Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Meritve z ultrazvokom

Meritve z ultrazvokom

Pozdravljeni, gospod doktor,
spet se obračam na vas, ker imam pač bolj redkobesednega ginekologa, jaz pa sem zaskrbljena. Prejšnji teden sem bila na pregledu(noseča13.tednov) in doktor me je pregledal z ultrazvokom. Dolgo časa je opazoval brez komentarja. Potem pa me je naročil naj pridem spet že čez 14. dni, to je torej naslednji teden, češ da bo takrat naredil meritve, ko bo nosečnost že 15. tednov. Zdaj pa me zanima ali je to normalno, da se meritve delajo takrat in zakaj sedaj ni mogel tega opravilti. Ali je možno, da je kaj narobe, da mogoče sumi na premali plod? Ali se plod v teh tednih nosečnosti večkrat slabo vidi, kaj je temu vzrok?

Hvala za vaš odgovor

Draga Klara,

žal mi je, da vam ne morem kaj več povedati. Kaj je gledal in videl vaš ginekolog mi iz vašega poročanja ni jasno. Običajno se pri 12 tednih z dobrim UZ aparatom vidi že zelo veliko in tudi izmeri se lahko marsikaj, kar nam pove vsaj zelo natančno koliko traja nosečnost. Da se izmeriti premer glavide, dolžina hrbtenice, dolžina stegnenice, frekvenca srčnega utripa, položaj posteljice, prisotnost: rok, nog, želodca, sečnega mehurja, pravilno zastavljenega razvoja centralnega živčevja, zaprtost trebušne stene in seveda možno je izmeriti širino nuhalne svetline, torej z UZ vidne špranje na vratu, ki kadar je večja lahko napoveduje možnost prisotnosti Downovega sindroma. ipd.

New Report

Close