mikroprolaktinom in OHK
Pozdravljeni!
Pri starosti 18 let so mo odkrili mikroprolaktinom (visok PRL, laktacija), dolgo sem se zdravila z Dostinexom, nato z Bromergonom, ker sem želela zanositi, sedaj sem že 5 let brez terapije. Stara sem 32 let, prvič rodila 6 tednov nazaj, PRL pred zanositvijo v mejah normale.
Ginekologa bi želela prositi za oralno hormonsko kontracepcijo, pa me zanima, katera bi bila najboljša, glede na mojo diagnozo. Ob postavitvi diagnoze mi je bila OHK s strani endokrinologa namreč odsvetovana, zato sem dobila maternični vložek, ki pa so mi ga nato zaradi predrakavih sprememb na MV morali odstraniti in ga sedaj tudi ne smem več uporabljati. Ker je sedaj na tržišču mnogo več kontracepcijskih tablet, kot jih je bilo 14 let nazaj, me zanima, ali obstajajo katere, ki bi ji lahko jemlala kljub mikroprolaktinomu (in trenutnemu dojenju). Po zelo težki nosečnosti in rojstvu dvojčkov, nova zanositev namreč absolutno ne pride v poštev 🙂
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!
Glede najprimernejšega načina kontracepcije priporočam posvet z ginekologom in endokrinologom, pri katerem se kontrolirate zaradi mikroprolaktinoma. Glede na to, da ste 6 tednov po porodu in dojite je trenutno verjetno primerna uporaba kondoma, kasneje pa ponovna vstavitev IUD.
Lp