Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje metformin da ali ne

metformin da ali ne

Pozdravljeni!

pred kratkim sem dobila izvid endokrinoloških preiskav, na katere sem bila napotena zaradi nenadnega povišanja telesne teže (8 kg v šestih mesecih, ne da bi spremenila življenjski stil), občutka depresivnosti in stalne utrujenosti in nekoliko nerednega menstrualnega cikla. Po ultrazvočnem pregledu jajčnikov je ginekologinja sumila na sindrom policističnih jajčnikov.

Izvid je pokazal povišano vrednost androgenov: S-Testosteron 1,4; S-Testosteron prosti 10,5; S-Androstendion 13,3.
Povišana je bila tudi vrednost S-Klorid 110 in S-AST 0,67.
Pri OGTT (75g) je bil krvni sladkor bazalno 4,7, po 120 min pa 2,6.

Endokrinologinja mi je predpisala zdravilo metformin (Glucophage, 2x 850 mg dnevno). Glede na to, da sem prebrala, da je to zdravilo namenjeno zdravljenju diabetesa me zanima, če se vam zdi tudi v mojem primeru ta terapija smiselna? Menite, da mi je to zdravilo predpisala zgolj za uravnavanje vrednosti androgenih hormonov ali za uravnavanje krvnega sladkorja? Poleg tega me zanima, kaj pomeni, da je vrednost krvnega sladkorja po 120 minutah le 2,6. Skrbi ne namreč, da bi mi metformin še dodatno znižal krvni sladkor, že tako sem po obrokih zelo zaspana, tudi po OGTT testu sem komaj ostala budna.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Glede na navedeno je endokrinolog verjetno sumil na PCOS. Metformin (Glucophage) je ključno zdravilo pri PCOS saj zmanjšuje odpornost tkiv na delovanje insulina, kar je ključen dejavnik pri PCOS. Navadno se uredi menstrualni ciklus zmanjša pa se tudi telesna masa.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close