Metil ketoni 3
Spoštovani!
Noseča sem točno 37t. Dva tedna nazaj sem dala urin, v katerem so se pojavili metil ketoni 3; 2 – 4l. Moja G ni danes nič komentirala, izvid sem videla šele doma. Ko sem oddala urin sem ravno prebolela neko trebušno virozo in sem tri dni prej zelo malo pila in jedla. Je potem izvid lahko zato takšen? Ustrašila sem se, ker sem med iskanjem zasledila, da to lahko pomeni sladkorno bolezen, in ker imam res nekoliko večji trebušček (danes namerjen 39cm). Triurni test za diabetes sem sicer opravilav 27. tednu in je bil ok. Ali naj vseeno test opravim še enkrat? Prosim za mnenje.
Najlepša hvala;
Ana
Spoštovani,
metilketoni se v urinu pojavijo, kadar se razgrajujejo maščobe, to pa se zgodi v mnogih fizioloških in le nekaj patoloških situacjah. Najpogostejša fiziloška stanja, kjer se lahko pojavijo ketonska telesa v urinu, so lakota (stradanje) in dehidracija ter drugi razlogi za katabolizem (bruhanje, driska, visoka temperatura ipd.). Zgolj prisotnost ketonov v urinu bi v vašem rimeru torej upal pripisati vaši “trebušni gripi”.