meso za psa-kaj lahko?
Jaz pa mislim, da lahko v Jozzetovem pisanju najdete veliko dobrih nasvetov. Česen in čebula nista škodljiva v normalni meri- čebula je dober vir žvepla.
Osebno hranim svoje pse s surovo/kuhano hrano. Poudarek je na mesu in zelenjavi/sadju, vendar z ogljikovimi hidrati. Primer: 350 g (surovega) mesa, 200 g surove zelenjave in zelisc+ 200 g ogljikovih hidratov.
Jedo pa konjsko meso in notranje organe, goveje meso in notranje organe, perutnino in notranje organe (jetrca, želodcki…), divjačino (večinoma srna in jelen), modre in bele ribe, surove repe lososa, mesnate kosti in votle kosti z mozgom (mesar prereze), jajca in mlečne izdelke (skuta, jogust, kisla smetana).
Zelenjava: paprike (rdeče, rumene, zelene), bučke, nadzemno kolerabo, kumare, paradižnik (tega le občasno), zeleno, kolerabo, radič, rukolo, druge solate, cesen- vse surovo. Samo da je naribano. Brokolij, cvetačo, melancane, kislo zelje, koromac, …etc pa spet narezano na majhne koščke in nahitro poparjeno.Načeloma ne jejo stvari ki napenjajo (ohrovt, fižol, …) ali sploh ne kakšne soje. Krompir občasno, kuhan. Je pa super za kakšno drisko ali neješčnost popravit, ko se pes kaj slabo počuti. Dobijo tudi semena (npr.mleta bučna semena) in so super kot vir vitamina E. Recimo pred, ob in po gonitvi, ker je vitamin E dober za rodila in uravnavanje pojatev. Veliko zelišč, svežih. Rasejo na vrtu tako zame kot za njih. Peteršilj je super vir vitamina C (on in paprike ga imajo najvec na 100g). Jedo tudi oreščke in sadje-poleti recimo obožujejo lubenico. Pa breskve, jabolka, banane (odličen vir kalija in načeloma jih imajo zelo radi mladiči ki rastejo).
Skozi hrano se da marsikaj tudi pozdravit in enkrat ko se vsega tega zaveš je težko iti nazaj na briketirano hrano. Jaz recimo ne verjamem v BARF (biologicaly appropriate raw food), kjer govorimo samo o mesu/kosteh in zelenjavi. Res pa je da moji psi nimajo težav z žitaricami ali mlekom. In jim zato ne omejujem teh stvari.
Kakca je za 1/5 od količine če jedo briketi, kar je že dober pokazatelj tega kakšen je izkoristek. Svetleča dlaka, uživanje pri hrani, še večja aktivnost kot drugače…to je moja izkušnja. Pozitivna stvar pri mladičih je še ta, da čeprav so hranjeni s striktno surovo/kuhano do 6 tedna in nato briketi kot en obrok dnevno, nimajo nikakrsnih prebavnih problemov s prihodom v nove domove. Pa če se novi lastniki odločijo za Barf, moj sistem, zgolj brikete ali mešanje vseh variant. Zdrava prebavila.
Klark