Najdi forum

Migrena

Pozdravljeni ga.doktor,
Rada bi vas povprašala za mnenje oz za pomoč. Stara sem 38 let, brez siceršnjih težav. Migrene z auro doživljam občasno, rekla bi na nekaj let. Nazadnje pred 2 leti, sprožilec je bil (kolikor sem lahko razvozljala) hud stres v službi (odgovorno delovno mesto). Trajalo kakšen mesec, potem potihnilo. Ponovilo se mi je letos avgusta, v času hude bolezni moje mami (sklepam, da torej spet sprožilec stres). Trajalo kakšen teden (4 epizode), nato sem 3x zvečer vzela 1/2 tableto Helexa in se je umirilo. Pred 14 dnevi je moja mami žal preminila in najprej je izgledalo, da ne bo migren, sedaj pa od ponedeljeka zvečer pa do danes (3 dni) kar 5 epizod!
Vedno se začne z auro – svetleče strele/migotanje/črte v obliki V ali C na enem očesu (izmenjujoče), nato razširitev v slepa bleščeča polja, vse mi migota in nič ne vidim. Traja vse skupaj do max 30min, nato se počasi razvije glavobol. Glavobol sam ni tipično migrensko močan (ni potrebe po temni sobi, ležanju, ni bruhanja, etc – takšnega je imela moja mami do menopavze), boli samo v sencah, čez čelo, oči, na vrhu glave, včasih bolj na eni, včasih bolj na drugi strani, lahko tudi na obeh. Včasih celo bolj spominja na tenzijski glavobol (sem jih tudi imela ob srednjih stresih, tako da poznam občutek). Po potrebi vzamem 1-2 Nalgesina in je znosno.
Razlog pravpzaprav, da vam pišem, pa je ta izjemno povečana frekvenca epizod v zadnjem tednu. 5x v treh dneh se mi zdi že zaskrbljujoče (vmes se ves čas boli glava, pa se pojavi aura, pa nadaljuje glavobolj, pa spet aura, itd).
Pri moji zdravnici sem bila pri prejšnjih epizodah in sem dobila Migrant sprint (poskusila sedaj in ni pomagal), pri nevrologu ali dalje na preiskavah še nisem bila.
Ali je glede na povečano frekvenco napadov treba obiskati zdravnika? Sam način napada/aure je sicer identičen vsem prej, kot sem že opisala, samo frekvenca je sedaj precej večja. Ali je res možno, da je to samo zaradi take stresne situacije kot je smrt (oz, da “prihaja za mano” )? Poleg tega me ob migrenah vedno zgrabi tudi blaga do srednja anksioznost povezana s tem, ali bom zmogla opravljati vsakdanje stvari ob teh napadih, kdaj bo naslednja aura/glavobol in sem še bolj pod stresom, nato imam občutek, da se zaciklam nazaj v migreno zaradi tega dodatnega stresa. Bi bilo morda pametno, da dobim kakšna drugačna zdravila (npr antidepresivi, etc)?
Najlepša hvala, da ste prebrali in hvala za vaše mnenje.

Pozdravljeni,

najprej je potrebno izključiti organske vzroke za glavobol. Za to je potrebna osnovna diagnostika. Šele potem se lotimo vzročnega zdravljenja migrene. Dajemo zdravila, ki zmanjšajo trajanje napadov, jakost bolečine in pogostnost napadov. Upam, da najdete tudi vi zase ustrezno terapijo, saj je izbira res velika.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Objava čaka odobritev

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close