Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma Metoject

Metoject

POzdravljeni,

zanima me, če se kdo izmed vas, ki imate revmatoidni artritis, namesto z MTX tabletami zdravi z Metoject-metotrexatom v obliki injekcij?

Zanima me, če po Metojectu živi bolje, stranski učinki, občutek ko se moraš zbadati sam………

Sama imam revmatoidni artritis, že 2 leti se zdravim z MTX tabletami, na zadnjem pregledu mi je revmatolog omenil možnost zdravljenja z Metojectom, saj naj bi se bolnikom, ki jim je zelo slabo po MTX ko preidejo na injekcije raven življenja za 100% izboljšala, tako da sedaj razmišljam da bi tablete zamenjala za injekcije (saj le te ne gredo skozi želodec) in bom vesela vsakršne informacije.

LP, M.

MatejaMP,
katerega revmatologa pa imaš, da ti je to svetoval? Jaz še nisem slišala za injekcije. Kot lahko prebereš, je večini bolnikov slabo po jemanju methotraksata in menim, da bi bilo dosti bolje si injicirati zdravila, kot pa vsak teden požirati celo pest tablet. In, že nekajkrat sem hotela komentirati odločitev zavoda za zdravstvo: Methotraksat dobimo na recept, Folacin, ki naj bi blažil “strupene” učinke methotraksata pa dobimo na bel recept, torej moramo si ga plačati.
Mislim, da so danes injekcije tako izpopolnjene, da ne bi smelo biti strahu. Moj mož ima sladkorno in si daje inzulin injekcije v trebuh ali stegna in vidim, da ni nikakršne bolečine.
Ko bom šla naslednjič na kontrolo, bom sigurno vprašala za injekcije.

Lep pozdrav! DMaxa

Pozdravljena Dmaxa,

z Matejo se obe zanimava za te injekcije,meni jih je prav tako svetovala moja revmatologinja dr. Devetak-Kokalj – Izola. Injekcije so v Sloveniji v rabi od novembra ali decembra 2008 (če imam prave informacije).
Res pa je, da se do sedaj še noben ni javil in delil kakršne koli izkušnje z uporabo metoject.
Sicer jaz sem se že odločila, da bom sedaj ko imam kontrolo tabletke zamenjala za injekcije.
In vam bom sigurno poročala kako se obnesejo in mislim, da MatejaMP tudi 🙂

lp

Imam RA 2 leti. Prej sem se zdravila z MTX tabletami (8 po 2,5 mg). Ker pa je bolezen v zadnjem času napredovala, mi je revmatologinja predpisala Metoject injekcije-tudi 1x tedensko. To je isto kot tablete, le da je bilo treba dozo MTX povečati, kar pa se s tabletami ne da. Zdravnica mi je rekla, da je MTX dobro zdravilo. Najbolj sem se bala, da bom dobila Medrol.Kar se tiče bolečin, se je stanje malo izboljšalo, zraven jemljem še protibolečinske Arcoxia. Če bi mi seveda ne bilo treba nič delati in bi dovolj počivala, bi bilo verjetno super.
Kar se pa tiče slabosti, ki sem jo občutila ob jemanju tablet, te po injekcijah ni več. Je pa malo zoprno dajat injekcije. Sama se še nisem navadila, daje mi jih mož.Če pa bi mogla sama, bi to pač naredila,kaj pa tisti, ki so na inzulinu, ki si jih dajo vsak dan. Skratka, kar se mene tiče, so v redu.
Baje pa Metoject obstaja od janaurja letos.

lp,

Meni je uporabo Metojecta svetoval dr.Matija Tomšič, za uporabo sem se odločila, sicer pa še čakam informacije od njega gleda zamenjave.
Takoj po prvi uporabi bom poročala.

LP, M.

Mi lahko prosim malo več poveš o Folacinu, ker prvič slišim za to.

FOLACIN so tablete folne kisline, ki bi naj blažila stranske učinke MTX-ta. Jaz jemljem že od začetka 2 tbl. dan po MTX.

LP

Pozdravljena Mandra,

Zanima me koliko časa je preteklo ko si opazila spremembe in so se začele bolečine, da si prišla do specialista in so ti postavili diagnozo RA.
Sama imam diagnozo postavljeno dobre pol leta zdravim se z isto dozo MTX kot si se ti (8 tabletk ) in prav tako sem imela približno prve tri mesece zraven še Arcoxio. Sedaj se mi je stanje zelo popravilo, nimam ne bolečin, niti otečenih sklepov, pravkar čakam na kontrolo – upam, da bo septembra (trenutno je kriza na obali, ker nimamo revmatologa) sem pa v pričakovanju znižanja doze. Ko sem prebrala tvoj prispevek, me je malo zaskrbelo. A se je tvoje poslabšanje pojavilo naenkrat, ali se ti je samo stopnjevalo, od že predhodnega stanja?

hvala in lp,
Mateja

New Report

Close