Najdi forum

1. ali lahko nekdo hodi po metadon, če se še drogira s heroinom, kokainom…?
2. kaj mora imeti nekdo, ki hodi po metadon? Knjižico…?
3. zakaj bi nekdo hodil dajat urin vsak teden na metelkovo k doktor Čelanovi?
4. koliko časa ostane heroin v krvi, urinu?
5. če se nekdo odloči, da bo šel na metadon, kako poteka tak postopek?

Spoštovani!

Praviloma naj bi se v metadonski program vključili uporabniki zato, da se ne bi več drogirali s heroinom. Če se nekdo še drogira ga iz programa ne vržjejo, vendar nima nobenih ugodnosti.
Uporabniki metadonskega programa morajo imeti urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, dobijo pa tudi posebno knjižico za metadonski program. Namesto metadona se lahko na podlagi anamneze, urinskih testov,zdravnik odloči za subotex. Praviloma se v metadonskem programu delajo urinski testi vsaj 1x tedensko.
Heroin ostane v urinu nekaj dni.
Če se nekdo odloči za metadonski program se prijavi, si uredi zdravstveno zavarovanje, potem se mu določi zdravnika, ki mu na podlagi anamneze, urinskih testov določi količino metadona oz. subotexa. Metadonski program ponuja še psihosocialno pomoč.
Upam, da sem odgovorila na vaša vprašanja.

Lep pozdrav! Suzana Društvo Projekt Človek Tel:059 711 796

kaj to pomeni da nima nobenih ugodnosti, če se še drogira? a da ne dobiva metadona?
subotex je podoben metadonu, ima isti učinek?
in kaj se zgodi, če 1x tedensko dobijo v urinu prisotnost droge?
kaj je anamneza?
hvala

Spoštovani!

Da nima ugodnosti v programu npr. pomeni, da mora vsak dan prihajati po metadon, da ga ne dobi za sabo (npr- vikend), da ne more npr. na dopust- ker ne dobi metadona za več dni…Metadon v vsakem primeru dobi- če mu predpisana doza ne zadošča in še vedno posega po heroinu mu dozo metadona po potrebi zvišajo. Poskušajo tudi s psihosocialno pomočjo, z vključevanjem družinskih članov…
Subotex naj ne bi povzročal takšne zasvojenosti kot metadon.
Anamneza je neke vrste vprašalnik, kjer se pridobijo potrebni podatki- o zdravstvenem stanju, posebnostih, dolžini uživanja drog, predhodnih obravnavah, družini…
Moj odgovor je splošen, strokovni delavci se od primera do primera odločajo kaj bi bilo najboljše. Srečno!

Ugodnosti so recimo, da ti ni treba vsak dan hodit na Metelkovo, ampak dobiš npr. že v četrtek flaške za čez vikend..al pa prideš samo enkrat na teden, sam morš met pa čist urin. Če ga nimaš, prideš vsak dan po metadon.
O Subotexu ti ne znam nič povedat, ker sem že preden je prišel na trg, nehala piti metadon.
Nič se ne zgodi, če nimaš čistega urina, ponavadi takrat zvišaš dozo, zniževal naj je takrat ne bi.

Urinski test ni metoda, na podlagi katere bi vas kaznovali ampak pokazatelj, kako napreduje zdravljenje. Testi so tudi vzpodbuda pacientu, saj mnogim negativni test veliko pomeni kot vzpodbuda in neke vrste nagrada, za trud, ki ga je vložil v zdravljenje. Potrebno je vedeti, da testi niso 100% in da se lahko zgodi tudi napaka na različnih nivojih izvajanja testa in tudi sami testi niso 100%. Zato je rezultat testa predvsem orientacijska vrednost, ki jo je potrebno ocenjevati ob upoštevanju celovite klinične slike. Tudi tisti, ki še vedno uporabljajo heroin dobijo metadonsko terapijo, ker namen terapije ni zgolj dosega abstinence ampak tudi ščitenje oseb pred okužbo z HIV, hepatitisom…. V tem primeru pač mora zdravnik ali druga strokvna oseba vsak dan ponovno presoditi, ali bo nekdo dobil metdon ali ne, zato mora pacient vsak dan prihajati v center na pitje metadona.

zanima me še, če metadon enako negativno vpliva na otroka, tako kot kakšna droga? če se fant zdravi z metadonom ali ima lahko med zdravljenjem otroka brez, da bi imel otrok kakšne posledice zaradi tega?

Spoštovani!

Na to vprašanje vam enoznačno ne morem odgovoriti, ker ne poznam genetskih raziskav, ki bi potrjevale ali ovrgle vpliv metadona na otroka – govorimo za čas spočetja otroka.
V kolikor mati uživa metadon ima otrok abstinenčno krizo ob rojstvu, tako da je način življenja in uživanje drog, alkohola ali zdravil matere, bolj neposredno povezano z otrokom.
Iz psihološkega vidika pa je pomembno, da se za otroka odločajo ljudje, ki so pripravljeni sprejeti odgovornost, ki so zmožni skrbeti za otroka in ga vsaj na začetku tudi postaviti na prvo mesto! Vaše konkretne situacije ne poznam, mislim pa, da je bolje najprej uspešno zaključiti zdravljenje in se potem odločiti za otroka. Srečno!

Prosim,da mi odgovorite,koliko časa rabi,da je test na drogo negateven, ko se kadi trava, nevem katera.
Lp.I

Ta topic je sicer metadon, ampak ok.

Pomembno je vedeti katera trava. Angleška, tista z golf in tenis igrišč, gre iz telesa najhitreje. Odvisno je sicer od tipa testa. V laseh ostane do več mesecev.

A propos testi za droge, staršem, delodajalcem itd. so zdaj na voljo tudi testi sline, tako da niso več potrebne kolobocije in niso možne mahinacije z urinskimi testi. Preprosto se vzame vzorec sline in reagenti pokažejo kaj in kako.

Odvisnica sem om metdonu već 10 let in zadj sem bila 8 dni bez in sem danes šla spet po thp in dobila 5 tabelta. Ne vem kako lahko???se spustim na 0 ker sem poz na HCV in bi htela začeti anivirusnom thp INTERFERON čista. Mi lahko pomagate. e opavičujem sem iz Hrvaške in Slovenčšina mi ne gre.

Dodatek: Zdaj sem 40 let a z drogama sem začel prej 22 let. Hvala najlepša in prosim Vaš odgovor!

Mene pa zanima ali bi bilo odvisniku od heroina kaj lažje če bi med odvajanjem užival marihuano. Vem da ni dobro menjati droge za drogo pa vseeno. Ali bi to kaj pomagalo pri procesu odvajanja?

Marijuana ima načelno drugačno “vibracijo” od opiatov in je med narkomani redko priljubljena. V fazi detoksikacije najbrž še manj, glede na to, da potencira obstoječe mentalno stanje. Kadijo pa jo nekateri ozdravljeni odvisniki in težko je oporekati, da je manjše zlo od opiatov.

Kar pa ne pomeni, da ni rastlin, ki pomagajo pri odvajanju od opiatov. Najbolj znan je najbrž kratom (mytragona speciosa), dostopen na netu, morda tudi že pri nas, a tudi pri kratomu, čeprav načelno ni opiat, previdnost ni odveč, zadnje čase namreč vse več ljudi ugotavlja, da tudi kratom povzroča fizično odvisnost, zlasti če subjekt ne konzumira listov ampak ekstrakte.

Florijan.Če si se odločil,da končaš,pol končaj.Če boš kadil travo,te bo vleklo,da greš po heroin.Skozi iščeš občutek heroina v drugih drogah ali alkoholu,ma to ni to.Zato naredi črto in nehaj.Kaj ti ni dovolj,da moraš skozi iskat ta denar za dozo,da se zbudiš na krizi,ker ti manjka doza,da te vse boli in ti je slabo,da čakaš kot pes na krizi,da ti prinese dealer dozo,40 evrov dnevno dajat zato,da nisi na krizi,koliko krat je prišel slab heroin in ni bilo pravega učinka….. Sej vem kakšen je občutek heroina,samo tisto ni življenje.Ko boš čist,ti bo vse brez veze.To normalono življenje je res dolgočasno.Unega občutka sreče NI,samo kaj hočeš…Denarja ni,pa da o ledvicah,hepatitisu in ostalem ne govorim.Drugače pa je metadon legalizirana droga pa naj kdo govori kar hoče.V Kopru so vsi na metadonu in heroinu,kokainu….Vzameš urin od čistega človeka in ga daš v injekcijo(brez igle valda)in to imaš v rokavu.Tudi ,če te sestra gleda ne zašteka,ker te pa od tako blizu spet ne gleda.Srečno

Pozdravljena Suzana P
Moj sin se je vključil v program matadon.Približno osem mescev.Bila sem tudi z njim pri zdravnici, ki ti jo določijo ampak se ni kaj dosti zavzela. Skoraj me je obtožila, da sem jaz kriva.Nasploh negativne občutek. (Kaj bi pa rada ….).
Sedaj me pa zanima,a je to velika količina metadona 25mg.
Pravi, da ni.
Moram povedati da je že malo zmanjšal ne spomnim se koliko je na začetku dobil.
Hodi tudi na štrnajs dni k psihologinji.
Kaj še naj naredim, da bi mu lahko pomagala.
Hodi v službo tako, da nemorem imeti popolen nadzor nad njim.
Denarja mu kaj preveč ne dam (malica 30€ na tedenin še to na dva dela), cigarete mu jaz kupujem.Ostali denar ima moj mož.
Saj vem, da ne bi bilo to potrebno ampak tako se je zgodilo ni kaj? Rada bi mu pomagala dokler še lahko.
Lep pozdrav
Katarinca123

Pozdravljena kristinca123.

Rad bi vam povedal da je 25mg metadona zelo malo glede na to da sem ga jas pil na začetku 160mg in sem z dvemi leti prišel na 15mg ki ga bom v kratkem znižal na 12mg ali pa 10mg. Tako da se zaredi tega ne sekirajte. Vse se da, če si sam pri sebi razčistiš oz v svoji glavi razčistiš, da hočeš drugačno življenje. Lepo pa je tudi to da ima spodbudo vas in vašega moža.
Navedli ste še da hodi v službo.. To pomeni zanj veliko dobrega da se zamoti z delom.
Če dvomite v svojega sina pa pejte v lekarno po urinski tester za droge v tem primeru tester za heroin lahko pa tudi vzamete urinski tester ki je, univerzalen, ki pokaže katere droge uživa.

Svetoval bi vam pa če zdaj pije 25mg(to je bistveno majhna količina za odvisnika, ki je na začetku zdravljenja), da za vsake 3 tedne ali pa na 1 mesec zniža dozo(metadona) za 3do5mg(metadona).. To vam govorim iz lastnih izkušenj. In tako sem jas napredoval kot sem že prej rekel z 160mg na 15mg(za mene velik uspeh).. Se pravi moje zdravljenje gre proti koncu. Za vas pa upam da se neboste preveč sekirali in stojte sinu vključno z možem ob strani ker to je najpomembnejše če ima nekogar ob strani.

Lep pozdrav,

PS: napišite kak ste napredovali.

Pozdravljeni andreXx
Vesela sem, da se se mi javil in malo pomagal pri razčiščevanju mojih dvomov.(nism vedela a je to veliko ali malo), sin pravi, da je malo ampak jaz sem se morala prepričati.
Napredujemo tako, da ta teden gre k zdravnici in pravi, da bo malo zmanjšal.Saj vem, da se urinski tes da kupiti in sem ga tudi pa mi ni zaznalo na opijate, sem vesela za mojega nagajivega sina ampak uspešno krmilimo naprej, saj se da z njim pogovarajti.
Seveda mu stojimo ob strani kolikor se da saj je moj otrok in če mu midva z možem ne bova pomagala kdo pa bo (nihče).
Bom vesela vsakega mnenja
Lep pozdrav
Katarinca123

Verjetno se ponavljam, ampak še enkrat, metadonsko “zdravljenje” ni zdravljenje, je nadomestna terapija. En polni opiatni agonist (ilegalen) se zamenja z drugim (legalnim). To pa je tudi vse. Povsem vseeno ali (vsaj za družbo) še bolje bi bilo, če bi jim dali legalno heroin.

Popolna detokcikacija je šele predpogoj za začetek procesa zdravljenja, ki je večplastno, dolgotrajno in z majhno možnostjo uspeha. Običajno je namreč potrebno ugotoviti in odpraviti vzroke za nastanek odvisnosti, kar ni lahko.

Res pa je po drugi strani, da je metadon skrajni domet za večino odvisnikov, in da bo sicer odvisnost ostala, prav tako neugodni stranski efekti in običajno psihična megla, lahko pa se konča cirkus s stalno borbo za pridobivanje denarja in heroina, kar omogoči recimo neko normalno življenje, zaposlitev itd.

Pozdravljena Katarinca123,

Najprej bi napisal Leiitou nekaj; pravi pametnjakovič si! Sem ti napisal odgovor na temo: Brat, ki jo je dala Dunja
Še enkrat ti povem če imaš voljo in, če si sam pri sebi trdno odločen ter da si si v glavi razčistil je vse možno. Dosti pomembno je tudi če imaš podporo staršev, partnerja…
Ampak ti si pameten ker nisi bil nikol v tem. Res si ^Strokovnjak^.. Pišeš take poste ki ti jih zdravnik pove pri prvem razgovoru, ampak ti itaq tega neznaš ker nisi bil na takšnem razgovoru. Njim je vseeno, če se ti ozdraviš ali ne oni tebi nudijo pomoč drugo je pa vse odvisno od vsakega posameznika, če se bo zdravil ali bo zlorabljal metadon/substitol/subotex… Eni se odločijo, da je življenje več pomembno in imajo voljo in podporo. Drugi te želje nimajo in se odličijo, da hodijo po metadon/substitol/subotex..itd da nimajo krize ko ni denarja za heroin ko pa je pa pač je.

Katarinca123 Zelo lepo da mu stojite ob strani to je zelo dosti pomembno. Svetoval bi vam še to da se ne silite in nebodite zagnani za hitro zniževanje metadona, ker meni je zdravnik svetoval naj znižujem počasi. se pravi znižajte 5mg na 1 do 2 meseca, ali pa 2mg oz 3mg na 3tedne oz 1 mesec ko gre zdravljenje proti koncu. Ker, če bo hitro zniževal bo mogoče imel spet željo po heroinu. Ali pa krizo(to je skoraj 100%) Upam da ste s tem seznanjeni z strani zdravnikov. Svetujem vam še da ga gdaj nenapovedano testirate, saj lepo da si zaupate med sabo, vendar nikoli neveš!!! Jas sem zdaj na 10mg. Problem imam včasih z spanjem, drugače je okey.

Lep pozdrav pa javite kako je kaj…

New Report

Close