Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Miklavža, Božička, Dedka Mraza ni…

Miklavža, Božička, Dedka Mraza ni…

Pozdravljeni,
nečak (9 let) je v šoli zvedel, da treh decembrskih dobrih mož ni.
Moja hči (5 let) vanje seveda še verjame, čeprav ji je nadobudni bratranec že uspel zasejati v dušo seme dvoma…
Spomnim se šoka, ki sem ga doživela, ko mi je starejši brat razložil, kako namesto Miklavža darilčka pripravita starša. Zdelo se mi je, da se mi je podrl svet.
Sčasoma bom seveda morala stvar – upam, da čimmanj stresno -razložiti tudi hčerki.
Zanima me, kako ste (ne)obstoj dobrih mož razložili svojim otrokom?
Lep dan vsem,
Ali

Ja, to tudi mene zanima!
T.

Draga Ali,

Jaz ji ne bi ničesar razlagala. Dokler verjame, pa četudi majčkeno dvomi, naj živi v svojem pravljičnem svetu. Poznam otroke, ki so se , ko so bili še starejši od tvoje deklice, oklepali teh mitov, ker so HOTELI verjeti. Sestop iz pravljic je krut.

Lep pozdrav,

Lenja

jaz osebno ne morem rečt, da sem bila razočarana, ko sem zvedela, da jih dejansko ni. Mene so veselila darila in ne ti možje, ki sem se jih bala, če sem jih srečala v živo. Ni me motilo, da sta to straša, bolj me je veselilo to, da sem dobila darila. Takrat ni bilo važno od koga so, samo da je pod n. jelko kaj stalo. Kako bom pa to razložila moji hčerki, pa ne vem. Naredila bom tako, kot so moji starši, do zadnjega so me prepričevali, da obstajajo ti čudežni možje, potem pa, ko sem jim dokazala, da jih ni, so pa popustili in povedali resnico.

Ja, eno vprašanje: v vrtcu bodo pripravili prihod Dedka Mraza ali Božička, kakor pač želite, vendar so dejali, da se veliko otrok teh mož boji. Ker pa so letos prazniki tako čusno, da bo verjetno veliko otrok doma – pa tudi midva bova z izjamo dveh dežurnih dni večino doma – bodo v vrtcu imeli oblikovane posebne skupine in tako naprej. Se potem zaradi Dedka Mraza sploh splača otroka v teh dneh (seved ne med prazniki, pač pa vmes) pustiti v vrtcu. Bo veliko zamudil, če ne bo videl Dedka Mraza. Kaj pa če se ga bo bal? Sine je sta 2 leti.
T.

Pozdravljena, sploh ne gre za to, da bi ji že zdaj prekinjala pravljični svet dobrih mož, ko pa bo večja, verjetno v šoli bo vedno več spraševala, kaj bo zvedela od sošolcev in takrat bi ji rada zadevo lepo razložila…
Ali

Moja hči je bila ves lanski december zaradi bolezni doma, smo se pa zmenili z vzgojiteljico, da nam je povedala, kdaj bo skupino prišel obiskat Dedek mraz, da smo jo pripeljali v vrtec in je tudi ona doživela nekaj decembrske čarobnosti….
Ali

Po moje ji takrat ne bo treba več nič razlagati, dovolj veliki otroci zelo dobro razumejo, da zadeve s temi možmi niso prevara, ampak dobronamerni poskus staršev, da bi bilo njihovo otroštvo bolj očarljivo.

Tudi moja punčka se je dedka Mraza majčkeno bala ( pri dveh letih), po srečanju pa je neprestano govorila samo o njem.
Ko je bila večja, je z veseljem sodelovala pri domačem cirkusu
okrog moževega preoblačenja in daril, vedela je, a ji je bilo kljub temu všeč.

Lenja

pomembno je darilo.
sicer pa je po mestu veliko prireditev, kjer lahko otroku pokažeš, da obstajajo. če se angažiraš še malo bolj, pojdite na kakšno lutkovno predstavo, ponekod lahko po dogovoru prineseš tudi darilo, ki ga potem d.m. izroči otrokom. in ne pozabite na fotoaparat!

Mislim, da imajo v vrtcu organizirano tako, da pride Dedek Mraz zadnji “normalni” delovni petek pred prazniki (letos je to 21.12). Vsaj tako je pri nas, dobri mož pride jim pove eno zgodbico, otroke kaj povpraša in moram povedati, da sem bila lani zraven (bila sem v porodniški s hčerko, ki je bila takrat stara 10 mesecev) in nobeden od otrok ni jokal.Tiste malo manjše, ki so še v jaslih so vzgojiteljice malo k sebi stisnile in je bilo prav lepo. Na koncu je Dedek Mraz obiskal otroke v vsaki igralnici in jim prinesel -lani skupno darilo – za igranje v vrtcu in obvezno kakšen bombonček.Letos pa so v vrtcu organizirali starševski večer, kjer smo starši sami izdelovali darila za naše malčke.Darila smo tudi zavili in, ko bo Dedek Mraz prišel, jim bo darila izročil. Komaj čakam, da jih bodo odvili in upam, da ne bodo razočarani, če smo mame kaj bolj površno zašile….

Kako ljubko! Jaz bi tudi!!!!!!
T.

V našem vrtcu imamo vsak december organizirano božično spanje in party otrok v vrtcu.

Lansko leto smo jim organizirali pižama party in pečenje palačink ( seveda brez staršev). Mamice so zašile božične vrečke, notri smo dali simbolična darilca in ko so se zjutraj zbudili, so jih darilca čakala v igralnici.

Letos jim starši pripravljamo igrico, v kateri bomo igrali samo starši. Poleg tega bomo imeli tudi pohod z baklami in čarovnika. Za pižama parti niso več zainteresirani, tako da bo pizza party, potem pa spet spanje v vrtcu.

LP,Kaja

A ni fino! Tudi jaz bi bila še enkrat, vsaj za kak dan v letu, spet otrok. Uh, komaj čakam, da se bo mesto odelo v lučke!
T.

Pa veš, kako otroci uživajo. Tovarišica je rekla, da od vsega lepega
sploh ne morejo zaspati. Njihove očke tako žarijo skoraj do polnoči.

Mamice pa si takrat privoščimo in gremo skupaj ven žurat.

LP,Kaja

Moja dva sta kar dolgo verjela, da Miklavz in Dedek Mraz obstajata. Ko pa sta izvedela, da jih pravzaprav ni in da darila nosijo starsi, sta mi to dala previdno tudi vedeti. In veste, kaj sem jima odgovorila? Dokler bosta verjela, da da nosi Dedek Mraz, toliko casa bo tudi nosil, potem pa ne vec. In pri nas se zmeraj nosi, ceprav imata ze 19 in 17 let. In ko se pogovarjamo o Dedku Mrazu, debatiramo kot da obstaja. Darila so seveda samo simbolicna, a nas ne moti, saj smo navajeni skromnosti, vec nam pomeni, da se spomnimo eden na drugega.

Pozdravljene! Jaz sem letos čisto “znorela” besede mojega moža, z home-made darili.Imam veliko veselja z izdelavo le teh,ob tem uživam in potem pade še kakšna pohvala od mojega možička, kako sem polna idej in kar zrastem med oblake.Skratka Tinkara, šivanko v roke pa malo blaga in en dva ti imaš gotovo blazino – pujska, ali medvedka, nilskega konja, kakšno luštkano punčko (ki je verjetno, glede na to, da imaš fantiča, med igračami ni veliko) in izdelki so res čudoviti. Včeraj smo pa pri tavečjem mulčku izdlovale ene luštkane punčke ali fantke (klopčič volne, čezenj nespredena volna ali pa lahko kar polnilo za bunde, čez krpica za glavo, sešile valj za telo, potegnili čez glavo, spodaj še napolnile, da je lutka stala in iz filca naredile plašček in kapo ali pa iz volne kar laske).Malo mogoče zakomplicirano zveni, vendar sem kar hitro doma naredila še dve za mlajšo gospodično, da ne bo borbe in mi mojo mojstrovino prehitro uničila.Seveda pa sem tavečjemu naredila tudi blazinico – pujska, ki ga bo dobila Tinkara od Dedka Mraza v vrtcu.
Kaja, tudi mi smo lani otrokom pripravili čajanko v vrtcu (ob pomoči vzgojiteljic): spekle smo pecivo, nekater smo naredile pogrinjke za vse otroke in lepo smo se zabavali – skupaj otroci in starši. Imajo pa otroci v dopoldanskem času tudi svojo čajanko, kjer jejo piškote in pijejo čaj in seveda rajajo. V vsem tem času pa ima naš korenjak še rojstni dan in tako imamo zabavo na zabavo, darila kar naprej, torte, pizze…
Za kakšen podvig kot je pižama party pa v našem vrtcu niso; škoda, lepa izkušnja za otročke.
Uf, sem bila dolga.Zbiram kakšne dobre, enostavne ideje (da bom lahko zaposlila tudi mladino) za izdelavo novoletnih voščilnic.

Kar se tiče home made daril, pri nas punčke (ali fantki) vžgejo, ker je mali čisto zmešan s tisto risanko Mojster Miha in se pri nas po stanovanju vozijo samo avtomobili in gradbeni stroji. Bomo pa s sinkom skupaj pekli piškote za goste in izdelovali voščilnice – rad riše, zakaj ne bi to izkoristila, a ne? Šivanja pa se raje ne bi lotila – ne le da sem se rodila z dvema levima rokama – še moj mož si sam zašije gumb na srajco, ker jaz naredim katastrofo od zadeve! Raje ne, če se ne želim poškodovati, pa še živce izgubiti. Sem pa sineku naredila nekaj čisto posebnega – skupaj z njegovim očije sva mu izdelala slikanico. Sama rada pišem pravljice (nekaj so mi jih celo objavili na radiu, da se malo pohvalim), oči pa precej dobro riše. Evo, darilo za malega!
T.

Saj sem vedela, da si pisateljica!
Kje lahko kaj preberem?

Še ena ideja za praznike : jaz sem hčerki vsako leto izdelala adventni koledar in sicer na primer iz praznih škatlic za vžigalice. V vsako sem dala majhno darilce ( bonbon, žvečilni, kakšno majhno igračko itd). Škatlice sem lepo zavila, na vsako napisala številko in jih nalepila na podlago ( na primer v obliki vlakca ) ter pritrdila na steno. Kako je vsako jutro komaj čakala, kaj bo našla v škatlici za tisti dan! Naučila pa se je tudi potrpljenja, saj ni smela vseh odpreti naenkrat.

Pozdrav,
Lenja

Tole od Senje mi je pa prav všeč!
LP

Bravo za vaju z možem in odlično idejo s slikanico. Tudi mi smo lani na veliko izdelovali raznorazne knjige in knjigice, ki smo jih potem delili babicam. V vrtcu so imeli tematiko knjige in izdelali so tudi eno in tako smo ptem tudi mi doma nadaljevali z delom. Piškoti tudi nas še čakajo in voščilnice tudi; bomo pa ta vikend izdelovali že nekaj okraskov in tudi adventni venček bomo naredili in vse to iz slanega testa. Se že veselim: dela, pričakovanj, praznikov, daril.Vse sem že pogruntala samo za moški del obdarovancev mi zmanjkuje idej.Lahko kdo pomaga?

New Report

Close