Shujševalne diete morajo zagotoviti hranila v uravnoteženem razmerju. Le take diete so zdrave, ker nam dajo vse potrebne hranilne snovi za normalno delovanje organizma.
Poznamo različne vrste diet, ki pa našemu organizmu ne dajo vseh potrebnih hranil in so zato lahko zdravju škodljive.
To so:
– diete z malo ogljikovimi hidrati, pri katerih se zaradi večjega uživanja beljakovin in maščob lahko poveča količina vnesenih maščob v organizem kar lahko povzroči nastanek hiperholesterolomije, lahko pa tudi pospešujejo nastanek ketoz, kar ima anoreksični učinek (Atkinsova dieta, točkovna dieta…);
– beljakovinske diete (dieta Mayo, Stillmanova dieta, Scaresdalska dieta, mesne diete…) povečajo termogenezo in so nasitne, vendar pri njih lahko pride do bolezenskih zapletov).
Cilj vseh shujševalnih diet je zmanjšati energijsko vrednost hrane, doseči zmanjšanje telesne teže in ohraniti normalno delavno sposobnost.
Več o zdravem hujšanju lahko najdete na http://www.zdravozivljenje.net