Mesto odvzema – ektocerviks
Lep pozdrav, par mesecev nazaj sem bila na PAP brisu. Ko sem prišla iskat kopijo citološkega izvida, sem opazila , da je kot mesto odvzema označen ektocerviks. Na internetu pa sem prebrala, da če bris ne vsebuje endocervikalnih celic ni tako uporaben oziroma je manj uporaben ali c elo neuporaben. Pri meni je obkljukano, da je uporaben in da imam normalen bris. Prosila bi vas za obrazložitev tega in zanima me tudi ali naj grem še enkrat na bris? Hvala
Spoštovani,
mislim, da bi bilo dovolj, če bi enostavno zaupali izvidu in se ne bi spuščali v podrobnosti, ki jim niste dorasli. Kje se vzame bris nima zveze s tem ali je bris uporaben ali ne temveč o tem, kot pravilno ugotavljate, odloča število in vrsta celic. Tudi na “ektocerviksu” je pogosto prisotna “cervikalna sluznica” in ginekologi dobro vemo, kje moramo jemati brise – to je na meji med ploščato in žlezno povrhnjico, ta pa je v reproduktivni dobi praviloma rahlo zunaj ali na maji s kanalom MV, pri deklici dojenčku je žlezna povrhnjica zunaj, pri predpubertetni deklici in v menopavzi pa se ponovno preseli v notranjost kanala MV. Le izjemoma je cervikalna sluznica globoko v notranjosti cervilalnega kanala tudi v reproduktivni dobi in takrat se praviloma bris vzame s krtačko iz CK. Torej vam ni treba hoditi na dodatne brise PAP.