Metoda breastscan
V zadnji številki Jane (37) sem prebrala zanimiv članek o metodi, ki jo vi izvajate. Članek me je preprićal, da bi se oglasila pri vas. Stara sem 32 let, mamina sestra pa je zbolela za rakom dojke.
Zanima me:
Ali vaša metoda res nič ne boli?
Ali je primerna za moja leta?
Kakšna je cena pregleda?
Kako in kje se lahko naročim?
Hvala za odgovore.
ga. Andreja
Stara sem 42 let. Sem kar precej okrogla, pri 160 cm višine imam 82 kg. S prsmi nimam težav, le v času pred in med menstruacijo me včasih skelijo, so napete oz. čutim kakšne bulice v njih. Me je pa na zdravniškem pregledu v službi, zdravnica napotila, naj grem na mamografijo. Pa sem vprašala, če je kaj narobe. Menda ne, le starost je tista, da bi bilo fino že kaj se iti vsake toliko pokazati. Je lahko vaša metoda breastscan nadomestilo za mamografijo? Pa še to me zanima, kdaj v ciklusu naj bi prišla na pregled?
Vnaprej hvala za vaš čas.
Odgovor Jerneji:
Metoda je neboleča in popolnoma neinvazivna. Nima omejitev glede let. Uporabljamo jo lahko v preventivne namene, pa tudi kot dopolnilo ostalim metodam, ko obstajajo določen sum ali težava (izcedek, bolečina, tipna sprememba, vidna zgostitev na mamografski sliki, itd.)
Do 35. leta starosti se preventivne preglede izvaja na 2 leti, po 35. letu na eno leto. Več o metodi si lahko preberete na
Odgovor Darcys:
Mamografija je metoda, ki počasi izgublja vlogo preventivne metode, ker relativno pozno odkriva spremembe tkivu. To se največkrat zgodi, ko je tumor velik okrog 1 cm ali več, kar pa pomeni, da v tkivu raste že nekaj let. Prej jih na žalost spregleda, to je še posebej občutno pri mlajših ženskah, ki imajo še bolj gosto sestavo dojke. Novo priporočilo je, da se mamografijo prične izvajati po 50 letu starosti. Prej samo v primeru, da sumimo, da se v tkivu dojk karkoli dogaja ali je rizik, da bi ženska zbolela za rakom dojke, visok.
Metoda BreastScan nima omejitev glede gostote tkiva, zato se jo lahko prične uporabljati ne glede na leta, v primeru težav se obe metodi med sabo dopolnjujeta. Tudi kot preventivna metoda, je metoda BreastScan veliko bolj natančna (90%) in neinvazivna, kar za mamografijo ne moremo trditi.Več o metodi si lahko preberete pod starejšimi vprašanji ali na
Najoptimalnejši čas za pregled je po menstruaciji, 5-12 dan od prvega dne.