mi je kdo pripravljen narediti uslugo
zivjo!
v naglici pri izpolnjevanju obrazcev za porodnisko in vse ostalo… rodila sem namrec predcasno (skoraj 3 mesece) in me je vsa birokracija doletela po porodu… sem se odlocila, da od drzave vzamem denar, nakar sem ugotovila, da bi mi zelo prav prisel paket B. ker glede na to, da sem vsak dan dvakrat v bolnici, sploh ne bom imela casa za daljse nakupe.
klicala sem na obcino a zal je bilo prepozno, papirji so se premaknili naprej in vse je usodno zapecateno, kot je to v nasih pisarnah navada.
torej iscem nekoga, ki bi bil pripravljen vzeti paket B in potem zamenjati z mano za denar.
ce se kdo odloci mi lahko maila: [email protected]
hvala
jasmi
Jasmi, to je samo moje mnenje, ti povem na podlagi lastnih izkušenj, odloči se pa sama.
Jaz sem vzela denar. To pa zato, ker se mi še vedno zdi, da je v paketih polovica nesmiselnih in sploh na začetku neuporabnih stvari, zato pa ta denar lahko porabiš koristneje.
Ne vem sicer, kaj je tisto, kar te je v paketu B tako prepričalo, iz izkušenj pa takole:
– v kompletu imaš oblekice št. 62 in več, torej nič, kar bi ti na začetku prišlo prav pri nedonošenčku (naš ima pri sedmih mesecih 6 kg, rojen 1330 g in trenutno nosimo 62 in nekaj kosov 68), dvokilskemu (s to težo gre domov) je prav št. 44, 50 pa že precej prevelika. Torej boš po tej plati še vedno morala na začetku kupiti manjše oblekice, sicer se ti bo zbudil z roko in ramo na golo, ker mu bo ušla skozi preširoko odprtino za vrat (iz izkušenj).
– krpice, tetra plenice, vato kupiš v DM
– povijalne plenice boš verjetno rabila tri, najmanjše, ki jih kupiš v trgovinah z otroško robo, prav tako brisačo, posteljnino in prešito odejo,
– stol trip-trap kupiš v Lesnini, pred 8. mesecem ga sigurno ne boš rabila,
– nahrbtnik za potrbščine lahko kupiš kjerkoli, takšnega, ki ti je všeč,
– lončka z varovalom, ščitnika za robove, knjige, varnostnih naramnic, škarjic, naravne gobice, kresničke (še dolgo), varovala za vtičnice pa še dolgo oz. nekaj časa ali pa nikoli ne boš rabila, ali pa že imaš,
– publikacije pa – verjetno in sigurno se o tem da prebrat vse kar te zanima tudi drugje, si sposodiš, nekaj pubilkacij (naštetih v paketu) dobiš na socialni pa pri pediatru,…
Ko boš kupovala te stvari, boš seveda morala kupiti tudi kozmetiko, plenice, vlažilne robčke (vse dobiš na enem mestu, npr. v DM) in boš veskakor šla v trgovino pa boš lahko kupila tudi tisto, kar bi dobila v paketu.
Oblekice boš verjetno tudi še kupovala, ker tudi če bi mu bile prav, jih je za prvo silo premalo. Itak boš morala v trgovino. Svetujem ti 10 benkic, če bo dosti polival še kakšno več, (kupila sem 50-56 pa so mu še danes prav, menda rastejo z njim in jih ima še za pod bodi – to so majičke na trakce – meni so bolj funkcionalne tiste, ki se zavezujejo na trebuhu, se manj zverižijo, če otrok spi na boku ali hrbtu), približno pet žabic, tri kapice za začetek. Ne kupuj velikih količin oblekic iste št., raje jih večkrat opereš pa ti nekaj odslužijo.
Če pa skočiš en dan v Avstrijo (H&M in C&A) pa lahko dobiš luštne in kvalitetne stvari za malo denarja. Predvsem za nedonošenčke se v C&A da dobiti veliko več kot pri nas, pa po bolj realnih cenah.
Kakorkoli, zdi se mi, da je v paketu premalo oblekic in močno prevelike, pa preveč nepotrebne robe. Kresničko npr. boš do tedaj ko jo bo rabil verjetno že izgubila ali založila.
Pa narediva še izračun paketa:
– trip-trap stolček – 12.000 SIT
– 20 kosov tetra plenic – 7.000 SIT
– bombažne krpice (zavitek – več jih skoraj ne potrebuješ) – 1.000 SIT
– oblekice in povijalne – cca 10.000 SIT
– brisača – 2.000 SIT
– prešita odeja za posteljo ok. 6.000 SIT
– nahrbtnik za potrebščine (npr. v MAYA MAYA preprost in tak kot ga potrebuješ ok. 4.000 SIT.
Znese: okoli 42.000 SIT.
Ostalih 12.000 SIT, ki ti ostanejo od stvari, ki jih načeloma ne rabiš (vsaj zdaj ne) lahko zapraviš za oblekice, ki JIH potrebuješ. Seveda pa bo treba še kaj dodati.
Glede na to, da je mali-a še vedno v inkubatorju in da je-ga drugo kot pestovati ali kengurujati itak še NE SMEŠ (se bom drugič razgovorila o tem), boš sigurno imela čas, da do odhoda domov vse nakupiš. Malo se organiziraj, en dan to, drugi dan drugo, ali pa en dan za nakupe. Tudi jaz sem, pa je bilo bolj nerodno, ker nisem iz Ljubljane, pa še večinoma sem bila v bolnici. Še v Avstrijo sva eno dopoldne skočila po voziček. Sem pač, s težkim srcem požalovala parkratno pestovanje, ampak potlej, ko bo v vodni posteljici boš pa sploh težko šla. Pa še raje vidijo, da si do takrat ko ga sama začneš rihtat vse urediš, da si potem, ko ga SMEŠ (brrr – kot da ni tvoj), lahko čimveč z njim. Pojdi po nakupih sedaj, BREZ SLABE VESTI, saj boš šla za pikico.
Morda o paketu še enkrat razmisli, upam, da sem ti pomagala pri odločitvi. Če pa te še kaj zanima, me vedno lahko vprašaš.
Lep pozdrav in poljubčka pikici!
Ana
draga anana.
hvala. si me kar potolazila, da ni tako hudo vse zamujeno!
meni se zdi, da bo mali glih kar doma in da ne bom imela casa sploh kaj nabavit, se posebej, ker se mi ne sanja, kaj potrebujem. no, zdaj si mi naredila pravi seznam, ki mi bo v oporo pri nabavi! malo bom pa se prijateljice povprasala.
se slisiva!
jasmi
Jaz se kar strinjan z AnaAna….veliko stvari v paketu je nepotrebnih, za 53.000 pa dobiš veliko stvari po svoji volji, tudi cene AneAne so približno takšne, kot jih je navedla, saj sem vse to kupovala, le za tip-trap stolček se nisem odločila, ker mi je bi en drug bolj všeč. sicer pa ne vem več kaj je res, ker so mi na CSD rekli, da je vrednost paketa približno enaka kot vsoti denarja, ki ga dobiš, če izbereš to varianto.
Tako da Jasmi, jaz mislim, da boš stvar rešila ugodno in kmalu boš videla, da to nakupovanje niti ni bilo tako slabo. LP
Kuku, lahko te primem za roko in te peljem po trgovinah in ti za vse kar ima navedene cene pokažem, kje se da to dobiti. In točno po takih cenah. V Mothercare-ju – Emporiumu, Baby centru pa najverjetneje res ne.
Če greš v Avstrijo, pa marsikaj dobiš še ceneje, največkrat (npr. H&M) še bolj kvalitetno in cortkano.
Po navedenih cenah sem namreč kupila vse omenjene proizvode, ne verjamem pa, da bi se v pol leta cene tako drastično (ali pa sploh) povečale.
Že tisto, kar sem navedla in pač potrebuješ sem izračunala, da prihraniš, kaj šele, če bi dali res toliko denarja kot je vreden paket. Zame osebno tiste drobnarije in publikacije, ki nanesejo razliko približno od 30.000 – 40.000, nikoli niso toliko vredne. In da ne govorim, da socialna pač te stvari dobi s kakšnim popustom na količino, ali pa po fakturnih cenah.
Brez zamere Kuku, pa kakršna koli tvoja stroka, že je.
Za nedonošenčke rojene s takšno težo, pa kot sem že rekla, v prvih nekaj mescih paket skorada ni uporaben.
Meni pa so na CSD rekli, da če vzemeš denar, je približno 20.000 SIT več vreden kot prejeti znesek. In seveda z vsemi odvečnimi rečmi skupaj.
LP, Ana
zivjo.
mali je trenutno star 31 in pol tednov, tehta skoraj 1200 g. trenutno na obrok popije 19 ml mlekca. mal mojega pa mal umetnega, ker ga jaz ne pridelam dovolj. ze od rojstva sam diha. sedaj je izkljoplen iz vseh aparatur, edino cevko za mleko ima v ustih. ze tretji dan se lahko kengurujcka in ker sem jaz zbolela za virozo, to ljubo opravilce opravlja moj moz, jaz pa ju pridem za par minutk pokukat z masko na obrazu. bolj zalostno se pocutim!!!
sicer sem pa hvalezna osebju na intenzivni. se mi zdi vsaka sestra posebej fajn. mi je blo pa tezko, ko je sel mali iz terapije na nego, ker so se kar naenkrat pojavile zelo mlade sestre, ki se jim je videlo, da nimajo toliko izkusenj in sem bolj jaz panicarla, ces kaj ce se kaj zgodi, one pa ne bodo znale odreagirat. a zdaj sem se ze pomirila.
edino kar me moti je to, da ves cas navijajo radijo in malcki namesto prijetne glasbe, poslusajo porocila in reklame in neumne komade. morda sem pikolovska a tega jaz sploh ne poslusam in sem zato se toliko bolj alergicna.
pa tudi na kake alterantivne pobude niso glih pozitivno odreagirali. izvedela sem namrec, da v graski porodnisnici, kjer negujejo nedonosencke, imajo inkubatorje prekrite z roznatimi rutami, ki jim dajejo svetlobo podobno maternici. ko sem vprasala ce lahko to prakticiram na nasem, je takoj nastal problem in odgovori, ces saj to ni tako pomembno… jasno je, da to niso stvari zivljenjskega pomena, a pri takih mini otrocih vse steje.
res me moti, ker imajo otrocke pogosto celo brez odejice totalno razstavljene dnevni svetlobi, kar sploh ni logicno, ce pomislis, iz kaksnih razmer se je rodil in kak sok mora bit zanj ta osvetljava.
mislim, da bi se dalo brez velikih sredstev uvesti par drobnih izboljsav za njihovo pocuitje, ki nebi ovirale dela sester, malckom pa bi veliko pomenile.
zdaj sibam pod tus, pol pa v bolnico. ves, zivim na sreco cisto blizu, tako da si te skoke res brez problema privoscim, ceprav nisem se cisto zdrava.
jasmi
Jaz pa sem to intenzivno doživljala malo drugače. Verjetno zato, ker sem bila 6 tednov skoraj non stop tam. Saj na začetku doživljaš reči čisto v neki drugi dimenziji, počasi pa ti začne iti vse skupaj nekam. Njihove butaste fore, sto petdeset izgovorov zakaj nekaj ne smeš in pa še tisti obupen občutek, da si jim v napoto in da je otrok kot da bi bil njihov. Ena od sester je to večkrat izjavila. Ko sem pa od ene slišala, kako na nivoju je ta oddelek v Grazu in da otroka skoraj od začetka, če le ni z njm kaj narobe, rihtaš sam, mi je pa še vse toliko bolj dol padlo. Kriza se je pa začela, ko je šel na nego.
Ker sem imela v nekem obdobju krizo z mlekom, sem na forumu Dojenje vprašala Karmen za nasvet. In nisem mogla, da ne bi napisala še manjše kritike, uf… res sem se potlej bolje počutila. In tako ti od tam kopiram del mojega posta, ki je bolj kot kaj drugega doživljanje EINT. Pa nisem ena občutljiva in cmerava ženska, ampak so bili to tisti občutki nemoči in besa, ter občutki, ki te silno prevzamejo, ker gre za tvojega otroka. In zanj bi šel do sonca in nazaj. Zase pač ne v tej meri.
MOJE PISANJE S FORUMA:
Ko je moj otrok ležal na intenzivni negi novorojenčkov, je bilo jasno, da v začetku drugače kot po sondici ne bo mogel jesti. Ko je bil že toliko močan, da je lahko sesal, je sprva dobival kombinirano, sondica, flaša. Ko pa je bil toliko dober, da bi lahko večinoma pil samo po flaši, se je dogajalo, da je večkrat, kot bi bilo potrebno še vedno dobil sondico (odvisno od volje in razpoloženja sester – ne vseh). Svojega otroka nisem smela sama hraniti in previjati dokler je bil v inkubatorju (kar razumem) in v baby termu – to je podobno inkubatorju – manj zahtevno in otrok je notri že oblečen – (kar pa nikoli ne bom razumela). Predstavljajte si, kako boleče je, da štiri tedne starega SVOJEGA otroka, ki ima 1800 gramov ne smeš previti in nahraniti, ker pazite, mu lahko kaj narediš!!! Ker se mu lahko zaleti, pa ne boš znal odreagirati!!! HALO??? Ko pa ima ta isti otrok 1850 gramov in gre v ogrevano posteljico, potem pa ga iz dopoldne na popoldne začneš sam “štimat”.
Nikoli me nihče ni vprašal, ali želim dojiti. Flaška je samoumevna in to baby nova s štirioglatim cucom. Ko sem izrazila željo (v njegovem 35 tednu) po dojenju, je strokovna sestra ugotovila, da je še premajhen! Ona je seveda točno vedela. Ko sva se nekega popoldneva pestovala – to pa lahko – je začel nagonsko iskati bradavico, in ko sem mu jo seveda z dovoljenjem sestre ponudila, je pil. Nepozaben trenutek. Sestra je celo predlagala naj ga zvečer pridem podojit. Takrat je popil fenomenalnih 15 ml. Naslednjič pa nič. Pa je sestra ugotovila, da je verjetno še premajhen za kaj takega, da naj poskusim čez kak teden. In je dobil sondico. Ko sem spet izrazila željo po dojenju, je spet druga sestra rekla, da ona spoštuje predpise in da otrok ne daje mamam iz baby terma. Spet HALO? Saj ga hočem samo podojiti. Pa ni bilo nič. Če mi je slučajno uspelo da so mi ga dali, pa sem mogla POHITETI. Prav posiljeno. Druge punce raje niso težile, so rekle, se bomo doma dojili. Skoraj nobena se kasneje ni. In večinoma vsi ti otroci so na umetnem mleku.
Če se večinoma (ne vsi) obnašajo, kot da je otrok njihov, pa je pri vsej stvari prav žalostno, da ob vsem poudarjanju dojenja in vseh plakatih v porodnišnici ne želijo le temu najboljšega. Dobro, saj je bilo samoumevno zanje, da si brizgaš mleko, ampak dojenje – kot da na intenzivni pri nedonošenčkih to ne more obstajati. Kot sem rekla, nihče me ni vprašal, če želim dojiti, nikoli mi nihče fizično ni pokazal kako se to pravilno počne (sem ugotovila sama, babica je potem doma gledala in je rekla, da je v redu) in na splošno o dojenju skoraj nikoli ni nihče govoril. In moja zgodba ni edina, mnoge so. Morda pa bi bilo fino sestre malo poslati na kakšno predavanje o tem in jim povedati, da je to za otroka najboljše na svetu – pa tudi če nič ni popil – mogoče pa ni pravilno vlekel, kako naj vem?
Počutim se mnogo bolje, ko sem to dala iz sebe, nekomu, ki mu to pomeni res veliko. Pa ne me narobe razumeti, ne želim kritizirati strokovnega dela sester, končno so vsi tam pomagali mojemu sinu, da je zaživel normalno življenje. Zaradi tega sem jim iz srca hvaležna in jim večno bom. Kritiziram samo njihovo neelastičnost in neposluh za male želje mnogih nepomembnih mamic, ki si želijo edino na svetu – svojega otroka in mu v danem trenutku pomagati po svojih skromnih močeh. In ko ne morejo nič, jim srce krvavi, v kriznih trenutkih tako boli, pa ne moreš drugega kot se zjokati v blazino, ko te nihče ne vidi in zraven upati, da bo čim prej malo bitjece samo tvoje, da se ne bo mogel nihče drug namesto tebe odločiti, ali bo pil pri prsih ali pa bo dobil sondico. In ko jo dobi, ti srce joče, ker lahko samo zraven gledaš, pa veš, da bi pil vsaj iz flaše, če bi ti dovolili, da sam hraniš svojega otroka.
In velikokrat boli, tolažilna beseda pa je redka.
Želim ti en zelo lep dan!
LP, Ana
Ja Ana Ana da se dobiti nižje stvari ampak ne takih oz. teh proizvajalcev kot so v paketu. Mi smo računali prodajne cene artiklov, ki so v paketu. Seveda se dobi slične po precej nižjih cenah, samo jaz sem še zmeraj mišljenja, da nisem tako bogata, da bi kupovala poceni. Za malo denarja malo muzike…………
Tudi jaz nisem tako bogata, da bi kupovala slabo robo.
Samo za primer: ne vem, menda tiste tetra plenice, ki so v paketu, dela Tosama. Iste plenice, torej Tosamine sem kupila v DM za par tolarjev manj kot 3.500 SIT. Tudi bombažne krpice, ki so v paketu, sem kupila v DM (zavitek 999 SIT). Imam pa tudi nekaj tetra plenic neke druge firme, pa so boljše od Tosaminih, ki imajo že rob grozno slabo zašit (svoje čase so znali narediti dosti boljše). Pa so bolj kvalitetne stale isti denar. In trdim!! da cena velikokrat NI s sorazmerju s kvaliteto v primerjavi z istimi izdelki drugih proizvajalcev.
Pri kolegici, ki je vzela paket pa sem videla kakšne so tiste cunjice. Niso ravno slabe moram pa reči, da se njihova kvaliteta lahko skrije pred oblekicami, ki se jih kupi v H&M v Avstriji (načeloma so tam stvari za otroke že v osnovi cenejše pa večkrat bolj kvalitetne)!
Samo toliko o tem. Jaz te pač ne mislim prepričevati. Imej svoje mnenje in kupuj drage oblekice, če je vedno cena zate kazalec kakovosti. Jaz o tem ne mislim več debatirati.
Pa lep pozdrav!
Ja jasmi, sem govorila z dr. Babnikom, ki je bil tudi njegov lečeči. Rekla sem da bi ga pač želela sama rihtat in hranit (ko je bil že v babytermu). Pa mi je rekel, da če se slučajno otroku zaleti, sigurno ne bom mogla odreagirat, ker ne bom znala. In še njegovo pripombo citiram: “… potem pa vozijo mame otroke vse zelene in modre k zdravniku.”
HALO??? Do zdravnika bi se otrok že zdavnaj zadušil. Še danes mi je žal, ker nisem vprašala nazaj, če mi bodo potem še za vsak slučaj eno sestro dali za domov. Tako, če se mu zaleti….
Po še enem poizkusu neuspelega pregovarjanja za hranjenje in previjanje, sem razočarana odnehala.
Želim ti, da boš z boljšimi občutki prestala tedne, ki so še pred tabo. Naš je bil z 31. tedni rojen.
LP, Ana
Ko smo lani kolegici za darilo kupovali trip trap stolček, je bilo takole: v Lesnini (v Kranju) so mi rekli, da trip trap stolčkov oni ne prodajajo več, ker jih po novem lahko dela samo firma, ki jih dela originalne in da z njimi ne sodelujejo in bla, bla, bla…
In da oni po novem prodajajo skoraj enake stolčke, le da se jim reče nino. In tak stolček smo kupili za 12.000 SIT (možni natur barve, temno rjave in bele). Ko smo ga primerjali z originalnim, ki ga ima svakinja, smo ugotovili nekaj manjših razlik v designu, kvaliteta, trdnost in to pa je bilo enako. In moje mnenje je, da za 21.000 SIT razlike pa NIKOLI ni bilo in nikoli ne bo med njima!!!
Kje pa se kupi originalnega?
Kuku se ne strinjam s tabo in se mi zdi, da hočeš ali provocirati, ali pa pokazati, da kupuješ drage cunjice.
Sama imam paket, prav ta, B varianto. Pol reči je odveč, s cunjami si ne da opomoči, pa če jih primerjaš s kvaliteto H&M se lahko skrijejo. Pa so H&M cunjice cenejše!
Tosamine plenice imajo slabo zašit rob, pa so taka marka!
Tudi moja kolegica je kupila stolček v Lesnini, za 12.000 SIT, pa se mi zdi, da med mojim iz paketa in njenim ni kake bistvene razlike.
Samo toliko. Svetujem ti pa, da če ne moreš in želiš pomagati, se pač ne oglašaj.
Jasmin jaz sem vzela paket C in moram priznat da semm zadovoljna saj ko vzameš denar se kr nekam razgubi. Res pa je da delajo full reklamo s tem c&a in drugo iz Avstrije pa ima vsak svoje mnenje sama sem rodila punčko 1160 g v 31t moram priznat da sem kupila samo še tetra povijalne 3x majhne vate in drugo ter bodije v leclercu. Odveč iz paketa mi je bila štorklja ki sem jo prodala in velike povijalke. Vse ostalo mi je prišlo zelo prav in ji mo sedaj pri skoraj 7 mesecih premajhna 68. V začetku sem kupila eno 50 in 4 x po 56. potem sem imela 1x trenirko 62. pzdaj pa imam 68 74 tak da se kr da dobit dosti stvari tudi na našem trgu. Zdaj ko imaš že denar jaz ne bi koplicirala šla bi v tosamo kupila nekaj stvari tam kar se oblek tiče so v avstriji lepše izbire kar mamo povleče v to da kupi še več. Zato premisli če bi k upovala vse vAUT bi mogoče dobila nazaj za prevoz zdaj pA SAMA IZBERI. Od Artpleta izdelik so kvalitetni ter ne gredo v barvob tudi na višjih temeraturah. Tetra majčke nisem uporabljala čeprav sem kupila majnše prav tosamine ampak ti jih odsvetujem kupi dve bombažni glih da boš imela ko pride patronaža. Široko sem povijala zelo malo moram priznati skoraj nič zato sem imela dovolj tri tamale povijalne bodiji so mi bili zakon in so mi še vedno ki pa so iz leclerca v glavnem.
lahko se oglasiš na email. če boš rabila še kakšno izkušnjo.
Natassa
ves, ampak meni se sploh ne sanja, kaksno stevilko bo moj adrian potrebuval, ko bo prisel domov. si ti zacela s 50? koliko casa je bila v njej?
v avstrijo pa dokler ga ne dobim domov pa tudi potem se nekaj casa, ne bom sla, ker preprosto mali rabi mleko tudi, ce ga tatko hodi kengurujckat. jaz ga pa imam tako malo, da ga moram stiskat na 4 ure, da ga sploh kaj nahranim. zato bom oblekce kupovala kar v ljubljani.