metastaze na jetrih
Javljam se po dveh letih, ko so mami rekli da je jetra v slabem stanju in ko so metastaze bile na pljučni ovojnici – nek mezoteliom, na ključnici in drugod ene senčke, katere so lahko bile prejšnja poškodba ali pa metastaze – za to drugo niso bili sigurni.
To leto je šla še na protibolečinsko kemoterapijo in sedaj nič več, ne tega ne operacije, ker so katastrofalni izvidi CT, večina organov v trebuhu in najbrž drugod. Mama pravi, da je to sigurno napaka, ker se ona počuti grozno samo ko ni sončno vreme, tudi za jetro, ki je sedaj potrjeno da je na koncu, in da se samo še čaka, tudi za jetro ne verjame. Skrbelo jo je, ker so pred leti povedali da ji je jetra šibka točka, a ker je na toliko tablet, ki ene pomagajo, druge brišejo stranske učinke ampak delajo drugo škodo in tretje ko brišejo to škodo, se jetra ne more popravit. Samo takrat je bilo govora o tem da je ta organ super, da tudi če dela z 30% svojih zmogljivosti, da lahko še nekako zvozi svojo nalogo.
Danes berem, da se odkrije da je jetra na koncu svojih zmogljivosti običajno prepozno – kadar je že 90% uničeno, ker prej ni bolečin, ker jetra ne čuti bolečin. A je to res? Koliko časa človek sploh živi z takšno prognozo?
Mama ni pila zadnjih 5 let nobenih čudežnih pripravkov, obupala je nad temi zgodbami. Kar je pomagalo če je pomagalo, so mogoče bile neke? kombinacije volje in različnih pretehtanih odločitev vsako minuto glede tega kaj sedaj pojesti ali ne pojesti, ali ustati ali ležati. To je občasno pripeljalo tudi do tega, da je nekaj časa ležala za cevkami, čez en mesec pa vozila avto. Zaradi takih preskokov, vzponov in padcev mi nikakor ne gre v račun, da je zdej res konec. Njej še manj. Prav šokirana je, tudi če se bori z tem že 20 let in več. Vedno je verjela da obstaja neka kombinacija, katero ne ve, katera je, ampak da nekaj je, kar vžge. In zdej jo ne more najti. Zato se še vedno sprašujem ali obstaja kaj kar čisti jetro, čeprav vem da bo to, če bo, glede na druge izvide, podaljšalo mogoče kak dan, uro? Danes sem spet imela nočno moro, da sem bila poleg ko mi je govorila zadnje besede, da čuti da je konec in da sem jo grela, ji brisala pot in se zvijala ob njej ko jo je zvijalo od bolečin, ampak tablet ni hotela vzeti da ji olajša, da ji ne poškoduje jetro do konca. Da, res je, taki ljudje iščemo vsako slamko upanja, danes ko ni sezona špargljev in ne veš kaj bi lahko pomagalo tej jetri in upaš da nekaj je. Tisti čaj o katerem govorite – a ni tako da čaji tudi poškodujejo jetro, da so to droge, obremenjevalci?
Srečno vsem.
Kako pomagati?
To vprašanje je prišlo mnogo let prepozno; vendar ljudje mislijo, da če jih nič ne boli, da so zdravi. Marsikdo se bo na tem spodtaknil, ker to ni odgovor, ki ga pričakuje… ampak take stvari se morajo povedati, da bodo tisti »zdravi« ali »ozdravljeni« drugače gledali na svoje zdravje. Pravtako kot sem že napisala, da slab imunski sistem ne boli, tako tudi težave z jetri bolnik zazna šele ko je že (pre)pozno. Jetra nimajo živcev, zato je treba ukrepati takoj, ko se vidijo spremembe v krvnih izvidih. Tistih zdravil bi se morala že prej braniti in seči po alternativi brez stranskih učinkov, ko je bil še čas. Tako je, kot ste napisali: //ker je na toliko tablet, ki ene pomagajo, druge brišejo stranske učinke ampak delajo drugo škodo in tretje ko brišejo to škodo, se jetra ne more popravit…// To pomeni, da ima tudi sočasne bolezni in ne smete preveč polagati teže predlogom, ki jih dobite preko interneta, ker ne poznamo dejanske situacije. Lahko se zgodi, da predlagamo bolniku piti 2 litra tekočine, če pa ima npr. pacemaker, pa to ne sme.
Kako pomagati? Morda noče medikamentov, ker je spoznala, da ji ne pomagajo. Če so jetra tako slaba, tudi morfij v obliki tablet ne bo pomagal (zato dajo višje doze); dobi pa lahko opiate v obliki obližev ali v injektibilni obliki…
Kako ji Vi osebno lahko pomagate? Ne vem o katerem čaju pišete. Za jetra je najboljši grenek regrtov čaj. Mislim pa, da je že pozno prihajati s priporočili, da naj pije mnogo navadne vode in grenkih čajev, uživa artičoko in brokoli… Akceptirajte tudi, če bo odklonila vsako pomoč, ker za njo en dan več življenja ne pomeni pomoč, če je to en dan več trpljenja. Tudi to bo mogoče treba akceptirati. Če ni prehudo in če želi sama pomoč, si lahko blaži bolečine s pomočjo akupunkture in homeopatije. Pri kakšnih krčih se lahko pomaga tudi s termaforko. Če pa je hudo, pa ji vsekakor pomaga, če ste pri njej, če se Vas lahko oklene, stisne Vašo roko in Vi njeno; da ni sama v najhujšem času…da lahko pove njene želje, njene potrebe, pa tudi strahove. Kadar misli, da čuti da je konec, jo vprašajte, kaj bi Vam še rada povedala, koga bi želela še videti… Vprašajte jo, če jo je strah smrti in ji potem povejte, da smrt sama ne boli. Ne ji dajati lažnih upanj, ker se potem ne bo mogla odkrito pogovarjati niti z Vami, ki ste ji najbližje. Koristite čas z njo. Blagor tistim, ki imajo v tem času nekoga, ki mu lahko povedo, kaj čutijo, se lahko poslovijo…
Mnogo moči v tem času Vam želim.
Evo, po več kot enem letu sem prišla do izvidov, saj mama še komaj gre iz postelje. Takrat ko so govorili za jetro, sem se bala, da bo sla v nekaj mesecih na lepše, a včeraj mi je povedala da bo zanalašč živela še deset let.
Ali bi kdo vedel razložiti ta izvid, je na dr. jeziku:
ca mammae sin., st post op (1998), irrad. et chemoth. ca rec. (2009), st. post op. Met. pulm. lymph. mediastini et pectoralis (II 2009), st. post chemoth., Hormonoth. in tractu., st. post irrad pal. axillae sin
in to:
Suspektan je recidiv u operativnoj regiji lijevo pektoralno.
Multiple metastaze jetre.
Osteosklerotične lezije trupova th1 i th2 kralješka kao i II i III rebra lijevo suspektne su za sekundarizme.
Atelektaza srednjeg i donjeg režnja desnog plućnog krila, bez jasnog uzroka detektibilnog ovom metodom.
Koliko maksimalno časa človek z takšno diagnozo še živi? Vem, da je pomemben vsak dan, no to so ji povedali že leta 2009, zanima me za sedaj ko je še jetra zravn. Hvala
Pri mami sumijo na ponovni zagon bolezni a istem mestu kot prvič (dojka), ima več metastaz na jetrih in sumijo na metastaze v hrbteničnih vretencih 1,2 in rebrih.
Pri moji tašči, ki je imela primarni rak maternične sluznice in je metastaziral na kosti (4,5 vretence in levo stran reber), so prenehali z uradnim zdravljenjem in ji dali maksimalno 6 mesecev življenja (baje je to neko povprečje od takrat, ko pridejo metastaze na hrbtenico – besede dr.). Od uradne potrditve – odvzema vzorca kosti, je živela še 8 mesecev, vsega skupaj torej leto dni po metastaziranju raka na kosti. Je pa res, da je tašča zaradi metastaz na vretencih (zlom dveh vretenc) bila nepomična od pasu navzdol in tako priklenjena na posteljo. Če tega ne bi bilo, verjamem, da bi živela še kaj dlje, če drugega ne, bi zdravniki še poskusili s kako terapijo. Pogovarjali so se tudi o uvedbi bisfosfonatov (za utrditev kosti, zavira širjenje metastaz ali pa vsaj prepreči večje poškodbe kot so zlomi ipd), ampak je bilo prepozno.
Koliko časa še ima vaša mama, pa dvomim, da bo kdorkoli napovedal, ker nihče ne more povedati natančno. in rak je individualna bolezen inse pri vsakem obnaša malo drugače. Oni lahko povedo neko povprečje, kar pa ne pomeni, da bo tudi pri vaši mami tako. In, če se je odločila, da bo živela še 10 let – a ni to super? Iz vašega pisanja je razbrati ravno nasprotno, žal.
V naši bližini je gospod, ki so mu 10 let nazaj ugotovili metastaziranega raka črevesja, bil velikokrat operiran in enih 8 let nazaj mu na Onkološkem sploh več niso dali datuma za pregled, saj bi naj bil v zadnjem stadiju. Če bi bil po 6 mesecih še živ, naj bi se prišel pokazat. Gospod živi še danes in ne samo živi, ampak obdeluje tudi vrt in kolesari. Je pa res spremneil svoje življenje drastično.
lp
Hvala driva in mojca.
Mojca, najbrž se kot po navadi nisem znala pravilno izraziti; kar sem hotela povedati, da če mi je rekla da bo ZA NALAŠČ živela še 10 let (to ponavadi pove, ko ji zdravniki rečejo da naj uživa vsak dan ali naj se pripravi), to pomeni da ima izredno, nadljudsko voljo. In se mi ne zdi prav da sedaj mi zafušamo, da ji ne nosimo prave kombinacije. Dokler se je hranila sama, ni bil problem. Ko ji nekaj ni šlo, je izbruhala in noben ni vedel in ona se je počutila kot človek. Sedaj je hudo, ko dobi 4, 5 različnih kosil in mora povedati da ne more. Ko ne more mineštro, še ne pomeni da ne bo mogla prežganke, ko ne more prežganke, ni nujno da ne bo mogla korenčkove ali piščančje juhe itd. Včasih pa nemore več tega in tisti ki ne razumejo in živijo poleg nje, se jim zdi, da je izbirčna. To jed mogoče naslednjič ne prinesejo, ampak naslednjič jo ona z lahkoto poje. Verjetno zaradi druge kombinacije pri zajtrku ali večerji, ne vem. To je nekaj z želodcem, kje je ista hrana danes slaba, jutri super. Mogoče je odvisno od kombinacij hrane, ravno to se sprašujem, ali smo nekje zabluzili, da ne vemo, kakšne si je ona mogoče in nemogoče kombinacije hrane delala da je preživela. Žal se tudi ona ne spomni. Ravno iz tega razloga se ponižujem in sprašujem po forumu kje naj bi bili ljudi z takimi izkušnjami. Ker ona hoče živeti, in to ne še en mesec, ampak konkretno, in računa na nas. Ljudi ne iščejo iz dolgčasa, temveč ker čutijo dolžnost do tujih želja.
Kar se tiče hrane, je tudi tašča imela proti koncu čudne kombinacije. Oziroma že kar kamlu po uvedbi opiatov jo je mučilo hudo zaprtje in praktično ni imela apetita. Sčasoma, s svečkami in pitjem seninega čaja,…., se je odvajanje blata uredilo in je tudi apetit prišel nazaj. Takrat je bilo tudi obdov+bje, ko je jedla veliko in tudi vse. Imela pa je tudi čudne kombinacije. Recimo – riž kot prilogo k mesu, si je zamešala v juho in ga tako jedla, samega nikoli. Solate sploh ni več marala. Jedla je veliko pršuta in melon ter pomaranč. Ni več pila bele kave, ki jo je prej oboževala. Bolj kot je napredovala bolezen in večji kot so bili odmerki morfija, bolj je spala in manj jedla. Zadnja dva meseca je jedla le po žličkah – juho, pire krompir in špinačo, kaki, naribano jabolko. Željo pa je imela po Cocti, ki je ni pila nikoli prej. Cocte je popila 2L dnevno. Sama sem bila “proti”, in ji je nisem nosila vsak dan,ker se mi ni zdelo, da je to primerna količina, ampak je zdravnica rekla, da je tako na koncu in naj ji prinesemo, kar želi. No in do zadnjega dneva je popila neverjetne količine Cocte. Zadnji teden je pojedla tudi vse obroke, ampak pasirane. Zadnji dan pa je kazalo željo po hrani in pijači, ampak ni zmogla več požirati.
Verjamem, da se ji okus menja iz dneva v dan, iz trenutka v trenutek. Če imate možđnost, ji ponudite več vrst hrane in to, kar želi.
Mogoče bi ji ponudili tudi kake beljakovinske napitke, ki vsebujejo potrebna hranila za rakave bolnike. So sicer kar dragi, ampak včasih jih lahko dobite na recept ouiroma jih zavarovalnica krije v določenem odstotku.
lp
Za borce do konca…
Naj probajo lubenico. Ko ne moreš nič več spravit vase, ko ti grlo več ne dela, ko so vratne mišice slabe tudi za kašo, lubenica na drobne koščke je zakon. Človek se boljše počuti ko grize, počuti se bolj zdrav, lahkoten, sok se lepo blago scedi niz grlo saj je izmešan z slino. Če kaj ostane v ustih še vedno se lahko da ven. Na koncu ko se dušiš karkoli daš vase, nisi žejen in se ne dušiš, si osvežen in ti je lažje, to je vsaj naša izkušnja.
Želim vam zdravlje, pa da izkoristite trenutke in živite kako vi hočete dokler starost ne reče svoje.
Pozdravljena,
prosila bi mwediko, če me lahko kontaktira na email [email protected] v zvezi z brezovo gobo.
najlepša hvala in lp.
Pozdravljeni.. Moj dedi ima rak debelega crevesja od leta 2012..Nic niso operirali ker je bilo ze pozno, je imel metastaze na jetrih. Od takrat pa do mesec nazaj je imel kemoterapije.. Ze en mesec so izvidi katastrofalni,se pocuti zelo slabo, en teden ze ima vrocino.. In zatecene noge. V petek je bio na snemanju..in so rekli da ima vniceno jetro in zarad nje mu noge zatekajo.. Moj dedi se nahaja v Nemčiji, zato vam ne morem natancno povedat izvida. A je imel kdo podobno situacijo? Hvala in lep vecer..
Pozdravljeni. Vidim, da je tema stara že nekaj let, vseeno upam, da ji še kdo sledi. Včeraj je mož dobil izvid, metastaze v jetrih, v vseh jetrnih režnjih. Prvotni rak je bil leta 2004 na pljučih, odstranjena 1/3 pljuč, po petih letih ponovno rak na pljučih, takrat obsevanja in kemoterapija.
Sedaj pa jetra… odkrito zaradi hudih bolečin urgentno na internem oddelku. Nihče nama še ni razložil, kaj to pomeni, kakšna je prognoza – rekli so, da bo razložil njegov pulmolog oz. onkolog. Zadnjih 14 dni je mož shujšal več kg, ne more jesti, nima apetita zaradi nenehne neprekinjene slabosti. Sicer ima zdravila proti bolečinam in zdravilo proti slabosti, ki pa ne pomaga. Večkrat dnevno bruha slino. —
Lepo prosim, če ima kdo izkušnje s tem, kako premagati slabost. Pravi, da je sedaj huje kot po kemoterapiji. Se je morda kdo zdravil s hašiševim oljem? Kakšni so bili uspehi? Obstaja kakšno učinkovito zdravilo proti slabosti, morda v sosednjih državah? Meni se srce trga, ko gledam, kako trpi. — Hvala in lp
Če mu je, kljub zdravilom proti slabosti, še naprej slabo, se obrnite na zdravnika in naj jih zamenja ali pa pogleda, če se tepe kombinacija z drugimi zdravili. Verjetno je pomembno tudi zakaj mu je slabo oziroma kaj je vzrok njegovim slabostim.
Tašči je pomagal ingver (pastile kot bonboni, nesladkano) in ingverjev čaj (razredčen), ko ji je bilo slabo po uvedbi morfija.
Glede hujšanja, ja je logična izguba kg, če nič ne zaužije, ni pa fajn, ker tako še dodatno slabi organizem. Verjetno ste že slišali ali prebrali, rakavim bolnikom običajno svetujejo Prosure ali podobne napitke, ki imajo vsa potrebna hranila, ne obremenijo pa toliko želodca (1 napitek = 2,5 dcl). Je pa res, da so precej dragi, na recept pa ne vem ali jih še dajejo. Vprašajte zdravnika. Lahko jih dajejo tudi preko sonde, ampak dvomim, da bi se pri vašem možu odločili za hranjenje po sondi.
Glede prognoze bo povedal ali pulmolog ali onkolog. Vse je odvisno kolikšen del jeter obsegajo metastaze ali so solidne ali ne, ali ima prizadete tudi bezgavke in katere (potrebna analiza)……… Pred leti, ko je moj star oče imel pljučnega raka, niso operirali jetrnih metastaz, če jih je bilo več, danes operirajo tudi v takem primeru.
Počakajte na mnenje zdravnika, le on + izvidi, ki jih bo interpretiral vam bo lahko odgovoril na vaša vprašanja.
Vi poskrbite, da bo mož čim več pil (pri tašči smo kuhali jabolčni kompot in je včasih spravila po grlu tudi zmiksana jabolka) in kot rečeno napitke kot so Prosure ali Ensure.
Pa čim prej k zdravniku – ali bo zamenjal zdravila ali ga poslal v bolnico ali…. Naj ne trpi doma, če se lahko da kaj spremeniti!
lp