Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Mikrohematurija

Mikrohematurija

Pozdravljeni!

Že od začetka leta imam težave z mehurjem. Tedensko sem tudi opravljala analizo urina. Po antibiotikih (najprej Primotren, nato Nolicin), se je stanje izboljšalo. Na zadnjem testiranju v začetku februarja pa je še vedno bila prisotnost krvi v urinu (Hemoglobin 3). Osebna zdravnica me je napotila tudi na UZ sečil in abdomna, kjer je bilo vse ok. Sprva je stanje pripisovala hormonski terapiji (sem v IVF postopku).

Sedaj sem napotena na pregled in obdelavo k urologu.
Zanime me, kakšne preiskave, postopke lahko pričakujem? In kaj je vzrok mikrohematuriji, je to nevarno …

Hvala za odgovor.

Leni

Spoštovani!

Predvsem pa je prvo vprašanje analiza urina. Če je testni list pozitiven na hemoglobin je potrebno centrifugirati vzorec urina in ga pogledati pod mikroskopom – to se lahko napravi v laboratoriju ali pa včasih opravi urolog sam – marsikdaj se ugotovi, da dejansko pod mikroskopom ni najti eritrocitov.

Jemali ste antibiotike – kakšen je bil takrat urin – ali so bili prisotni v urinu levkociti? Ali so bile bakterije? Ali vemo katere bakterije? Ali je bila opravljena kontrolna urinokultura, ki je dokazala, da sedaj ni bakterij in/ali vnetja?
Ali so v urinu proteini?

Če se potrdi, da so eritrociti, številni in da ni vnetja, je nato pa odvisno od starosti in natančnejšega opisa težav. Pri starejših (na primer nad 45 let ali morda malo manj) je vsekakor smiselno opraviti cistoskopijo in morda tudi citologijo urina ter IVU. Pri mlajših pa je ob normalnem UZ po mojem mnenju smiselnost cistoskopije vprašljiva – odvisno od klinične presoje – ali ste kadilec oz. ste kdaj kadili, ali ste bili/ste izpostavljeni kemikalijam itd…
Če so eritrociti še vedno prisotni je treba izključiti vzrok eritrurije v ledvicah. To napravi nefrolog…

Skratka, navedel sem nekaj razmislekov, v katero smer bi se lahko obrnila vaša obravnava.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Hvala vam za obsežen odgovor.
Zavedam se, da brez obravnave in izvidov na daljavo težko dajete odgovore, pa vendar vas prosim še za nekaj dodatnih pojasnil.
Stara sem 33 let in težave se pojavljajo od začetka janurja. Zaradi prisotnosti krvi v urinu (sama je še nisem opazila, razen ob perilu), sem dobila napotnico urologa. Ker sem v vmesnem času bila tudi v postopku IVF, je osebna zdravnica dejala, da bomo naredili pavzo s testiranji in nadaljevali po IVF (v primeru, da bo neuspešen). In je bil.:( Tako sem dobila napotnico za urologa (naročena sem šele konec meseca junija). In to je res tako zelo daleč.

Zadnje testiranje urina je torej bilo opravljeno v začetku februarja.
Ker ste navedli nekaj razmislekov, v katero smer bi lahko tekle prihodnje preiskave, naj tudi jaz navedem dodatne odgovore na vaša “vprašanja”:
– prisotnost hemoglobina je bila vedno 3 (v času jemanja antibiotikov in kasneje tudi ob koncu vnetja),
– v času vnetja je bila prisotnost levkocitov 1, kasneje 2 in na kocu ob “ozdravitvi” 0 (v času vnetja sem jemala tudi antibiotike),
– le ob enem testiranju v času vnetja so iskali tudi prosotnost eritrocitov, ki je bila (30-40),
– nisem bila testirana na vrsto bakterij in prav tako ni bila opravljena urinokultura,
– v urinu nikoli niso bili prisotni proteini.

Kot sem že zapisala je Uz bil brez posebnosti, prav tako se tudi počutim dobro.
Res pa je, da sem v času vnetja (zlasti pred jemanjem antibiotikov), čutilo bolečino pri uriniranju in pogosto tiščanje. Vse to je kasneje izzvenelo.
Nisem kadilka, prav tako tudi nisem bila izpostavljena kemikalijam. Drži pa, da sem zaradi postopka IVF jemala števila potrebna zdravila (Klomifem, Gonal, Femoden, ……).

Morda z dodatnimi podatki lahko dobim kaj več odgovorov na mojo zaskrbljenost.

Hvala

Prijeten pozdrav.

Leni

.

Menim, da vam ne morem povedati kaj veliko novega. Mikrohematurijo lahko povzroča v vaših letih najpogosteje vnetja, nato kamenčki, zelo redko pa tumorji. V cca. 5% gre za idiopatsko mikrohematurijo – torej je ta pač prisotna in ni kaj narediti.

Morda naj rečem še, da ste relativno mladi, kar je ugodno in morda po vseh preiskavah (če vam jih bodo svetovali) ne bo najti ničesar (če bodo seveda predhodno potrdili mikrohematurijo – kot pišete, je bila dosedaj ugotovljena samo enkrat, pa še to ni jasno, ali je bilo opravljeno mikroskopiranje ali zgolj strojna analiza urina).

Priporočam pred jemanjem antibiotika Sanford – da se ve, kaj zdravimo.

Opozoril bi tudi, da je v splošnem v medicini pogost problem, da opravimo “vse” preiskave, nič ne najdemo – problem ostaja – potem pa po več letih ukrepamo prepozno. Zato predlagam, da čez nekaj mesecev (če se sedaj ne bo nič našlo) in bodo težave še prisotne, preiskave ponovite.

Vso srečo pri naslednjem ciklu IVF!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!

Ponovno sem oglašam, saj mojim težavam ni videti konca in kraja. Poleg tega, da sem že od začetka leta neprestano pri takšnih ali drugačnih zdravniki, je poleg skrbi za moje zdravje, začelo vse skupaj name vplivati tudi psihično.
Težave že “poznate”. Opravila sem še dve urinski preiskavi in zdaj me res čaka cistoskopija (ki se je roko na srce kar bojim).
Rezultati zadnjih dveh testiranj so bili za odtenek različni, a še vedno kažejo na težave.

V začetku julija:
Rel. gostota 1.015
pH 6.0
Proteini 0
Glukoza 0
Metilketoni 0
Urobilinogen pod 1
Bilirubin 0
Hemoglobin 3
Levkociti 0
Nitriti 0
Eritrociti 4-10
Bakterije prisotne
Epitelijske celice številni

Test sem opravila 2-3 tedne po negativnem krvnem rezultati IVF-a.

Test, ki sem ga opravila pred nekaj dnevi in od prejšnjega nisem imela nobenih postopkov IVF (razen priprava na postopek s Femodenom):

Rel. gostota 1.015
pH 6.0
Proteini 0
Glukoza 0
Metilketoni 2
Urobilinogen pod 1
Bilirubin 0
Hemoglobin 3
Levkociti 2
Nitriti 0
Eritrociti 20-30
Levkociti 10-20
Epitelijske celice številni

Res več ne vem, kaj pričakovati. Skrbi me, kaj je z mano narobe, skrbijo me cistoskopija in njeni rezultati.
Ali lahko na podlagi zgornjih izvidov poveste kaj bi sploh lahko pričakovala?

Hvala za odgovor in prijeten dan.

Leni

Spoštovani!

Kadar so v urinu številni levokociti potem gre lahko za vnetje, ki ga je najprej potrebno pozdraviti, preden lahko karkoli rečemo glede eritrocitov v urinu.

Glede cistoskopije – to res ni posebej prijetna stvar – vendar ne traja dolgo in dvomim, da bi lahko kaj posebnega pričakovali od tega pregleda – gre pač za to, da je to treba opraviti, preden vas napotijo k nefrologu (zdravniku za ledvica), da on potem ugotavlja, če prihajajo eritrociti morda iz ledvic. V 5% oseb vzroka mikrohematurije v urinu ne najdemo.

Če so vaša glavna težava vnetja – če antibiotiki temu pomagajo – potem se vsekakor zdi, da je smiselno pred vsakim antibiotičnim zdravljenjem mehurja (v vašem primeru, kjer so težave že nekaj časa) odvzeti Sanford. Zdi se, da to ni vedno opravljeno. Je sploh že bilo in kolikokrat?

Pa IV-urografija in preiskava na refluks (RIMCUG ali kaj podobnega)?

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za hiter odgovor.

Sanford ni pri meni bil opravljen niti enkrat, prav tako tudi druge preiskave, ki ste jih omenili ne.
Imela sem le laboratorijske urinske teste, ki sem vam jih opisala v predhodnih sporočilih.

Mislim, da bi težave že zdavnaj lahko bile rešene ali vsaj bolj jasne, če bi se zadeve odvijale bolj hitro. Pa vse tako traja. Moj zadnji in edini pregled pri urologu je trajal cca. 2 minuti, kjer sem na hitro opisala težave, zdravnik je pregledal urinske izvide, me potipal po trebuhu in to je bilo to.:(

Kakšne pa so preiskave, ki jih omenjate? O Sanfordu sem že toliko slišala, pa v bistvu sploh ne vem, kaj to je. To je preiskava na katero te naj bi pred vsemi ostalimi obiski pri specialistih, napotil osebni zdravnik?

L.

Spoštovani!

Urinokultura po Sanfordu (Sandord) je preiskava urina, pri kateri iz urina izolirajo bakterije, ocenijo njihovo število, ugotovijo katere so in na katere antibiotike so občutljive. Preiskave opravljajo v zavodih za mikrobiologijo in je zato relativno draga. Včasih je presejalna preiskava Uricult – zdravnik prelije ploščico (gojišče) z urinom in ga postavi v termostat – če na ploščici zrastejo bakterijske kolonije pa to ploščico nato pošlje naprej na Zavod, kjer ugotovijo natančno katere bakterije so in s čim naj se jih zdravi.

Če mora nekdo večkrat zapored jemati antibiotike zaradi uroinfekta ali pa če antibiotiki ne primejo, je smiselno ugotoviti, katera bakterija povzroča težave. To ugotovimo s Sanfordom. Če ga oddate, preden začnete jemati antibiotike, se tudi potrdi, da je vaša težava res bakterijsko vnetje sečil (ne pa naprimer glivično vnetje ali kaj tretjega).

Torej – če imate težave je vsekakor pač treba nekje začeti. Če bo cistoskopija negativna bo urolog že vedel, kako naprej. Vsekakor predlagam tudi posvet z nefrologom.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!

Tako … cistoskopija mehurja je prestana in ni bilo hujšega.:)
Zdravnik mi je tudi povedal čem je težava, vendar medicinskih izrazov ne razumem najbolje, zato vas prosim za razlago.

Pet dni zaporedoma sem prejemala tudi instilacije Targesina in čez čas bo spet potrebno preveriti urin.

Kaj naj bi vse skupaj torej pomenile? Upam, da ni hujšega. Zdravnika sem tako tudi razumela.

Hvala in prijeten dan.

L.

Spoštovani!

Najbolje bi vam to, kar je videl, razložil tisti, ki je gledal in takrat, ko je to počel ali pa kasneje na kontroli v ambulanti. Predvsem se bojimo kakšnih izrastkov v smislu neoplazem – to je vsekakor izključil in to je najvažnejše in dobro.

Po mojem razumevanju je urolog pri cistoskopiji opazil nespecifično vnetje ali draženje na izhodu iz mehurja, ki se ga je odločil poskusiti pomiriti. Upati je, da se bodo tako vaše težave zmanjšale.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Ponovno pozdravljeni!

Po petih instilacijah Targesina se žal stanje ni bistveno izboljšalo. Dva tedna po zadnji instilaciji sem zopet oddala urin. Stanje je bilo hemoglobin 3+, eritrociti v sedimentu 4-10.

Ne vem, kaj naj storim … Jutri začnem z injekcijami Dipherlene, 2 meseca že jemljem Femoden (za ponovnem postopek IVF), morala bi se ponovno naročiti pri urologu (predvidevam).
Ne vem na koga se naj obrnem in kje bi lahko dobila kakšen nasvet.
Postopka ne morem kar prekiniti, na kontrolo pri urologu pa bom najbrž čakala še kar nekaj časa.

Kaj mi svetujete?

Leni

Spoštovani!

S targesinom naj bi vplivali na neprijeten občutek v mehurju in ob uriniranju. Torej na subjektivno dojemanje dogajanja “tam spodaj”.

Uroinfekte pri mlajših ženskah raziskujemo, če je pojavljajo redno več kot 4x letno. Če ni vnetja (levkocitov v urinu, pekočega uriniranja) – potem je potrebno paziti le na to, da bo/bi tudi nosečnost potekala tako in zdraviti morebitno vnetje. V nosečnosti pa je potrebno z ustreznim antibiotikom vedno zdraviti vsako vnetje (levkocite) v urinu.

Prisotnost eritrocitov v urinu je lahko znak bolezenskega dogajanja, vendar – če vse preiščemo (urolog in zdravnik za ledvica – nefrolog – saj lahko eritrociti v polovici primerov prihajajo v urin tudi iz ledvic) in se nič ne najde, ne preostane drugega, kot da preiskave ponovimo čez npr. pol leta. Pri določenem odstotku ljudi so eritrociti v urinu stalno prisotni in jih ni moč odpraviti. Vendar to rečemo le, če smo predhodno opravili vse preiskave in izključili morebitne druge vzroke.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close