mesothelioma in azbestne cevi, peči, bremz…
V družini imamo med ostalim tudi rak mesothelioma, ki ga povezujejo z azbestom. Starši in stari starši pravijo, da smo včasih vsi v kraju imeli stare vodne cevi iz azbesta, tudi v pečeh (tudi danes), avtomobilih (tudi danes), grelcih in plinskih štedilnikih, za radijatorji in še kje, so bili azbestni delci, ki bi lahko povzročili to bolezen. Včasih so tudi vsi sosedi imeli azbestno streho in nekateri so jo odstranjevali malomarno, da se je vse raztreščilo okoli, saj še niso vedeli kako škodljive so. Šele po letu 1990 so začeli malce bolj paziti, a ne pretirano. Že pri prvem sosedu so v letih ko sem bila majhna padli na tla vsaj 10 korci v različnem obdobju iz višine strehe. Takrat smo tam živeli vsi družinski člani in ta “čudoviti” zrak vdihovali in papali zelenjavo iz takega okolja.
Potem smo se preselili v stanovanje.
V stari družinski hiši kje smo prej živeli imamo še azbestne korce, stare 35 let, ki še dobro držijo in so nepoškodovani. Stari starši in starši, pa tudi brati so prepričani, da od tega ni nastal rak, kvečjemu od vsega azbesta v ceveh in v okolju, od vseh razbitih sosednjih streh in vseh izdelkov vključno z azbestnim cementom in ostalim azbestnim, kar je bilo pogosto v uporabi v preteklosti. Strah me je, ali je škodljivo imeti okoli hiše zelenjavo?
Na vsak način prepričujem družino, naj jih krovci specializirani za tak odpad, odstranijo, da se kakšen ne raztrešči po dvorišču, ampak družina vztraja da jim kompliciram življenje, saj so pri tolikih sosedih korci popadali dol pa vsi še živimo. Meni pa se zdi, da z starostjo korcev, tudi če niso počeni, ti ratajo škodljivi tudi za našo zelenjavo, če pa se korci raztreščijo, me je strah tudi za sosede.
Skrajšano: Ali so tudi stari azbestni korci, ki so nepoškodovani, lahko povzročili mesothelioma in ali se lahko uživa zelenjava v dvorišču, če so pred desetimi leti sosedom z takšno streho padali korci dol (vsaj 10 korcev sem sama opazila raztreščenih). Ali so te snovi že izhlapele iz okolja, če so v sosedovem dvorišču še vedno te korci,nekateri po vogalih zlomljeni?
Sama zaradi moje družine te naše zelenjave nočem jesti, moja primarna družina pa pravi, da kompliciram ker do sedaj je že vse veter odnesel in nepoškodovana streha ne more narediti škode.
Se mi smiljo tvoji sorodniki in vsa okolica z njimi. Kaj misliš, kdo ali kaj bo krivo za raka, ki ga boš fasala zaradi negativne psihoze, ki jo izvajaš sama nad sabo in vsemi drugimi.
Je že v redu, da je človek v življenju zmeren in previden, le v drugo skrajnost se ne sme obrniti, ker je to že patologija.