Mikrosporija ?
Pozdravljeni,
Sem v 36. tednu nosečnosti in pred približno mesecem dni se mi je ponovno na pregibu leve roke naredil flek, ki se je večal. Imel je rob rdeče barve in se je v sredini luščil. Ker sem ta flek imela že večkrat pred nosečnostjo nisem bila pozorna, ampak sem samo namazala s canestenom ali lamisilom in je po parih dneh izginil, nekaj časa je bila koža normalne barve a zgubana, potem pa se je vse normaliziralo. Sedaj pa sem slišala o mikrosporiji, ki jo ima znanec in se ustrašila, saj se mi je v obdobju nosečnosti ta flek pojavil približno trikrat, vedno na istem mestu in tudi izginil po parih nanosih canestena. Opazila sem tudi, če ni to slučaj, da se je ta flek največkrat pojavil takrat, ko sem imela tudi glivično vnetje nožnice. Ali je lahko to povezano, da te glivice udarijo tudi kje na koži ven? Ali so te škodljive za plod?
Strah me je, če je slučajno mikrosporija, da ni vplivala na razvoj ploda, saj jo imam potem že celo nosečnost, čeprav je na uz razvoj kazal normalno?
Naj povem še, da se mačk izogibam.
Drugje teh flekov ne opazim, vedno se mi pojavlja na enem in istem mestu. Pred leti me je osebna zdravnica poslala k dermatologu in mi predpisala lemisil, do pregleda mi je madež izginil, tako mi tudi dermatologinja ni mogla nič povedati. No od takrat se mi sem ter tja to pojavlja in tudi izgine, če namažem, kar tudi nisem jemala resno, saj sem to potem vedno povezovala s glivičnim obolenjem v nožnici.
V nosečnosti sem trikrat dala kri, kjer so mi tudi ugotavljali okužbo z toksoplazmo, ki je bila vedno negativna.
Ali bi pri teh pregledih ugotovili tudi okužbo s čim drugim npr. mikrosporijo? Ali se da v laboratoriju, s pregledom krvi, ugotoviti ali sem imela in ali še vedno imam mikrosporijo kljub temu, da trenutno fleka ni?
lp
Pozdrav!
Toksoplazmoza in microsporija nimata veliko skupnega, razen, da so lahko prenašalci mačke.
Ocena ali je okužba z microsporijo je na podlagi pregleda in na podlagi laboratorija za glivice.
Mešanje okužbe spolovila in microsporije ni možno.
Torej obisk osebnega zdravnika in nato se bo on odločil ali je potrebno ukrepanje.
Še to: microspirija na plod nima vpliva.
Lp
Pozdravljeni!
Tudi sama imam mikrosporijo. Sprva so se mi pojavili trije manjši krogci na levi roki, ki sem si jih po posvetu z zdravnico mazala z Lamisilom in so po dveh tednih že postali čisto kožne barve. Po teh dveh tednih pa sem opazila, da imam še dve novi žarišči in sicer na hrbtu in na notranji strani noge. Ker sta bili novi žarišči tako daleč narazen, me je zaskrbelo in takoj sem šla k zdravnici, ki mi je nato predpisala tablete Atifan (14 tablet) in raztopino Canesten. Rekla pa mi je tudi, da naj tista prejšnja žarišča na roki pustim, da dihajo – torej naj nimam zalepljenih. Glede tega sem bila sicer skeptična, a sem vseeno upoštevala njena navodila, saj sem v tem času jemala tudi tablete, ki delujejo po celem telesu.
Danes (po 14 dnevni kuri tablet) sem šla ponovno na pregled in mi je zdravnica tudi za novi žarišči svetovala, da ju ne prekrivam več. Krogci so sicer že kožne barve a še vedno vidni. Strah me je, da bi se mi okužba spet raznesla po telesu, po drugi strani pa bi rada, da čimprej mine…
Torej kaj naj naredim? Kako sploh vem, če so glivice še aktivne in si lahko okužbo prenesem? Je potrebno mazati kožo tudi ko flekce še komaj vidim?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdrav!
če gre za mikrosporijo, potem Canesten ne bo deloval.
Če gre za miksroporijo je potrebno spremembe pokrivati z gazo.
Če gre za mikroskoprijo je samo negativna preiskava na glive v za to namenjenem laboratoriju pokazatelj, če ste jih ozdravili.
Lp
Spoštovani!
Jaz sem imel pred leti tak izpuščaj ki ga opisujete, vendar nisem šel k zdravniku, izpuščaj je rasel in na koncu se je porazgubil, imel pa je premer okoli 5cm in ni bil več pravilne okrogle oblike.
Zanima me kaj se je zgodilo v primeru da se nisem zdravil, sem še vedno okužen, čeprav nimam izpuščajev? Slišal sem da bolezen napreduje v podkožje?
LP Boštjan
Pozdrav!
če bi bila misrosporija, potem bi dobival nove in nove spremembe, žarišča, sama se nebi ozdravila.
Prenos v globino je le ob dlakah, ki pa potem izpadejo.
Torej to kar je bilo, skoraj zanesljivo ni bila mikrosporija.
Lp
pozdravljeni,
pred približno 2 mesecema, sem opazila na koži izpuščaj,ko sem ga pokazala svoji ginekologinji (naj povem ,da sem sedaj v 29t nosečnosti) je omenila možnost ,da je to mikrosporija ter mi predpisala Canesten kremo in me poslala k dermatologu. tam so mi povedali ,da izgleda kot izpuščaj ,ki se naredi pri mikrosporiji ,vendar ,ker sem se že mazala s canestenom, me ne morejo poslati v laboratorij ,da se to ugotovi.
izpuščaj je po parih dnevih popolnoma izginil. me pa zanima, ali se vam zdi ,da je sploh šlo za mikrosporijo ,glede na to ,da ste v enem od odgovorov napisali ,da canesten ne pomaga.
okužilo se je še nekaj družinskih članov, vsi smo se mazali s canestenom ,izpuščaji so izginili (vsi smo imeli le en izpuščaj), razen pri teti ,pri njej se je ponovno pojavil,na drugem mestu, pri enem od otrok pa je stanje veliko slabše ,saj ima izpuščaje po celem telesu ,tudi po lasišču, njega mažejo s kremo lamisil.
hvala za odgovor
Pozdrav!
Potrebno je razjasniti vsaj pri enem družinskem članu: preneha se mazati, nato se gre v mikološki laboratotij, s tem bo diagnoza jasna, tudi postopek zdravljenja bo drugačen.
Lp
pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme, bi vam vprašanje postavila kar tukaj.
skoraj tri tedne nazaj mi je bila postavljena diagnoza mikrosporije – na roki se mi je pojavil zanjo značilen flek. osebna zdravnica je predpisala daktarin kremo in pokrivanje mesta. nekaj dni kasneje je bila mikrosporija z woodovo svetilko ugotovljena tudi pri domačemu mucku, ki ga sedaj pridno razkužujemo in mu dajemo lamisil tablete. ta vikend se je po mojem lasišču začela pojavljati rdečica, katero spremlja občasno precej intenzivno srbenje in pekoč občutek. naj omenim, da imam že od nekdaj prhljaj in me je vrh glave že prej občasno pekel zaradi šampona. tokrat so občutki intenzivnejši.
se je morda mikrosporija, kljub stalnemu razkuževanju prostorov, pokrivanju fleka ki je že skoraj izginil, nekako prenesla na lasišče? kaj pričakovati v primeru če se je? kakšne ukrepe, poleg obiska zdravnika/dermatologa, naj še uvedem, da se končno znebimo te nadloge?
vsakega nasveta in informacije bom zelo vesela. hvala.
m.
Pozdrav!
Glede na nalezljivost bolezni priporočam napotitev k dermatologu na Dermatološki kliniki( ker imajo le oni laboratorij za to), v kolikor so spremembe v lasišču, potem je zdravljenje bolj agresivno.
Lp
Najpraj pozdrav!!!
Prosim, hvala so pozabljene besede pri nas.
V kolikor je bolezen obvladana s tem, da so vsa obolela mesta pokrita z gazo in zdravljenja, potem ni skrbi, če pa se tega ne držijo, potem je možnost okužbe vseh, ki so skupaj ali v kontaktu velika.
Lep pozdrav
Pozdravljeni.
Priključujem se temi, saj sem pred 10 dnevi zbolela za to rečjo tudi sama. Torej, diagnozo so mi na testiranju na dermatološki kliniki potrdili, zdravnica mi je predpisala za en mesec tablet Lamisil ter mazanje s kremo Lamisil, po 7 tednih imam kontrolo.
Krogci so po vratu (6) in na levi dlani zgoraj (1).
Sedaj so že v stanju luščenja, po moje se sušijo.
Kar me pa zanima, je sledeče: koliko časa sem kužna? Vseh par mesecev, dokler traja zdravljenje???
Kaj je z intimnimi stiki? Se bo partner nalezel, če se me bo dotikal po vratu, oziroma roki?
Moram imeti vedno gor obliž, dokler so krogci vidni, ali kako?
Lepo prosim za odgovor in se vam že vnaprej zahvaljujem.
Pozdrav!
Microsporija je kužna bolezen, vsako žarišče je potrebno pokriti z gazo, v tem primeru ne bo prenosa, kužnost je dokler IZVIDI mikološkega pregleda niso NEGATIVNI!
To pa je 2-3 mesece ali več.
Lp
Pozdravljeni,
nasa 5 letna hcerka ima mikrosporijo na lasiscu. z dodatnimi bolezenskimi znaki kot so kraste, gnojne rane. Zaenkrat ima eno veliko zarisce, vendar smo opazili da se je pojavilo se majhno.
Ker smo trenutno v tujini in nimamo dostopa do dermatologa, imamo zgolj lekarno, bi prosila za nasvet kaj storiti.
Hvala lepa
POzdrav!
veliko vprašanje je ali sploh gre za microsporijo, kar je na lasišču včasih težko opredeliti.
V primeru, da je res ta bolezen, bi bilo potrebno obriti ta del lasišča, uporabljati kreme in tablete, kar pa presega okvir tega foruma.
Lp