MERJENJE SLADKORJA
Spoštovani !
Star sem 57 let.Imam normalno težo, pa vseeno malo maščobe na trebuhu (bi rekel takole po čez 3-4 kg).Zardi te maščobe pa tudi sicer, sem pred letom začel teči 3 x tedensko po 5-8 km.
Sicer pa hodim malo bolj pospešeno 5 km, tako da vsaki dan nekaj gibam (tudi če je dež, ali sneg).Ta maščoba pa noče preč, kljub temu, da uživam zdravo hrano in ne preobilno.
Kupil sem si aparat za merjenje sladkorja in na tešče izmeril 4.1. Potem sem šel tečt.Pretekel sem 6 km in še vedno tešč (razen čaja brez sladkorja) po teku še enkrat izmeril sladkor.Bil sem presenečen, saj se mi ji sladkor dvignil na 4.9.Ta dan sem jedel za malico-po teku skuto s čemažem (ćemaž naj bi sladkor še zbijal) in laneno seme-zmleto, za kosilo zelenjavno mineštro, za malico banano, za večerjo pa paradižnikovo solato s čičeriko in kos kruha.Nobenega alkohola, ali še česa drugega.Pijem samo čaj čez dan-vedno brez sladkorja.Sladkorja sploh ne uživam že več let.Naslednji dan sem si na tešče izmeril sladkor in bil zopet presenečen-5.4.
Saj v bistvu je sladkor pod 6, ampak me zanima, zakaj po teku sladkor naraste in zakaj sem imel naslednji dan, kljub normalni prehrani še višjega.Bral sem eno študijo-avstralska študija ki je pokazala, da so za možgane škodljive celo normalne vrednosti krvnega sladkorja, v kolikor se gibljejo pretežno v višjem delu razpona, katerega je uradna medicina označila za normalnega.
Lepa hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
vaše vrednosti krvnega sladkorja (Ks) so povsem v normalnih vrednostih, zato kar brez skrbi.
Vzrokov za različno izmerjene vrednosti Ks je več.
1. Kot prvega naj omenim lastnosti glukometrov, ki imajo lahko približno 10-15% napako pri meritvi. Drugo je globina vboda v prst in iztiskanje krvi pri meritvi.
2. Naslednje je dinamika in spreminjanje Ks. Na Ks vpliva ne samo hrana in telesna dejavnost, temveč tudi razni psihični učinki, na eni strani stres, na drugi strani popolna sproščenost in relaksacija. Če ste tekli na tešče, ste najverjetneje vaše telo spravili v stres. Da se je pridobilo dovolj energije za vaše mišice, so se morali aktivirati številni procesi v organizmu..
Ključno gorivo za delovanje možganov je glukoza. Telo vedno poskrbi, da imajo možgani dovolj glukoze – ks. Pogoste hipoglikemije – nizki sladkorji lahko privedejo do kognitivnih sprememb in ne sladkorji na zgornji meji normale.
Kaj glede vašega trebuha? Ne vem sicer, kakšna je vaša telesna teža in oblika postave. Predvidevam pa, da bi radi imeli postavo v obliki črke V in ne O in trebušne mišice v obliki radiatorjev. Pišete, da redno tečete, s tem res lepo skrbite za svoje telo. Nič ne pišete, da bi tudi telovadili, mislim na trebušnjake, sklece..Za zdravo telesno dejavnost svetujemo kombinacijo telesne dejavnosti: 50% aerobne dejavnosti (skrb za telesno kondicijo, trening srca in pljuč), 25% vaj za moč (krepitev mišic, vezi, kosti in sklepov) ter 25% razteznih vaj (prevencija poškodb). Poleg telesa pa morate poskrbeti tudi za svojo dušo. Teči, telovaditi morate toliko, da pri tem uživate, da telo ne spravite v prevelik stres. Ne pozabite na vmesna obdobja počitka in zdravo prehrano (vsakega po malem, brez umetnih dodatkov).
Skratka, sprostite se, uživajte tudi v rekreaciji in pozabite na meritve krvnega sladkorja, za katere mislim, da jih ne potrebujete. Z njimi samo sami sebe spravljate v stres.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.