Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje meritve temperature z Hg / digitalnim termometrom

meritve temperature z Hg / digitalnim termometrom

pozdravljeni,

dolgo časa smo doma imeli samo živosrebrni termometer za merjenje temperature. Ob rojstvu otroka smo (zaradi praktičnosti) nabavili digitalni termometer, ki pa je (v primerjavi z živosrebrnim) vedno kazal cca 0,5 stopinje manj. Ker je bil kupljen v baby centru, sem predvidevala, da je pač “škart” roba, zato sem v lekarni kupila novega. Rezultat: prav tako 0,5 stopinje nižja izmerjena temperatura. Zdaj sem rahlo zbegana – ali vsi digitalci kažejo manj? Razmišljam o nakupu čelnega, vendar se bojim, da bo tudi ta pokazal določena odstopanja. Kaj mi svetujete? Z živosrebrnim pač predolgo traja.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Prednosti digitalnih termometrov so predvsem enostavnost za uporabo in transport, hkrati pa so njihove meritve relativno hitre in točne. Seveda govorim o točnosti +- 0,5 stopinje, kar pa v končni fazi niti ni tako pomembno. Važno je, da zgolj približno veste kakšna je vaša temperatura oz. temperatura otroka in lahko temu primerno potem ukrepate. Dejstvo je, da načeloma vsi digitalni termometri izmerijo kot ste ugotovila nekje 0,5 stopinje manj, kot je dejanska telesna temperatura. Bolj točen rezultat boste dobila, če digitalni termometer potem, ko že izmeri temperaturo (ko zapiska) pustite vstavljenega še nekaj časa. Iz izkušenj lahko povem, da to običajno pomeni še enkratni čas merjenja. Torej, če termometer potrebuje za merjenje temperature 15 sekund, to pomeni da ga pustite vstavljenega še 15 sekund. V tem primeru bo meritev bistveno bolj točna. Kot pa se že napisal lahko meritvi termometra enostavno prištejete pribl. 0.5 stopinje.

Dejstvo je, da kar se tiče točnosti (pravilnost naše meritve) in natančnosti (zaporedno izvedene meritve se med seboj ne razlikujejo) še vedno ostaja zlati standard klasični živosrebrni termometer. Bolj zanesljivih termometrov ni! Teh seveda ni več v prodaji – nadomestili so jih novi termometri, ki vsebuje mešanico različnih težkih kovin (galija, indija, kositra). Le-ti niso nevarni v primeru, da se vam termometer razbije. Tudi kar se tiče točnosti in natančnosti so ti termometri najbolj ustrezno nadomestili stare živosrebrne.
Njihova glavna slabost pa je precej večja viskoznost mešanice prej omenjenih težkih kovin v primerjavi z viskoznostjo živega srebra.
To posledično pomeni, da je ta termometer bistveno težje spraviti na začetno vrednost.

Pri čelnih IR termometrih ali laserskih IR termometrih je čas meritve izjemno kratek (par sekund), termometer izmeri telesno temperaturo v več sto točkah, kar seveda poveča zanesljivost meritve. Pravtako pa je tudi tukaj potrebno paziti na določene stvari: npr: za točno meritev morata biti oseba in termometer prej nekaj časa v istem prostoru, sicer pride do znantnih odstopanj,… Naj omenim še, da je pri tovrstnih termometrih (ušesni, čelni) potrebno narediti najmanj tri zaporedne meritve in upoštevati najvišjo izmerjeno vrednost. To pa načeloma ni težko, saj so časi potrebni za izvedbo meritve zelo kratki (par sekund). Primerni pa so tako za otroke, kot odrasle. Njihova prednost ni v točnosti (v praksi je največkrat povsem primerljiva s točnostjo digitalnih termometrov), ampak ponovno predvsem v hitrosti in enostavosti meritve.

Torej, kar se tiče točnosti so termometri med seboj v osnovi kar primerljivi, odločiti se morate na osnovi drugih parametrov – hitrosti meritve, obremenitve otroka (npr. pri čelnem termometru otroku temp. lahko izmerite tudi med spanjem),…in nenazadnje tudi ceno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

spoštovani!

Mene pa zanima kakšna je nevarnost živosrebernega termometra ko se razbije. jaz namreč še vedno uporabljam le tega in ravno pred kratkim se mi je eden razbil. ali lahko to bistveno vpliva na plod, sem namreč noseča.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Živo srebro je nevarno zlasti v hlapih in živo srebro na sobni temperaturi kar hitro hlapi. Ob razbitju je priporočljivo, da si pokrijete usta in nos s cunjo ali krpo in takoj odprete okna, drugi naj prostor čimprej zapustijo. Seveda je priporočljivo, da živega srebra ne odstranjuje nosečnica, saj so živo srebro in njegove spojine še posebej strupene za zarodke in dojenčke. Morebitne nevarnosti oz. dolgoročne posledice je zelo težko ocenjevati, saj so redke in težko dokazljive (gre za motnje v razvoju živčevja – prirojene okvare ploda). Znanih je nekaj primerov prisotnih prirojenih okvar ploda pri nosečnicah, ki so bile tekom nosečnosti izpostavljene hlapom živega srebra. Vendar so bile vse omenjene nosečnice izpostavljene močnejšim virom hlapov živega srebra kot je le-to ob pospravljanju razbitega živosrebrovega termometra. Zato je kakršnakoli panika oz. pretirana skrb odveč, je pa dejstvo da vsak takšen dogodek lahko minimalno prispeva k povečanju celokupnega tveganja za prirojene okvare ploda. Zaradi takšnih in podobnih razlogov je sedaj prodaja živosrebrnih termometrov tudi prepovedana. Akutna zastrupitev z živim srebrom pa je ob takšnem dogodku malo verjetna oziroma praktično nemogoča.

Kako postopati ob razbitju živosrebrnega termometra?

Če se termometer razbije na preprogi, primemo konce preproge, jo zavijemo skupaj in damo v plastično vrečo, ki jo po možnosti zavijemo še v eno plastično vrečo. Če se je termometer razbije po ploščicah, linoleju ali drugod, poiščemo kartico, trši papir ali prazno kapalko (npr. od očesnih kapljic) in zberemo skupaj kapljice živega srebra in delce termometra. Vse, kar je prišlo v stik z živim srebrom, damo v plastično vrečo, ki jo nato po možnosti zavijemo v še eno plastično vrečo in dobro zavežemo. Če tla niso gladka odsvetujem uporabo omel in krtač, saj se bodo kapljice živega srebra razpšile v manjše kapljice, ki se bistveno lažje skrijejo v razpoke med kosi talne obloge in tako dodatno otežimo odrstanjevanje živega srebra. Pri odstranjevanju ne uporabljamo sesalca – živo srebro se v sesalcu segreje, tako iz tekočega stanja hitreje prehaja v plinasto in zakroži po prostoru. Priporočljivo je, da se v prostoru, kjer je prišlo do razbitja zadržujemo čim manj, prostor pa izdatno zračimo (2-3 dni).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani!

Naj se Vam najprej zahvalim za odgovor! zanima pa me še nekaj. glede nato da nisem vedela oz videla da se je termometer razbiv ( videla, da je razbit in da ni notri ni Hg čez dan ali dva) me zanima kam je šlo to živo srebro oz.koliko časa hlapi v zaprtem prostoru( ali je še možnost prisotnosti Hg po parjih dnevih? )

Lepo Vas pozdravljam in Vam želim lep dan!

Spoštovani!

Živo srebro je najverjetneje izhlapelo v zrak – če prostor ni bil dovolj zračen, so hlapi lahko še vedno v prostoru. Ni pa niti nujno, da je že vse živo srebro izhlapelo (kako hitro hlapi je odvisno od več dejavnikov – temp. prostora; mesta, kjer se nahaja – lahko se skrije v razne razpoke, od koder počasneje hlapi,…).
Vsekakor vam svetujem, da v kolikor še niste, prostor sedaj temeljito prezračite (1-2 dni). Z menjavo zraka se dodatno pospeši hlapenje živega srebra in odstranjevanje hlapov iz prostora.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

imam prav neumno zgodbo, ampak zaradi številnih bolezni doma (oče parkinsonov bolnik, jaz sum na MS) sem danes povsem panična.

Triletni sin je razbil termometer z živim srebrom, za katerega sploh nismo vedeli, da ga še imamo. V paniki, da se otroka ne bi porezala s steklom, sem takoj pograbila sesalec in začela sesati po tleh in tako naknadno ugotovila, da imam pred seboj kapljice živega srebra.
Otroka sem odstranila iz prostora in zračila. V prostoru sem dva dni nismo zadrževali.
Včeraj popoldan smo se vrnili v prostor. Otroka sta se v prostoru igrala do večera.
Danes zjutraj mi hči začne kazati da je na okenski polici še delček stekla. Tako sva z možem z grozo ugotovila, da ni le steklo, ampak tudi že živo srebro, ki je tudi za radiatorjem, posledično pa zagotovo tudi pod parketom. Ker me v času razbitja termometra ni bilo v prostoru namreč nisem bila pozorna na del stanovanja z okensko polico temveč samo mesto kjer je ležal termometer.
Seveda sva z možem zopet odstranika otroka iz prostora in poskušala očititi obstoječe kapljice. Z okenske police je to bilo seveda enostavno, medtem ko je čiščenje starega parketa umetnost.
Zdaj smo se iz nadstropja popolnoma “izselili”. Mene pa skrbijo posledice za naše zdravje…

Vsekakor se zavedam, da sem neodgovoren starš, ampak zdaj imam tako hud občutek krivde in sploh ne morem doumeti kako se je lahko vse to zgodilo.
Vse me toliko bolj plaši zaradi mojih sprememb na centralnem živčnem sistemu in nikakor ne želim, da se kaj takega pojavi še pri kom drugem.
Lahko kje preverim koncentracije v naših telesih?
Ali kdo opravlja meritve koncentracije živega srebra v prostoru?
Kako dolgo naj ne bomo v prostoru, da bodo kapljice živega srebra, ki so pod parketom izhlapele?

Vsa oblačila (nogavice, posteljnino…) vse sem zaprla v plastično vrečko in pripravila za odstranitev, ampak žal se zavedam, da je verjetno prepozno.

Informacije, ki jih dobivam so tako kontradiktorne (od tega da gre za zanemarljivo majhno količino ali pa da je minimalno dovolj in je absorbcija hlapov preko 90%), da sem popolnoma zmedena.
Vljudno prosim za kakršnokoli pomoč!

Resnično se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!

Spoštovana,mislim,da je vaša panika popolnoma odveč.Količina živega srebra v termometru je tako majhna,da glede na vaš postopek čiščenja sigurno ni povzročila kake zdravstvene škode.Pomembno je le,da ste prostror dobro prezračili,priporočoja 2-3 dni.Edino kar ni bilo prav je,da ste sesali,tako,da svetujem,da če imate še vrečko v sesalniku,da jo dobro zaprete in odstranite.Prepoved uporabe Hg termometrov za telesno temperauro je v Sloveniji od 1.4.2009.Glede količine Hg v telesu pa mislim,da ni potrebe za zaskrbljenost,lahko pa se obrnete na center za zastrupitev UKC po nasvet.
lp

Suzana Taseska, mag. farm.

New Report

Close