mikro kalcinacija v dojki
Pozdravljeni,
stara sem 33 let in imam dva otroka, obakrat sem dojila 15 mesecev.
Imam dokazano okvarjene gene BRCA 1 in BRCA2, zato sem na onkoligiji preventivno obravnavana res zelo pogosto.
Tokrat sem imela mamografijo, otipali niso ničesar. Po mamografiji so me naročili ponovno na povečave, potem so mi takoj naslednji dan vzeli vzorce tkiva s stereo. vakumsko debelo igelno biopsijo (včeraj 14.3.). Rekli so mi, da te kalcinacije ne izgledajo sumljvo, a so me želeli naročiti čimprej, menda da ne bi bila predolgo v skrbeh. Saj veste zdaj se mi v glavi porajajo prašanja, kaj pa če je v resnici je bilo nujno in sumljivo ipd…
skratka
Kaj pomenijo kalcinacije, kako nastanjeo in v kolikh primerih so lahko slabe?
Vidnih je bilo kakih 6 pikic, zelo drobnih, kot bi jih narisal s konico svinčnika.
V kolikih primerih so težave s kalcinacijami?
Vstavili so mi tudi en marker.
Ali je mogoče kje izvedeti oz narediti test za količino esterogena v meni?
lepa hvala
🙂
Naj te pomirim, da je 80% teh kalcinacij ne rakastih, 20% rakastih. Moje so bile žal med tistimi 20%, na sliki enako vidne kot bi nekdo naredil pikice s kulijem. Tumorja z mamografijo niso zaznali, so mi pa na mamotomu takoj rekli, da ne izgleda dobro. Žal vem, da je ta čas čakanja grozen. Ampak naj te pomirja dejstvo, da redno hodiš na preglede. Za estrogen pa žal ne vem odgovora.
lp
Moja mami je imela v eni dojki (mikro)kalcinacije. Imela je redne kontrole teh zadev, ko so nekoč ugotovili, da so se povečale. (ena ali več, to ne vem). Na koncu je bilo ugotovljeno, da je imela 1cm karcinoma in situ, tako da so ji dali to ven, brez kakih terapij.
Mislim pa, da če bi se jim zdelo kaj sumljivo bi tudi nakazali – ponavadi kar nakažejo (da je verjetno karcinom).
Lp
Spoštovana,
če imate dokazano ‘pokvarjene gene,’ bi se posvetovala z vašim zdravnikom o odstranitvi… saj veste kaj pravijo ‘bojle sprečiti kot lječiti’…
Imam dokazano mutacijo gena MHL1 in sem žal res zbolela…., moj brat je starejši in še ni zbolel…
Pri dojkah je lažje po moje… odrežejo….
Pri naši mutaciji je huje…. sem brez po ‘trebuha’, a na srečo še živim…
vso srečo…