Najdi forum

migrena

Stara sem 34 let in migreno imam že 12 let. Prvič se mi je pojavila med prvo nosečnostjo. Prva leta sem imela migreno 1 – 2 krat mesečno, zdaj pa imam migrenske napade vsak teden, včasih trajajo tudi do tri dni.
Migrena se mi pojavlja ob spremembi vremena, okolja, pred menstruacijo, po določeni prehrani, ..
Nevrologinja mi je ustanovila migreno in mi predpisala tablete Imigran sprint 50 mg. Eno škatlico le teh (12 tablet) porabim v enem mesecu. Občasno uporabljam tudi voltaren svečke, če imigran ne prime popolnoma (po priporočilu zdravnice).

Bila sem tudi na akupunkturi, ki pa je bila učinkovita samo dokler je trajala (10 seans približno v 4 tednih).

Zaskrbljena sem predvsem zaradi števila tablet, ki jih popijem. Hkrati pa so bolečine neznosne in jih ne morem trpeti (ležanje v postelji 48 ur, bruhanje, odsotnost z dela,…)
Ali mi tolikšno jemanje tablet lahko pusti kakšne posledice?
Ali obstaja kakršenkoli način, da se migrena lahko pozdravi? Sama ga nisem zasledila. Včasih sem že popolnoma obupana saj migrena zelo otežuje način življenja meni in hkrati moji družini.

Toliko tablet triptanov je res veliko. Svetujem vam obisk pri osebnem zdravniku in verjetno tudi nevrologu, da se dogovorite za preventivno zdravljenje, v kolikor še niste poskusili. Kako pa kaj obremenitve doma, v službi…? Imate kaj časa zase razen takrat, ko ste bolni?

Lp
D

Živjo!

Stara sem 23 let in imam tudi sama hude migrenske napade (menda da so to). Trajajo že 10 let, vendar pa jaz ostanem še brez vida, včasih ne znam govorit, poleg tega pa ne čutim enega dela telesa-noge in roke so omrtvičene. Ko sem bila pri nevrologu, mi je enostavno povedal, da sem za celo življenje dobra in da se naj kar sprijaznim s tem. Mi je pa ponudil 3 vrste tablet-kao preventiva. Ne me 100% držat za besedo, ker ne vem točno kako se jim reče- eni so kao neki antidepresivi, eni so antiepileptiki in še eni… v glavnem pa se za to nisem odločila, ker so tako močni, da bi baje lahko vplivali tudi na mojo (bodočo, ki še ne vem kdaj bo) nosečnost. vendar pa vi že imate dužino. mogoče bi bilo boljše, da malo povprašate o njih svojega nevrologa.

Drugače pa sem jaz izgubila že vsako upanje v naše zdravnike, ker sem morala po večih pristankih na urgenci in kasneje v bolnišnici, po 9 letih hudih bolečin, dobesedno prositi, da mi dajo napotnico za magnetno resonanco. Itak pa sem zadnjih 10 let poslušala, da sem v puberteti in da je to normalno… skratka, tudi jaz ne vem več kaj naj naredim…

vse kar vam želim je, da bi se stvari uredile… jaz se (pri 23!! letih) tolažim, da bo boljše v menopavzi… do takrat pa…

srečno! BB

p.s. meni ne pomagajo čisto nobeni drugi tableti kot tamočni Nalgesin- vsaj 2 naenkrat. vse ostalo je zame kot bonbon…
p.s.s. akupunktura je meni pomagala 3 mesece, potem je bilo stanje isto.
p.s.s.s moja mami ima tudi hude migrene, zato ji je zdravnik dal ampule. zdravila, ki so v ampulci, se jih razbije in se popije.

Pozdravljena Lavi,
toplo ti priporočam, da začneš piti omega-3,mašč.kisline.npr,od FIDIMED.ali pa kapsule krilovo olje-so dražje, a močnejše, novo na tržišču.To olje je tudi v kapsulah EASYPMS.
Sporoči………………

Pozdravljeni.
Nadaljujem kar pri tej temi. Stara sem 55 let. Že leta se “borim” z migreno. Jemala sem Avamigran, ki mi je ob napadih pomagal. Ko tega ni bilo več, so zravniki poskušali s celo vrsto drugih zdravil,ki pa so žal neučinkovita. Ali bi mi morda lahko kaj predlagali?
Hvaležna bi vam bila za nasvet.
LP
Golobica

Katera vsa zdravila za migreno pa ste že poskusili, ali se kaj spomnite? Sicer pa se bojim, da vam ne bom mogel svetovati nič novega ali boljšega, ker si predstavljam, da ste res poskusili že marsikaj.
Srečno.

Dr. David! Hvala za odgovor. Termin pri osebni zdravnici imam že dogovorjen!

Sao mi! najlepša hvala za nasvet, sigurno bom poskusila!

BBB, zelo mi je žal. Popolnoma te razumem! Človek enostavno obupa.
Pa si poskusila Imigran? Meni pomaga samo in le ta tableta. Če bolečina ne izgine v 1 – 2 urah, vzamem še nesteroidni antirevmatik (npr. Voltaren) po priporočilu zdravnice. Migrena popolnoma izgine. Potem pa, če imam srečo je migrene konec. Velikokrat pa, na žalost, to traja dva do tri dni in terapijo ponavljam približno 2 do 3x na dan.

Sicer te bom potolažila, da migrenskih napadov med nosečnostjo skoraj da ni. Jaz sem imela 3 napada med prvo in prav toliko med drugo nosečnostjo. Sem pa slišala, da nekatere ženske nimajo niti enega napada.

Pozdravljene! Lavi

jaz osebno poznam dva posameznika s hujšim primerom migrene (trajala po en mesec skupaj, na urgenci non stop, pomagale samo injekcije,…), ki sta se je baje znebila s pravo prehrano (polnovredno, vitamini, in poudarek na GUARANI – baje od Herbalife)

Če ste probali že vse mogoče lahko še s tem. Srečno.

Pozdravljeni!
tudi sama imam migreno. prvi močni glavoboli so se mi pojavili že prii 9h letih, takrat menda še niso bili migrenski, ampak tenzijski, ki so se mi nato spreobrnili v migrenske. ko se mi pojavi glavobol se mi najprej začne bliskati pred očmi, mi postane slabo, kadar je glavobol močan tudi bruham, me pa zelo motijo tudi hrup in žive barve. tudi sama se ne zanesem veliko na zdravnike, saj mi je zdravik za glavobole predpisal le jemanje aspirina, ki ga moram vzeti že ko se prične bliskanje pred očmi, saj mi v nasprotnem primeru ne pomaga več. tudi mene skrbi, ker pojem vse preveč tablet, včasih tudi hitro eno za drugo, saj ena ne pomaga. glavoboli naj bi minili s puberteto, sedaj sem stara 17 let, pa so le vedno hujši in me zelo ovirajo.
Lp

Jaz imam podoben problem kot neznanka. Močni vsakodnevni glavoboli so se mi pričeli pri 13 letih in so se nadaljevali v vse hujše migrenske napade, ki so zadnje čase vse pogostejši. Kadar imam napad migrene , je res hudo, se dam v temno sobo, ker ne prensem svetlobe ali hrupa. Kadar je zares hudo tudi bruham. Pred približno 2 meseci sem imela res močan napad in sm šla v zdravastveni dom , kjer so mi dali inekcijo. Zdravnica mi je predpisala imigrant, ko imam napad, ter 2 vrsti svečk, ene za slabost in bruhanje druge, Naklofen za bolečino. Dobila sem tudi napotnico za obisk pri nevrologinji. Pri obisku ni ugotovila nič, naročila na pregled krvi (niso našli nič) in slikanje glave, ter žil kar me čaka naslednji teden.
Zadnji teden, pa se mi napadi pojavljajo vsak dan. 1. dan je bil zares hud, sem vzela kar dosti tabler, ker sem jih sproti bruhala. Na koncu sem vzela še svečko proti slabosti in sem nekako uspela zaspati. naslednji dan je bilo vredu. Še naslednji dan, pa se je spet začela ostra bolečina, a le v levi senci. Bolečina je ostra in otripajoča in ne pomaga nobena tableta.

Stara sem 19 let in res nevem več kaj narediti s svojo glabo :/

Zanima me, če obstajajo kakšne preventivne metode za preprečitev glavobol. Ali ima kakšno povezavo hrana?

Hvala za odgovore, lep dan

Pri meni se prične takole: čudn okus v ustih, zehanje, rahlo zbadanje na vrhu glave, ki se stopnjuje. Če pričnem bruhat, me med bruhanjem tako boli da je za crknt in tudi zgodilo se je že da sem skupi padla, tako da moram med bruhanjem sedeti na nečem in se držati za npr. okensko polico. Vzamem nalgesin 2 komada že takoj ko začutim in velikokrat mi pomaga, včasih pa samo omili zadevo ali pa sploh ne prime. Med napadom migrene, moram imeti temo, ležim v postelji in me izmenično zelo zebe (tako da mi 2 kovtra komaj zadostujeta) ali pa mi je tako vroče da švicam (seveda se takrat odkrijem). Na glavi imam zimsko kapo, ki mi ogreje glavo, če je pa nimam me pa še bolj boli. Ko migrena mine, sem še drug dan švohna in če se preteram se mi lahko napad ponovi.
Bila sem na akopunkturi, ki mi je zadevo omilila. Razmišljam o homeopatiji. Migrena se mi pojavi če kaj pojem (ni da jem kaj na silo, ampak izvem da mi ni pasalo ko bruham), če sem preutrujena, nenaspana, preveč na soncu ali vročini. Pol pa uživi življenje č ga lohka…
sem pogruntala da če istočasno z nalgesinom vzamem tudi rupurut- nuca (2 kom), če pa že bruham je pa vsaj okus dober 🙂 ampak do sedaj se je to zgodilo le v primeru če vzamem 1 kom rupuruta.
sem bila pri nevrologinji in je rekla da imam kao tenzijske glavobole (lol) in da naj potem ko bruham, takoj spijem vsaj 2 dcl vode da se naredi v želodcu štoflc. sm poskusila,… sm šla taaakkoooj bruhat k vidra. samo glava me je še bolj bolela.

Sama sem poskusila že sto stvari: migrene imam od otroštva, zdaj sem stara 36 let in po porodu (pred šestimi leti) so se okrepile in so postale bolj pogoste. Pred desetimi leti sem začela jemati Imigran: na začetku je zadostoval en sam, zdaj popijem pri eni migreni, ki traja cca. 5 dni, tudi po sedem imigranov. Problem je v tem, da Imigran sproža ‘rebound’ glavobole: napad se neha, čez nekaj časa (ur) pa useka nazaj. Najhujše so nočne migrene, zaradi katerih se prebujam vsa prepotena in omotična od ostre bolečine, in samo še čakam, kdaj mi bo ‘počila žila’. Pri nevrologu sem bila 3x: najprej sem dobila poleg Imigrana še Naprosyn, ki naj bi preprečil ponovne napade, kar pa ni pomagalo. Ko sem šla drugič, sem dobila Frotan, ki za razliko od Imigrana ne sproža ponovnih napadov, vendar pa je treba Frotan vzeti čim prej ob začetku napada. Nevrolog me očitno ni slišal, da so najhujše migrene tiste nočne, katerih napadov ne morem predvideti, ker pač spim. Tako sem se spet vrnila k Imigranu, ki umiri bolečino v kateri koli fazi napada. Ko sem šla tretjič k nevrologu zaradi čedalje ostrejših nočnih bolečin (zjutraj nisem sposobna vstati iz postelje), mi je priporočil betablokatorje, če to ne bi pomagalo, pa antiepileptike. Sem rekla hvala lepa, ampak raje ne, sam CT ali kakršne koli druge preiskave pa se mu niso zdele potrebne. Vmes sem poskusila akupunkturo (ni pomagalo), bioenergijo (ni pomagalo), homeopatijo (je pomagalo, dokler zdravnica ni zamenjala zdravila, ker sem imela po pol leta napad, potem pa spet ni več delovalo, kot bi moralo.. zdaj sva zamenjali zdravilo že drugič)… Naj poudarim, da so moje najhujše migrene hormonske, kadar koli v času ciklusa, tiste bolj blage (ki namesto tri, štiri, pet (tudi 7) dni trajajo en dan) pa so posledica sprememb vremena in težav s hrbtenico (tenzijski glavoboli, ki vedno prerastejo v migrenske). Ko sem že obupala, sem se ponovno vrgla na internet (verjetno že tristotič) in našla naravno zdravilo Petadolex. O tem je mogoče veliko prebrati na številnih straneh in mnogi so zatrdili, da v 60 odstotkih migrene bodisi odpravi bodisi močno omili. Izdelujejo jih v Nemčiji, glavna sestavina pa je navadni repuh. Po skoraj dveh mesecih jemanja so rezultati končno vidni: če sem letos v dnevnik vpisovala migrenske napade na vsakih 10-14 dni (od tega je bilo 80 % večdnevnih napadov), v zadnjih 7 tednih ni bilo ‘poštenega napada’, ‘pojedla’ pa sem samo dva Imigrana in čez nekaj ur je bilo ok. Zdaj sem v dnevih ciklusa, ko čutim, da bi se moralo kaj razviti (čutim rahlo slabost, tudi pred jutrom sanjam o migrenskih bolečinah), pa se ne dogaja nič. Sem precej bolje razpoložena, ker tiste bolečine mi uničujejo življenje, ničesar ne morem načrtovati, zamudila sem precej prijetnih stvari in dogodkov, odkar so se migrene okrepile pa tudi takrat, ko sem ok, živim v strahu in večnem vprašanju, kdaj se bo spet začelo (in iščem rešitve na spletu, tako da sem že skoraj doktorirala na to temo). Zaenkrat je ok, preveč pa se ne bom hvalila, kajti vsakič, ko rečem, da se počutim dobro, se naslendji dan kot zanalašč zbudim z glavobolom. To so samo moje izkušnje, ki sem jih želela deliti z vami. Lep dan in čim manj migrenskih agonij vam želim.

Big mouth don't make a big man.

Una1,
hvala za vaše sporočilo in vašo dragoceno izkušnjo, ki je sicer zelo trpka.
LP
David

Una1,

tudi jaz ti se zahvaljujem za napisano sporočilo. Soočam se s podobnim načinom življenja kot ti in včasih človek res obupa. Posebno po večdnevnih glavobolih (moji trajajo 3 dni), ko se počutim depresivno, slabe volje, …
Zdaj trenutno pijem omega 3 kapsule. Če pa ne bo učinka, pa bom tudi jaz probala Petadolex.
Poskusiti je vredno!

Sicer pa bi omenila še eno težavo, s katero se soočam. In sicer spomin. Zelo sem pozabljiva. Velikokrat se prav trudim, da bi se spomnila kaj mi je nekdo rekel, pa se ne morem. Določene stvari enostavno pozabim. Ali je to lahko posledica stresa, ali stranski učinek Imigrana? Omenila pa bi še, da že 4 leta pijem AD Cymbalta 60mg. Ali je potem pozabljivost mogoče posledica kombinacije vsega?

Kje pa se da dobit te Petadolex tablete?

Za hude migrenske glavobole priporočam tablete Relpax 40 mg, meni so zelo pomagale.
Več kot deset let sem imela hude migrenske glavobole in po navodilih moje nevrologinje sem jemala omenjene tablete, ki so mi marsikdaj olajšale življenje. Čim se pojavijo znaki migrene, meni so se pojavljali po levi strani obraza oz. glave, je potrebno vzeti 1 tableto, če bolečine ne izginejo čez nekaj časa je potrebno vzeti še eno. Tablete se dobijo samo na recept.

lp,
Beta

Pozdravljeni!
Tudi mene že od malih nog mučijo hudi glavoboli ( stara sem 25 let ). V osnovni šoli sta mi Naprosin in Lekadol še nekako pomagala, potem pa sem mogla glavobole “odganjati” z drugimi tableti. Zgleda, da imamo to migreno v rodu, saj muči tudi moji sestri in mamico, pa strica… Zaenkrat mi sedaj se najbolj pomaga Caffetin ( če vzamem dva na enkrat pa dovolj zgodaj, takoj za čutim glavobol ). Če vzamem prepozno, se me loti še bruhanje. Ko osebnemu zdravniku potarnam, kako hude glavobole imam, mi predpiše Lekadol ( kot da dela norca iz mene!! ). Pred leti sem bila tudi pri nevrologu in na ctg glave. Na srečo ni blo nič.
Nekomu, ki nima tako hudih glavobol, je težko razumet kako se ob tem trpi. V službi se srečujem s takimi ljudmi, ki se prav norčujejo iz mene.
Zanima me, kako si lahko še pomagam? Se da dobit kakšno močnejše zdravilo tudi brez racepta?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdrav,
seveda obstajajo zdravila, ki so namenjena prav preprečevanju migrenskih glavobolov in se jih vzame takoj na začetku glavobola. Preprečijo trenutni glavobol, ne pozdravijo pa migrene na dolgi rok, žal. Verjetno že poznate situacije, ki vam sprožajo glavobole. Poskusite se jim čimbolj izogibati.
LP
D

Končno sem bila na pregledu pri nevrologu. Dobila sem terapijo s topamaxom. Ali je to komu poznano? Moram reči, da me je malo strah. Zdravljenje poteka baje 6 mesecev. Ali bo uspešno ali ne, pa ni zagotovila.

Ali ima kdo izkušnje s tem zdravilom?

Evo, še ena z migrenami.

Stara sem 27 let, od 14 leta se vodim pri nevrologinji zaradi glavobolov. Sprva tenzijskih, nato migrenskih. Bila na slikanju (vse bp), akupunkturi, nehala jest kontracepcijske tablete, hodila na masaže, bila pri okulistu,… vse bp.
1× mesečno imam take migrene, da 4-5 dni vegetiram v postelji in bruham. Po 5-ih dneh fant znori in me pelje v ZD na infuzijo.
Poskusila sem že vse možne tablete: Relpax, Frotan, Imigran, Saridon, Nalgesin, Naklofen, preventivno Topamax,… ni da ni..stanje pa se samo slabša 🙁

Kje se dobi tele Petadolex?

New Report

Close