Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Mesečne kontaktne leče pri uporabi tekočin za dolgotrajne leč

Mesečne kontaktne leče pri uporabi tekočin za dolgotrajne leč

Trenutno uporabljam mesečne kontaktne leče od Zeiss-a skupaj s tekočino Aosept, ki je izvorno namenjena dolgotrajnim (npr. letnim) lečam. To tekočino uporabljam, ker jo najlažje prenašam, saj se po predpisanih urah docela nevtralizira.
Zanima me, če uporaba te tekočine podaljša “življenjsko dobo” mesečnih leč in za koliko? Kakor razumem, je mesečne leče po mesecu dni uporabe potrebno zavreči, ker tem lečam namenjene “blage” tekočine kot npr. OptiFree na daljše obdobje ne koristijo več (zaradi akumulacije umazanije in zapiranja mikropor na lečah), medtem ko se pri uporabi Aosepta leče bolje čistijo in tudi po enem mesecu še niso bistveno slabše kvalitete oz. umazanije.

Prav vesel sem, da se tudi kdo od obiskovalcev foruma tako detaljno spusti v razpravo o tem.

Vse kar ste napisali tudi delno drži, le da se tu pojavi tudi staranje materiala, kar pomeni, da leče do roka trajanja zagotavljajo enako mehkoto, po tem datumu pa so vse trše. Tudi sam material leč prepušča kisik, ki pa z časom postaja vse manj propusten, kar pomeni, da nošenje leč po roku uporabe ogroža vaše oči (pride do nastajanja in vraščanja novih krvnih žilic na roženici).

Rok uporabe kontaktnih leč začne teči takrat, ko odprete originalno embalažo! Nekateri zmotno mislijo, da to pomeni 30 krat (30 dni s pavzami) nošenja mesečnih leč ali 14 krat s pavzami pri 14 dnevnih).

Z vašim načinom čiščenja, pa samo zagotavljate odlično sterilnost in kvalitetno nošenje leč od prvega do zadnjega dne.

Najlepša hvala za odgovor. Zavedam se problema žilic – mogoče bom kdaj odprl kakšno drugo temo na to temo. 🙂

Ali se sprememba materiala občuti v lahkosti nošenja ali ne? Sem namreč “tvegal” in za 10 dni podaljšal nošenje mehkih mesečnih leč, vendar je občutek še vedno tak, kot bi bile te leče nove, niti ni opaziti kakšnega povečanja žilic. Je možno kje dobiti podrobnejše informacije/raziskave/primere s tem v zvezi?

Zadnja leta namreč na vse več produktih – zlasti na področju kozmetike in zdravstva, pa tudi nekaterih pijačah – opažam dodaten pojem “rok uporabe od odprtja”, ki je dodan dosedanjemu generičnemu roku trajanja produkta. Verjamem, da je z “evolucijo” oz. novimi izsledki raziskav lahko prišlo do novih sklepov glede sprememb sestavin po stiku s kisikom, vendar ker živimo v takšnih časih, z enako verjetnostjo predpostavljam, da je to lahko tudi zgolj marketinška poteza za pospeševanje večje porabe posameznega izdelka (dejansko gre za uvedbo “prikrite naročnine”: če ne porabiš izdelka po odprtju v predpisanem času, ga moraš zavreči in kupiti novega) – prej smo lahko desetletja preživeli samo ob generičnem roku trajanja.

Novi nosilci leč, ki še niso tako navajeni in tisti, ki imajo bolj občutljive oči opazijo dehidracijo leč, kar pripelje do bolj trdega materiala. Lahko, da ste se vi leč zelo navadili in niste več tako občutljivi na njih. Na izobraževanju so nam povedali, da je nek proizvajalec (ne smem povedati imena) poizkušal z novim materialom narediti tudi mesečne leče (14 dnevne že ima), vendar mu ni uspelo, saj so bile spremebe pod mikroskopom po treh tednih prevelike.

Glede datumov sicer v določeni smeri spet pravilno razmišljate. Če pogledate datum na embalaži vam pove, da leče v njihovi originalni tekočini vzdržijo tudi od 3-5 let, ker je noter seveda tudi konzervans. Ko pa odprete in pride zraven tudi kisik, pa začne teči 30 dnevni rok (za mesečne) in 14 dnevni rok za 14 dnevne leče.

Če je to komercialna “finta” je težko reči, saj glede na podatek, ki sem vam ga podal v prvem odstavku o poskusu enega od proizvajalcev, tega seveda ne bi rekel!

Jaz sem se leč dejansko navadil že po prvih nekaj urah nošenja pred leti in z njimi res nisem imel nikoli problemov – razen ko sem izbiral nov model in nekateri očitno po obliki/materialu niso ustrezali (vendar pa dehidracijo vedno opazim, ker pricne “špikati”).
Predpisanih rokov se bom še naprej držal, ker je zdravje pomembno, verjetno pa bi bilo zanimivo, če bi po enem mesecu prosil za pregled porabljenega para leč pri okulistu pod mikroskopom, da skupaj ugotovimo, kakšno je stanje (rečeno je bilo, da imam precej čisto solzno tekočino in v splošnem ne odlaga preveč “materialov” na leče).
Spomnim pa se, da so bile moje prve leče (uradno letne leče) pred kar nekaj leti odobrene za uporabo še dodatno leto dni, ker naj bi bile v zelo dobrem stanju. Mar takih danes ne delajo več?

Točno ste opisali, kaj se zgodi, ko leča začne dehidrirati (vas začne “špikati”, druge “ribati”, eni dobijo samo rdeče oči, je pa to vse isto “maslo”).

Upam, da se bodo iz vaših ugotovitev, tudi drugi obiskovalci kaj naučili!!!

Strinjam se, da prosite okulista za pregled pod mikroskopom (vse kar ste omenili, vam bo pregledal). Upam da niste zamenjali pregleda pod mikroskom očesa s pregledom, ki sem ga prej omenjal pri razvoju kontaktnih leč, saj tam tovarna pregleda z elektronskim mikroskopom molekularno sestavo leč in njihove vezi, katere se spreminjajo po določenih dnevih (to je njihova največja težava).

Letne leče se še proizvajajo, vendar so zastarele, saj je njihova propustnost za kisik le 1/5 današnjih modernih mesečnih in 14 dnevnih leč(da sploh ne govorim o dnevnih).

Spoštovani,

imam probleme v zvezi s kontaktnimi lečami. Upam, da mi lahko pomagate oziroma date nasvet in odgovor. Pred časom sem slišala, da ob redni uporabi kontaktnih leč (uporabljam jih že 14. let) lahko pride do problema vraščenih žilic. 11 let sem uporabljala poltrde kontaktne leče, zadnja tri leta pa zeiss-ove. Ker mi informacija o žilicah ni dala miru in istočasno so se mi pojavili problemi z lečami, sem odšla na pregled h okolistu in ga prosila, da mi pogleda, če imam mogoče kaj vraščenih žilic.
Ugotovil je, da jih imam, vendar zanemarljivo, na milimeter in, da lahko kljub vsemu uporabljam kontaktne leče, da je res zanemarljivo. Moram povedati, da sem najprej opazila na beloočnici počeno žilico, precej močno(zadebeljeno) in kar ni hotela izginiti(dva tedna). Sedaj jemljem kapljice maxitrol in se mi zdi, da se mi tanjša. Jasno, da sem se odločila, da prekinem z nošnjo kontaktnih leč. Zanima me, kako je s vraščenimi žilicami? Ali to pomeni, da vraščene žilice ostanejo ali se posušijo. Ali bom še lahko nosila kontaktne leče? So vraščene žilice pogost problem? Kaj mi svetujete? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.Ker res ne vem, koga naj vprašam za nasvet. Lep pozdrav!

Malo mešate, žilica na beločnici ni isto kot vraščanje novih žilic, ki nastanejo ob pomanjkanju kisika na roženici.

Torej če ostanemo na roženici, kjer so krivec leče: žilice ko nastanejo, nikoli več ne izginejo, le ob zadostni količini kisika se spraznijo, tako da jih včasih več ne vidimo.

Svetujem nove leče iz novih silikon-hidrogelnih materialov, katere 5 x bolj dihajo, kot sedanje ki jih uporabljate. Vidite jih lahko na moji internetni strani:

New Report

Close