Metronidazol
Spoštovani,
želim vaše mnenje v zvezi z zdravilom metronidazol (Avstrija – Trichex), katero pri nas naj ne bi bilo v prodaji oz. med zdravili. Ginekolog mi je (po preiskavi v tujini) diagnosticiral glivico candido in neko bakterijo, katere točnega imena ne vem (je pa baje zelo redka in s priponko “crusi”) Zdravilo mi je predpisano Sporanox in ta Trichex – in ker slednjega sploh ni v Sloveniji in sem na spletu (laično) zasledila kar hude možne kontraindikacije, prosim za vaše mnenje…..
Sicer se že nekaj časa ubadam z vaginalnimi vnetji, vendar se mi po terapiji Canesten ponovno vse ponavlja…..
Zdravil (razen cca 1x letno canestena) nisem jemala že desetletje – sedaj pa bi naenkrat začela jemati Trichex, Sporanox ter tudi Orgametril (slednjega zaradi ciste na jajčniku…)…
Glede na to, da sem se komaj pred kratkim “čustveno pobrala” zaradi tragedij na zasebnem področju, se bojim, da bi bila vsa ta zdravila za moje telo preveč udarna.
Prosim za vaše mnenje….
Spoštovani,
metronidazol imamo tudi v Sloveniji najmanj pod imenoma Flagyl in Efloran. Ker ne vem, kaj zdravite in zakaj, tudi težko dajem priporočila. če je zdravnik ocenil, da je zdravljenje smiselno, sem prepričan,da pozna tudi kontraindikacije in tveganja in je očitno ocenil, da so prednosti zdravljenja pred možnimi tveganji. Ob metronidazolu vam zgolj odsvetujem pitje alkohola, ker se presnovni poti obeh snovi med seboj motita in lahko pride do resnih težav, drugače pa s tem zdravilom nimamo večjih težav.
Tudi ostali dve zdravili se med seboj ne izključujeta, zato ob potrebi ne vidim razlogov za strah.
Spoštovani,
ke je ravno tema metronidazol….
V 21 tednu nosečnosti mi je ginekologinja zaradu bakterijske vaginoza (gardnerdella) predpisala Efloran (3x 1 tbl/dan), in sicer 10 dni.
V času jemanja teh tablet je bilo gibanje ploda zelo, zelo zmanjšano (cca 3 gibi na dan), kljub temu, da je bil prej že zelo živahen. Tudi sedaj po končanju jemanja teh tablet je detece bolj živahno.
V navodilih piše da se do 3 meseca nosečnosti ne sme uporabjati, kasneje pa le če “koristi” opravičujejo “tveganje”.
Kakšna so lahko tveganja? Kako Efloran vpliva na plod? Kakšne so vaše izkušnje s tem zdravilom? Ga predpisujete pogosto?
LP ANA MElita
Spoštovani,
o vplivu metronidazola na gibanje ploda še nikjer nisem ničesar bral ali slišal in tudi ni logično. Kakorkoli, vsa zdravila se v prvem trimesečju odsvetujejo, če niso nujna, kar pa je pri antibiotikih neproduktivno navodilo, saj je zdravljenje bodisi nujno ali pa povsem nepotrebno. Ker anaerobne bakterije načeloma plodu neposredno niso nevarne, torej lahko zdravljenje preložimo tudi na čas po 13. tednu nosečnosti oziroma se glede časa pred zanositvijo ne gre obremenjevati, saj bi sicer žensk v reproduktivni dobi sploh ne bi smeli zdraviti, ker nikoli ne moremo biti povsem gotovi, da čez nekaj dni ne bo noseča…
Spoštovani dr. Pušenjak,
ker mi vedno dobro svetujete, se tudi tokrat obračam na vas za nasvet.
Sem v 27. tednu nosečnosti. MV 15 mm (znotraj zaprt, zunaj malo odprt) oz. 18-20 mm na drugem in 30-37 mm na tretjem UZ pregledu. Vse tri meritve so bile opravljene v enodnevnem zamiku pri treh različnih G (dvakrat urgentno). Povod vsem trem pregledom so bila otrdevanja, ki se lahko pojavljajo tudi na 15 min (običajno pa tudi na uro ali dve in so lahko boleča) in so pogostejša v polležečem položaju na hrbtu ter so podobna menstrualnim krčem. Poleg tega se ob več kot polurnem stanju na nogah oz. sprehodu pojavljajo močne bolečine nizko v predelu trebuha (nad sramno kostjo). Moram povedati, da ima plod že vso nosečnost nizko lego. G mi je svetovala strog počitek, Buscopan in magnesol 3×1/dan. Glede na vse navedeno me zanima, če obstaja nevarnost za prezgodnji porod?
G mi je vzela tudi vaginalni bris na patogene bakterije. Izvid je pokazal prisotnost gardnerelle vaginalis. Predhodno mi je preventivno predpisala globule Daktarina, katere jemljem vsaki dan. Zanima me, če je antibiotično zdravljenje z metronidazolom v mojem primeru nujno potrebno. Ali morebiti metronidazol škodljivo vpliva na nadaljnji plodov razvoj?
Hvala za vaš trud, ki ga nudite vsem zaskrbljenim nosečkam!
LP
Spoštovani,
kot prvo težko komentiram meritve dolžine MV različnih ginekologov, ker ne vem, kako so nastale. Kljub preprostemu izmerjenju dolžine MV se namreč žal na vse meritve ne gre zanašati. Celo pri FMF (Fetal medicine foundation), ki velja za najbolj dosledno raziskovalno organizacijo na Svetu, kar zadeva načrtovanje in izvedbo raziskav na področju UZ v nosečnosti, so namreč za tovrstno merjenje uvedli tako imenovani tečaj s praktični preskusom ( http://www.fetalmedicine.com/fmf/training-certification/certificates-of-competence/cervical-assessment/). Ugotovili so namreč, da tudi tako banalne preiskave ne gre prepuščati lastni oceni in prepričanju, da je že tako prav, kot se nam zdi in je potrebno brezpogojno slediti nekaj preprostim načelom, da so različne meritve istega preiskovalca v različnih časovnih obdobjih ter meritve različnih preiskovalcev pri isti nosečnici ob istem času med seboj primerljive. Ne glede na meritve MV pa lahko zagotovim, da vedno obstaja določeno tveganje za prezgodnji porod, le stopnja tveganja je različna pri nosečnicah s kratkim MV in pri drugih. Zakaj Buscopan in Magnesol bi težko rekel. Očitno se ginekologu zdi, da bi bilo pametno kaj ukreniti proti krčem. Žal so za prezgodnji porod odločilni le popadki in ne vsak krč, ki ga nosečnica občuti. Zato dvomim, da bosta omenjeni “zdravili” kakorkoli vplivali na vaš izid nosečnosti. Še bolj dvomljivo je navodilo o strogem počitku, za katerega pa sploh ni nobenih znanstvenih dokazov o koristnosti, preden se v nožnici ne pojavijo plodovi ovoji. Prisotna Gardnerela vaginalis je “zastavonoša” bakterijske vaginoze, ta pa je statistično povezana s prezgodnjim porodom, zato velja to stanje zdraviti tudi preventivno, vprašanje pa je, kako in s čim. dokazano učinkovito je zdravljenje s sistemskim antibiotikom (metronidazol ali klindamicin), pri lokalnem zdravljenju pa je veliko težje nadzirati učinke. Sam sem še vedno mnenja, da je BV nevarna toliko, kolikor je v nožnici povečana koncentracija neugodnih bakterij, njihovo koncentracijo pa lahko uspešno zmanjšujemo z dodajanjem laktobacilov in/ali z redno uporabo nožničnih antiseptikov. O škodljivosti metronidazola za plod ni veliko podatkov, se ga pa odsvetuje v zadnjem trimesečju, kar nosečnost po 26. tednu dejansko je.
Spoštovani,
mesec dni imam že probleme z vodo, jemala sem: primotren (ni bilo učinka), ciprobay (prav tako ne), amoksiklav pa mi je stanje izboljšal. danes sem bila pri ginekologu ki je potrdil neko vnetje in mi napisal kremo canesten in metronidazol vaginalne globule. ali to zaradi bakterije in katera bi lahko to bila ter ali je to prenosljivo na partnerja?
namreč-pred nekaj dnevi sva imela spolni odnos pri katerem naju je oba začelo peči (mene tudi moti pri uriniranju saj zelo peče in včasih potem tudi srbi). do sedaj nisva imela nobenih težav.
on pravi da se mu je umirilo meni pa ne- je bil torej problem pri meni?
bila sem tudi na UZ ledvic vendar je bilo vse O.K. čeprav voda tega ni kazala
za vse odgovore se Vam vnaprej zahvaljujem, lp
Spoštovani,
težave s sečili načeloma nimajo neposredne zveze s težavami z rodili in spolovili, čeprav sistema mejita drog na drugega v področju spolovila. Problem utegnejo biti antibiotiki, ki sicer pozdravijo sečila od bakterij, hkrati pa uničijo tudi naravno vaginalno floro, zlasti laktobacile ter s tem ustvarijo pogoje za razvoj glivic in anaerobnih bakterij – zato vam je ginekolog predpisal metronidazol + Canesten. Po eni strani je seveda oboje prenosljivo na partnerja, po drugi strani pa prenosljivost ni tako pomembna, saj imamo vsi že svoje istovrstne klice tudi sami, za razvoj stanja s težavami pa ni pomemben prenos oziroma okužba ampak pogoji, ki dovolijo pretirano razmnoževanje.
Spoštovani!
Ker ste mi že večkrat pomagali z nasveti, se tudi tokrat obračam na vas, saj je trenutno moja zdravnica odsotna.
Sem 9 mesecev po porodu (ni bilo nobenih posebnosti in težav), in počasi načrtujemo drugega otroka oz. bolj prav bi bilo rečeno, da sva se s partnerjem odločila da zaščite ne bova uporabljala in ko bo bo. Pred 4 meseci sem dobila pri dermatologu diagnozo rozaceinformni dermatitis, predpisal mi je mazilo 2% metronizadol s cinkom v leksobazi (ki mi ga zmešajo v lekarni), ki naj bi ga uporabljala vsaj 3 mesece, lahko dlje. Takrat je bilo stanje na obrazu resnično slabo in sem si morala mazati cel obraz, saj so bili izpuščaji povsod. Danes je stanje izredno boljše in mazilo uporabljam le še pod nosom na obeh straneh, uporabljam ga zjutraj in zvečer. Dermatolog je sicer ob začetku zdravljenja želel predpisati tudi terapijo z doksiciklinom, vendar se zaradi dojenja zanj ni odločil.
V kolikor preneham z uporabo, se stanje počasi ponovno poslabša. Zanima me, kakšne so smernice za uporabo tega mazila v nosečnosti? Ker ne morem vedeti kdaj bom (če bom) zanosila in seveda, bog ne daj, ne bi nikakor želela škoditi plodu. Vendar je to resnično edino zdravilo, ki mi pomaga. Kot sem omenila, ga sedaj uporabljam na relativno majhnem področju na obrazu.
Najlepša hvala za vaš spoštovan odgovor!
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
doksiciklina se v nosečnosti ne sme uporabljati, ker lahko trajno obarva vse, kar vsebuje kalcij in to lahko pri otroku povzroči močno obarvano zobno sklenino, metronidazol pa lahko uporabljate, zlasti na tako majhni površini, kot jo omenajte, pod nosom.
Najlepša hvala.
Za doksiciklin mi je dermatolog razložil, da se ga ne sme uporabljati niti pri dojenju, niti pri nosečnosti. Ga tudi ne nameravam, dermatolog ga je omenil kot zadnjo opcijo, v kolikor se na metronidazol ne bi odzivala.
Metronidazol se lahko uporablja ves čas nosečnosti, ali so kakšne smernice kdaj je popolnoma odsvetovano?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
stvari niso tako popolne, kot si morda predstavljate. Antibiotiki so zdravila, s katerimi obvladujemo infekcije in v primerih, ko je nek antibiotik edini, ki učinkuje na določeno nevarno klico, nam prepoved oziroma možni škodljivi učinki nič ne pomagajo pri določitvi o njegovi uporabi, kajti v takšnih primerih imamo na voljo le dve možnosti: da infekcijo napademo z domnevno problematičnim antibiotikom ali da infekcija naredi še večjo škodo oziroma da sprejmemo težave, ki jih infekcija prinaša s seboj. Metronidazol naj bi se sicer ne uporabljal v prvi in zadnji tretjini nosečnosti.
Spoštovani!
V mesecu novembru 2012 so mi po vseh možnih diagnozah ki sem jih slišala,sem končno zvedela da imam večjo cisto na levem ovariju…pred tem pa je ginekologinja bila v dvomih kajti ko so mi vzeli kri na tumorske markerje CA125 je bil izvid 220…kar je bilo kr veliko..odloćili so se da me zdravijo uz sumamedom in efloranom…po treh tednih je izvid bil boljši CA125 je bil 53…ampak cista je bila še vedno povečana….za op se niso odločili ampak so me poslali domov.Pred vsem tem dogajanjem sva se z partnerjem odločila za otroka in sem prenehala z kontracepcijo in sva imela redne odnose,nakar v mesecu maju mi pokaže test pozitivno,ker sm bila nesigurna sem naredila še dva in oba sta bila pozitivna,čez dva dni se mi pojavi manjša krvavitev ..o tem vsem obvestim svojo ginekologinjo ki mi svetuje da se takoj pridem pokazat..Na pregledu oz.med pregledom je prišlo do spontanega splava,še par dni sem hodila na kontrole da so bili 100% da ni nič ostalo,nakar mi zdravnica predpiše dabroston tbl..tabletke sem jemala imela redne odnose z partnerjem,vmes mi je celo zamujala menstruacija in sm se sredi noči zbudila z nauseami zato sem naredila test ob 3 zjutraj,ki pokaže pozitivno,bila sem presrečna ampak sem zjutraj odšla v lekarno po nov test nakar mi ta pokaze negativno,kar me je resnično zmedlo in sem bila potrta,nakar se mi naenkrat pojavi izcedek in neznosen vonj,ki se je celo vohal na oblekah..obiščem ginekologa ki mi pri pregledu ugotovi da imam trihomoniazo in mi predpiše skupaj z partnerjem efloran tbl ..5 tbl v enkratni dozi jaz in on plus meni še predpiše deset dnevno zdravljenje z metronidazol vaginalnimi globulami…Vso terapijo sem porabila tako kot je bilo predpisano,ampak me sedaj zanima kdaj lahko začnem z normalnimi spolnimi odnosi,saj mi je ginekologinja to prepovedala med terapijo! Zanima me ali je lahko ta okužba posledica vsega tega kar se je dogajalo z mano…in ali lahko test pokaže pozitivno nato pa negativno…ali velika želja in psiha tud na to vplivata…
Najlepša hvala za odgovor!
ermina
Spoštovani,
Trihomonas je sicer enoceična pražival (parazit), ki neposredno ni nevaren, razen, da povečuje tveganje za vnetja notranjih rodil, v nosečnsoti pa poveča tveganje za visoki splav in prezgodnji porod. Gre za spolno prenosno infekcijo, ki se sicer pogojno lahko prenaša tudi s skupno brisačo ali perilom, ampak redko, zato se o tem pogovorite s svojim partnerjem. Nekdo od vaju je to namreč prinesel “od drugod”. Zakaj vam test nosečnosti tako “niha”, bi težko pojasnil, razen z dejstvom, da test navzkrižno reagira tudi z gonadotropini (FSH, LH in TSH), ki so v času ovulacije za kratek čas nekaj ur zvišani.