Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Mikrocelični rak pljuč

Mikrocelični rak pljuč

Prosim za informacijo in pomoč. Danes je bil moj prijatelj odpuščen iz bolnice z diagnozo mikrocelični rak in bo doma čakal, da ga pokličejo na OI. Edino meni je povedal in pokazal izvide, saj partnerke in otrok ne želi preveč obremeniti in tudi sam nebi prenesel, da bi ga že sedaj začeli objokovati. Sam je dokaj pozitivna oseba vendar je bil šokiran, ker mu je zdravnik povedal, da je ta vrsta raka neozdravljiva. Na vprašanje koliko časa še ima mu je zdravnik rekel da lahko leto, dve ali pa samo tri mesece. Star je 69 let. Oktobra je bil zaradi prehlada in posledično “grdega” kašlja napoten na slikanje pljuč. Na slikah ni bilo videti nič. Ko pa je kakšen mesec in pol nazaj zbolel je zopet začel kašljati. Prva kura antibiotikov mu ni kaj dosti pomagala,tako je dobil še Sumamed in krvna slika se mu je popravila-predvsem sedimentacija ki jo je imel on izbruhu bolezni 29 je padla na 12. Ker je spet zelo kašljal so ga poslali na slikanje pljuč. 5 mesecev po prvem slikanju se je pokazalo, da ima v desnem zgornjem režnju tumor v velikosti 6×4 cm. Takoj je bil napoten k pulmologu in nato v bolnico, kjer so mu opravili CT, magnetno resonanco, laboratorijske preiskave in odvzem vzorcev tumorja iz pljuč. Diagnoza je mikrocelični rak velikosti sedaj 5x6x6cm, Leži v desnem zgornjem režnju med arterijo in veno. Pritiska na veno in jo tudi delno zožuje.Vidno je tudi nekaj metastaz v pljučih in na jetrih, povečani ima tudi dve bezgavki vendar okužba le-teh še ni potrjena. Ostali organi so b.p., ravno tako okostje in možgani.Povedali so mu, da zaradi vrste in pa tudi same lege operacija ne pride v poštev, torej bo tukaj kemoterapija in verjetno obsevanja. Sedaj pa vprašanje. Preiskala sem vse, kar sem lahko prebrala na internetu in našla dve stvari. Prva je zdravilo PD173074, ki je v testni fazi. Kolikor sem lahko zasledila se opravljajo testi tudi že na ljudeh. Vem da testirajo to zdravilo v Beogradu, ki je nam najbližji. Ali obstaja testna skupina tudi pri nas? Prav tako sem zasledila, da so v ZDA znanstveniki odkrili kako blokirati protin CD47, ki je marker ki imunskemu sistemu sporoča katere celice so zdrave. Odkrili so, kako ta protin CD 47 blokirati samo v rakavih celicah. Na poizkusnih miših je bil uspeh zdravljenja oz. popolne ozdravitve 90%.V lanskem letu so v ZDA pričeli s testiranjem na ljudeh. Ali se to izvaja že pri nas? Zelo bi bila hvaležna za kakršno koli informacijo. Hvala.

New Report

Close