustrezno zdravi je s tem tudi prenos preprečen.
Da bi zaradi tega uporabljali Oronazola li kakšen drug šampon, pa ne bo pomagalo.
Lp