Mikrosporija ?
Pozdrav!
Bolezen je ozdravljena, ko so negativni izvidi mikološke preiskave!
Šele takrat je možno kopanje.
Sonce ni problem.
Spremembe je potrebno pokriti z obližem!
Vsak se lahko naleze od okuženega: človek in žival, zato je potrebno pokriti spremembe z obližem!.
Lp
Pozdravljeni!
Zanima me ali se pri mikrosporiji lušči le rdeč krog, ali tudi sredina izpuščaja. Na kolenu se mi je pojavil izpuščaj, ki sicer ima rdeč krog, vendar pa se je oluščil le v sredini (kjer je svetlejša koža), sedaj počasi že izgublja rdečo barvo in se spreminja v rjavkasto. Ali menite, da bi to lahko bila nikrosporija? Izpuščaj me je srbel le v času ko se je sredina izpuščaja luščila, sedaj ne več. Zdravnica meni da verjetno ni mikrosporija, vendar grem vseeno na preiskavo, da se prepričam. Kaj menite vi?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdrav!
na vsak način je pravi naslov za postavitev ali izključitev microsporije, pregled v ustreznem laboratoriju.
Samo na podlagi izgleda je kar nekaj podobnih bolezni, zato je pri sumu na microsporijo pomemben le mikološki pregled.
Pred pregledom se ne sme mazati 4-5 dni z nobeno kremo!
Lp
Pozdrav!
KOpanje ni dovoljenje, tudi tuširanje ne, ker se glivice spirajo in raznašajo.
Kar se tiče izginevanja krogcev pa izginejo ko je terapija uspešna, npr po 1-2 mesecih, praviloma pa se zaključi zdravljenje, ko je mikološki pregled v tem laboratoriju , negativen.
LP
Živjo,
pred 3 tedni sva s fantom dobila mladega mucka. Mucek je bil zunanji, sedaj pa ga navajamo na stanovanje. Na vratu se mi je kmalu naredil majhen krogec (premer 3mm), ki se je malo luščil. Ta krogec in nato še naslednjega sem ignorirala, ker sem mislila, da sem se kam opraskala, da je mozoljček itd. Danes pa se mi je na ključnici naredil krog premera cca. 2cm, ki se prav tako malo lušči in malo srbi (pikici na vratu ne). Kolegica (veterinarka) me je opozorila na mikrosporijo. Ker sem dokaj hipohondričen tip, me zanima, koliko naj se te bolezni bojim. Se res ne bom mogla tuširati? Kakšna je verjetnost, da se to ponovi, saj živimo v manjšem stanovanju…
Muca bom seveda peljala k veterinarju, sama pa šla na pregled k dermatologu.
Hvala za odgovor.
Petra
Pozdravljeni, še enkrat.
Danes sem bila na pregledu pri dermatologu in so mi diagnosticirali mikrosporijo. Dermatologijnja mi ni pripisala Lamisila, temveč Atifan. Ali je ta krema primerna? Nisem je namreč zasledila nikjer.
Precej me je tudi prestrašilo svarilo dermatologije, da lahko človek ostane plešast, če se mu glivice naselijo v lase. Ker imam mačka v stanovanju, se tega zelo bojim. Danes popoldne ga sicer peljem k veterinarju, a če imate še kak dodaten nasvet, bi bila zelo hvaležna.
Še enkrat hvala.
Petra
Pozdrav!
Skrajnosti so lahko pri vsaki bolezni, sploh pa nezdravljeni.
V primeru kontrolirane bolezni, zdravljenje, ne bo nobenih posledic!
Atifan je enako Lamisilu.
Zdravljenje mačka je nujno in potrebno, ker je vir okužbe za vse doma.
Lp
Lep pozdrav še enkrat.
Mikrosporijo je dobila tudi moja tašča, ki je teden dni pazila našega muca. Njej se je pojavilo veliko več žarišč kot meni, le-ta so živo rdeča in srbeča. Dali so ji tudi že tablete, pa po 2 dneh ni še nič bolje, celo nova žarišča ima.
Izredno nas skrbi, niti osebna zdravnica niti dermatologinja pa jo ne obravnavata nič drugače kot mene, ki imam (zaenkrat in upam, da se ne razširi) 3 žarišča, ki niso niti tako rdeča niti srbeča. Poleg tega je ni osebna zdravnica opozorila, da mora po 15dni jemanja tablet na pregled jeter, to sta ji povedali šele farmacevtka v lekarni in nato sestra na dermatologiji.
Lepo vas prosim za nasvet, ker se mi zdi primer malo bolj kritičen kot ti, ki jih običajno opisujejo/opisujemo na forumih.
Hvala,
Petra
Pozdrav!
Morda je premalo podatkov, da bi presodil kaj je potrebno zaradi jeter ali ne, na vsak način običajno ne kontroliramo jetrnih testov, razen če je nekdo že z okvaro jeter, ali pa da je jemanje več mesecev.
Bolj me skrbi to vaše širjenje bolezni! Pomembno je, da se vsako žarišče zaščiti in pokrije z gazo!
Lp
Pozdrav!
Microspoija se pojavi z vsako novo okužbo, imunosti ni!
Pravilo pri tej bolezni je, da se diagnoza potrdi z mikološkim pregledom, zdravljenje pa indicira dermatolog glede na število in lokacijo sprememb.
Lp
Pozdravljeni,
bom kar pod to temo vprašala.
Naša 4-mesečna dojenčica ima na obrazu menda mikrosporijo. Menda pravim za to, ker je na posvetovalnici mesec dni pediater dejal, da gre za suho kožo, pred dnevi, ko smo imeli spet posvetovanico- mesec dni pozneje, pa je rekel, da je zgleda gre za mikrosporijo. To smo nekak ugotovili skupaj, saj gre za značilen krogec iz mini mehurčkov oz. če uporabim izraz ”brbončic”, ki so gostejše ob robu krogca.
No, predpisal nam je Mycospor kremico, brez testa, ki bi potrdil bolezen.
V redu, kar me najbolj zanima in skrbi je, reakcija kože- ta je po 10- dnevnem mazanju precej rdeča. Ne vem, ali je kaj efekta.. Ali je to običajno?? In kdaj naj bi se pokazali prvi rezultati, da krema deluje? Pravzaprav se mi zdi, da je krogec večji.. 🙁
Ali je možno, da gre za ”običajno” glivično obolenje- s kandido? Potem bi krema tudi mogla hasnit, ali?? Ker pred posvetovalnico, kakšen slab teden sem na lastno pest in nekak po svojem občutku, nekje 4 dni mazala s Canestenom (ker je krogec res značilen), in mesto ni tako zelo pordelo, kot sedaj.
Drugače pa imamo še dvoletnico, ta nima nobenega izpuščaja, prav tako ne midva (starša).
P.S. Lahko pošljem fotografijo ?
Naprošam za odgovor,
najlepša hvala,
lep pozdrav!
POzdrav!
Diagnozo se postavi na podlagi izgleda sprememb in pregleda v laboratoriju za glivice.
Pri tej starosti je omenjena bolezen redka, sploh, č ni okužbe domačih ali domačih živali.
Učinek krem pa se pokaže po daljši terapiji, Canesten ni namenjen microsporiji.
Lp
Pozdravljeni!
Pred dvemi dnevi se je tudi meni na roki pojavil cca 7mm izpuščaj v obliki kolobarja (zunaj rdeč notri svetel). Namazala sem si ga z bepanthenom, ki mi običajno pomaga, danes pa se je začel na sredini luščiti. Dobil ga je tudi moj fant. Muči pa me tudi moje lasišče, saj me že cca pol leta srbi – mislila sem, da imam masten prhljaj in za to sedaj uporabljam tudi šampon. Je možno, da je to mikrosporija? V stanovanju imava sicer odraslo mačko, ki pa je videti popolnoma zdrava (lepa dlaka itd…)
Ker nebi rada za vsako malenkost hodila k zdravniku, me zanima, kaj mislite o tem.
Že v naprej hvala in lep dan vam želim!
POzdrav!
Sveda vam ne morem ne potrditi ne zanikati možnosti okuže z microsporijo, na vsak način pa bo ocenil možnost infekcije vaš zdravnik, nato pa v primeru suma na to , ustrezno ukrepal – napotil do dermatologa.
Verjetnost glede na podatke je kar velika.
Lp