Najdi forum

Miha,

Kje si dobila polžev vsadek, koliko si plačala zanj in katere preiskave si morala zanj opraviti? Kakšen je postopek pridobivanja polževega vsadka?

Če si socialno zavarovan in če je indikacija ti vse plača socialno zavarovanje.

Verjetno pa je določeno, koliko jih na leto lahko operirajo. (sredstva)
V ljubljani na ORL kliniki operirajo.
Klinika verjetno odloči, koga bodo operirali.
Sigurno imajo kako komisijo.
Če delajo te operacije tudi v Mariboru me ne vprašat. Ne vem.

Pr pregledu ORL, oz še bolje na avdiološki ambulanti poveč svojo željo vprašaš, če si kandidat za polžev vsadek. (glede na zdravstveno stanje).

In potem ti naredijo preiskave. Slikanje, da se vidi če je polž v redu, pa tudi elektrofiziologijo, da se vidi ali živec še dela in kako je s polžem.

Tveganje operativno minimalno.
Če je indikacija v redu, je vsaj nekaj efekta.

Ja, ena najbolj pametnih odločitev v mojem lajfu je bil polžev vsadek.
Žsal sem predolgo čakal.
Pa kdo bi vedel, da bo tako božansko?
Dokler ne probaš ne veš-
Selavi.

Mihau, sam sem velik nasprotnik za polžkov vsadek. Vidim pa, da si Ti zelo srečen in zadovoljen z njim, kar ti tudi lahko samo čestitam.

Res pa je, da ta vsadek ne pomaga vsakemu, ki ga dobi. Poznam precej ljudi, ki nosijo ta vsadek, a nimajo nič od tega. Zato zunanji del odvržejo (odložijo), notranji del pa ostane kjer je – v glavi.

Ti si se sam odločil za vsadek in s tem prevzel tudi odgovornost zase.
Kaj pa pri majhnih otrocih? Zanje odgovarjajo starši ne glede na to, ali jim vsadek pomaga ali ne. Kaj bo taisti otrok v zrelostni dobi porekel, ko bo ugotovil, da mu nič ne pomaga in ima druge težave kot posledico vsadka?

Tvoj komentar. Hvala.

Lahko govoriš le zase. In nasprotnik si lahko le zase.
V imenu drugih ne moreš govoriti.
In ne vsiljuj jim.
Odločitev je njihova.

Sam menim, da je umestno implantirati majhnega ortoka, in to čimprej.
Zato da se murazvije govor in besedni zaklad.
In da se lahko vključi v main stream šolanja in lajfa.

Ima pa vsak človeško pravico, da je butast in da škodi sam sebi.

Normalen človek si misli. Poskusimo vse kar je mogoče. Morda pa bo kak učinek.

Butast človek pa najde 1001 razlog, da ne poizkusi vse možnosti.

In kakšne težave oz posledice vsadka lahko imaš kasneje v življenju?
Ne širi neresnic, oz neznanja.
Operira se na enem, in to slabšem ušesu.
Torej ti eno, boljše uho, še vedno ostane. Za spomin.
In v 15 minutah se da potegniti del, ki je v glavi ven.
In si pol srečen.
Skratka, tisti ki ni zadovoljen, naj gre in naj muga ven potegnejo.
Pa bo mir v bosni, med muslimani.

Otroci itak v vsakem primeru očitajo staršem.
Če jih operirajo, čejih ne operirajo, če jim v šoli gre, če jim v šoli ne gre, če dobijo službo, če je ne dobijo………

Sam na ta rekla kazala od otroka ne dam nič.
NAREDIL SEM V SVOJI NAJBOLJŠI VERI IN POSKUŠAL SEM POMAGATI.

Če je pa otrok nezadovljni nehvaležnež njegov problem. In kroničen nergač.
Poskusil sem vse.
In miren sem.

Hvala. Razumem te. Lep pozdrav.

Miha, ali mi lahko prosim še poveš, kolikšna je verjetnost, da operacija uspe?

Bog pa nisem, in vseved niti.

Najbolj je cažno, če je bila ustrezna indikacija in če je živec ohranjen, in možganski center. Ce si že kdaj slišal in govoril je najbolje, ker imaš v možganih že zakladnico besed in le ti pošlihtajo.
Če pa nikoli nisi slišal ali govoril in si že malo starejši, so slabši rezultati. Se moraš šele učiti in naučiti slišat.
Taktat ti menda pomaga pr odčitavanju, opozarja te na zvonenje, na avto…
In otroški možgani, v zgodnjem obdobju so idealni za to učenje.

Skratka; marsikaj je odvisno od tvojega stanja.
Ampak če si že slišal, je vsekakor za probat.

Nisem pa bog, žal.
Zato sem jaz vrgel 15 let življenja vstran, ker sem bil gluh, pa ni bilo potreba.
Selavi.

Da bi kdo zbiral statistične podatke o uspešnosti operacij, ni potrebno, da je bog. Imamo statistične podatke o brezposelnosti, o BDP in njegovi rasti, o povprečnem tečaju USD, EUR, ipd. Imamo statistične podatke o vzrokih smrti (tako npr. vemo, da je rak najpogostejši vzrok smrti, sledijo pa bolezni srca in ožilja), imamo statistiko rojstev, v statističnih publikacijah najdemo tudi podatke o tem, koliko je pri nas družin z 9 otroki… Pa tudi o stvareh, ki niso v statističnih publikacijah, imamo mnogo statističnih podatkov. Tako npr. vemo, kako pogoste so ekstremno redke bolezni, vemo, za koliko minut pokajena cigareta skrajša življenje, poznamo strukturo vzrokov za slepoto (kar poglej na spletno stran Svetovne zdravstvene organizacije, išči pod “blindness”) in pogostost slepote oz. slabovidnosti v posameznih predelih sveta,… Imamo celo tako nepomembne podatke kot je npr. dnevno število obiskov določenih spletnih strani in struktura obiskov glede na določene kriterije.

Zakaj imamo te podatke?

Zato, ker jih nekdo zbira (oz. jih je zb(i)ral). In tisti, ki te podatke zbira, ni bog, ampak človek.

In lahko bi zbirali tudi podatke o uspešnosti polžkovih vsadkov. Zakaj? Če bi imeli te podatke, bi bili gluhi manj nastrojeni proti polževim vsadkom, saj bi vedeli, kolikšna je verjetnost, da ji bo implant pomagal, če se bo oseba dala operirati.

Oprosti.
Pejd v NUK in si dobi zdravniški vestnik letnik 74 iz leta 2005, november stran 707 do 711. Preberi članek dr Vatovec, dr Gross: Usposabljanje gluhih s pomočjo polževega vsadka – naše izkušnje.
Tam vse to piše, kar si me vprašal. Od leta 96 do 2004.

Sicer pa bo jeseni sestanek v mariboru na to temo.

Ckratka, zbirajo, itekako zbirajo podatke.
nema rekla kazala.

110 operiranih.
Kriteriji:
zaznavanje zvokov okolja
zaznavanje glasov
prepoznavanje zvokov okolja
razumevanje enostavnih izrazov z branjem iz ustnic
razumevanje preprostega govora brez branja z ustnic
uporaba telefona.

Med 67 od rojstva gluhih je 55 otrok (op pred 5 letom)
37 od teh jih razume preprost govor brez odgledovanja.
12 od rojstva gluhih ki so bili gluhi vsaj 10 let in od tega so tega sposobni le 4.

Na konc članka so neke reference, ki jih lohka tud izbrskaš iz knižnic.

Skratka mihau ni bog, ga pa brozga moti.

Jaz sem nekoč dobro slišal s slušnim aparatom, pa tudi govoril sem in še govorim (da ne bo pomote), pa se moji možgani na polžev vsadek obnašajo, kot da bi bil od rojstva gluh – torej mi le pomaga pr odčitavanju, opzarja me na zvonenje, na avto… pa čeprav sem nekoč s slušnim aparatom dobro slišal! Ali se šteje tudi naglušnost od rojstva za gluhoto od rojstva????

A imaš nukleus aparat. Kdo te je operiral? Ali si pred operacijo delal z vibrotaktilno metodo?

Ja, imam nukleus aparat. Operirali so me v Nemčiji. Operirala me je A Aschendorff. Pred operacijo nisem delal z vibrotaktilno metodo, ker je ta po besedah moje surdopedagoginje namenjena tistim, ki se šele učijo govoriti. Kaj pa ti?

Po toči nima vica zvoniti.

Namreč nukleus ima drugačno procesiranje govora. Moje subjektivno mnenje je da ima medel, vsaj zame boljše procesiranje.
Namreč važno je, kako procesor govor pretvori v električne impulze za elektrode. Programska osnova. In kako se stimulira elektrode.
Ne spremljam več, ampak vem da je razlika.
Nočem delati krivice kirurgu. Ampak ali je omenjena izključno kirurg za uho.
Vibrotaktino metodo sem imel za učenje odčitavanja z ustnic.
Preko vibracij sem vzpostavljal zvezi z videnim na ustnicah. Dobič občutek, ko vidiš in čutiš vibracijo, kot da slišiš.

In to morda kasneje pomaga možganom da procesirajo kar jim da stimuliran slušni živec. Krepijo se asociacije med centri.

To je pač moj subjektivno pogled na stvar. Zato ne trdim da je kaj na stvari. Dopuščam pa.
Upam da je surdopedagoginja vsaj lušna, če že ni modra.
Pozdrav; in vadi.

1. O razliki med Nucleusom in Medelom nisem nič vedel, preden sem šel na operacijo. Čeprav sem imel goro podatkov, nisem imel informacij, ki bi mi omogočale primerjavo Nucleusa in Medela.
2. Nucleus so mi vsilili zdravniki v Nemčiji.
3. Na ORL v Ljubljani pravijo, da sta Nucleus in Medel enako dobra. Zdaj pa res ne vem, kdo govori resnico in kdo ne.

Kdo je tebe operiral?

Gross.
Kaj je bolje, kaj je slabše nisem merodajen.
Pravim pa, da se razlikujeta po tem, kako procesirata govor, kako stimulirata elektrode. Skratka, programsko.
Se bo pa verjetno lahko ta zunanji del nadgrajeval. Na procesiranje mislim.
Žal v onem članku niso zapisali, kakšne aparate ima tistih 13%, ki lahko uporablja telefon.
Sam sem se nekako bolj nagibal h Clarionu (ZDA). Ampak tu jih ne vgrajujejo. In to zaradi programiranja in zaledja.
Ima sicer nukleus več elektrod, ampak menda nad neko mejo dodatno večanje števila elektrod ni pomembno.

ME ZANIMA, ČE JE KDO, KI IMA NUKLEUS IN DA JE FULL USPEŠEN (telefon, razumevanje brez odgkledovanja v temi etc)?????????
A posnaš koga?

Ne bi vedel. Praviš, da jih 13 % lahko uporablja telefon. Pri nas ima 50 % operiranih Nucleus in 50 % operiranih oseb Medel. Vsaj tako so mi rekli na ORL. Razlike med obema populacijama pa ne beležijo… Ampak bom šel v NUK in si izposodil zdravniški zbornik, in se bom malo poglobil vanj…

Pri kateri surdopedagoginji (surdopedagogu) si pa imel vaje z vibrotaktilno metodo? Mogoče bi bilo dobro, če bi zamenjal surdopedagoga,…

Pri kateri surdopedagoginji si imel vaje s vibrotaktilno metodo?

To je bilo na zavodu. Je že dost let se ne spomnem več priimka. Bil je gospod, pa je menda šel v pokoj.
Ampak to je bilo pred operacijo. Kasneje morda nima smisla. Imelo je morda smisel za krepitev asociacij.
Ni kaj, vaditi moraš.
Če si čisto gluh izgubljaš počasi govor (vsaj jaz), ker ni povratne zveze. Izpuščaš ali ponavljaš zloge.
Z vibracijami pa sem začel spet sebe zaznavati ko govorim, in z govorom nisem imel več težav. Le jakosti nisem mogel uravnavat (glede na okolje)

Če nimaš vklopljen vsadek; kako zaznavaš svoj govor? Kako ga čutiš?

Tudi pred operacijo nisem bil čisto gluh. Nizke tone sem slišal enako kot zdaj, visokih pa ne, zdaj jih pa slišim. Na Zavodu ni moških surdopedagogov… Razen, če ima kakšen žensko ime (kot. ga ima nogometaš Nastja Čeh),… Ne vem, kdo bi to lahko bil.

Zdravo,

Imam neko vprasanje… od vceraj berem ta forum… in se mi zdi zanimivo branje. Od rojstva sem naglusna. In me zanima, kaj vse to je operacija za ta polžev vsadek? Kaj s tem boljse slisis? Sicer sedaj s slusnimi aparati kar ok slisim, imam pa znamke Phonax. Vendar bo konec leta 5 let, in lahko menjam.
Kaj bi mi vi priporocili, da prvo storim?

HVala, LPM.

New Report

Close