Mg l/s
Spostovani,prosim za pomoc pri razlagi izvida in ali mi lahko pomagate?
ima ohranjeno lordozo.v prikazanem delu torkalne hrbtenice je videti desno majhno kitoskoliticno angulacijo z vrhom th10-11 kjer je videti osteohondorozo.Bočenje posteriorne formacije diskus osteofit je bolj izraženo desno posteralateralno.Likvorski prostor ob meduli so v tej visini mocno zozeni.Ostali prikazani diskusi ne kazejo pomembnih diskalnih izobcenj.Lumbani disk L1-2,L3-L4,L5-S1 imajo ohraneno visino in konturo.spinalni kanal je primerno sirok.L2-L3 in L4-5 malo izobceno na celotnem obodu anterolateralno ga odaja majhna robna osteofitna apozicija.spinalni kanal ni pomembno zozan. v duralni vrecici ni videti patoloskih formacij.Medula ima do 5mm v primeru sirok centralni kanal v visini torakolumbalnega prehoda v skupni dolzini okoli 25mm fuzioformne oblike,proksimalacike je videti ta razsiritev zelo ozka. Gre za osterohondrozo th10-11 kjer posteriorno bocenje formacije diskus-osteofit povzroca mocno zozenje likvorskih prostorov ob medulu ne povRoca pa ustesnitev medule.Distalneje je v meduli v torkalno lumbalnem prehodu videti centralno likvorju izointenzivno razsiritev ki lahko predstavlja morfolosko varianto-perzistenco centralnega kanala ali pa gre za sinigomentrijo.
Hvala in lep dan zelim!
Pozdravljeni,
izvid ne kaže bistvenih sprememb, prisotna je ukrivljenost v prsnem delu hrbtenice, med vretemcema Th10-Th11, v tem predelu je zaznana tudi zožitev likvorskega prostora, vendar brez prizadetosti hrbtenjače. Obrabne spremembe so prisotne tudi v ledvenem delu, ki pa nakazujejo na to, da niso sveže, temveč zagotovo starejše, 5-10 let zaradi nastanka izrastkov (t.i. osteofitov).
Od vseh sprememb je najbolj resen predel Th10-Th11, za katerega je težko preko foruma ugotoviti vzrok. Morda gre za dedno posebnost, posledico poškodbe, vnetne bolezni ali kaj drugega.
Z omenjeno sinigomentrijo ste najverjetneje mislili siringomielijo, ki pa je v torakalnem predelu izjemno redka (večinoma se pojavi v vratnem delu hrbtenice).
Za natančen nasvet bi nujno potrebovali klinično sliko, ki jo dobimo ob prvem pregledu. Pomembno je tudi ali so prisotni nevrološki znaki v spodnjem delu telesa in kakšne težave imate. Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših oridnaicj, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spostovani, hvala! Za pregled k dr.Kotovu sem se ze narocila. Tezve ao predvsem pri sedenju (zacne me boleti v krizu in zgornjem prsnem delu na desni strani, sploh ce kaj nosim).Boli me tudi desna noga (poslabsa se ob hoji).Vcasih me mravljincijo noge ko pridem iz sprehoda nekako tako kot elektrika. Boli me tudi v desnem ramenskem delu (lopatica) in mravljinci me desna roka. lezim lahko samo na hrbtu, vcasih na levem boku.Odleze mi tudi na trebuhu (a potem boli vrat).mogoce je tudi to, da imam Med C4-C6 cervicalgijo ugotovljeno leta 2011.