Najdi forum

Meritve

Spomnem se, da sem nekje nekoč zasledila info, da naj bi se opravljale meritve izdiha ali nekaj podobnega-ne spomnem se točno sedaj, po različnih krajih po sloveniji. Sploh nimam ideje, kje naj iščem kakšne info o temu. mi lahko lepo prosim pomagate?

Spoštovana,

v Sloveniji potekajo ob nekaterih priložnostih tako imneovane spirometrične akcije.
Tako ob vsakoletnem Svetovnem dnevu KOPB potekajo spirometrije v nekaterih trgovskih centrih ali bolnišnicah. Kjer vam strokovnjaki z Golnika ali drugih pulmoloških centrov zastonj opravijo spirometrijo (“meritev izdiha” in še kaj) in vam po potrebi tudi svetujejo.
Letos bo takšna akcija v sredo 16 novembra v nekaterih trgovskih centrih (vem za Mercator v Šiški v Ljubljani) ter verjetno v bolnišnici Sežana. In še kje. Bodite pozorni na obvestila v medijih.

Poleg tega pa bodo tudi letos spirometrične meritve skupaj z Društvom pljučnih bolnikov izvajali na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani od 27. do 29.novembra.

Če mate težave z dihanjem pa je jasno, da ne boste več mesecev čakali do teh dogodkov! Ampak se morate takoj posvetovati z vašim izbranim zdravnikom, ki bo morda že sam opravil spirometrijo ali pa vas bo na spriometrijo ali druge ustrezne preiskave napotil k specialistom.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni

Sam imam obdobja, ko kašljam več in ko težje diham, nato pa pride spet obdobje, ko kašljam manj in posledično tudi bolje diham. Ali je med znaki za kopb tudi tako rekoč izmenično ponavljanje težav s kašljanjem in dihanjem?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

KOPB označujejo dokaj stabilni simptomi, torej ne posebno velika variabilnost v intenziteti kašlja, izkašljevanja ali težke sape. Vendar pa utrpi vsak bolnk s KOPB občasno poslabšanje svoje bolezni, ki se kaže s pojačanjem naštetih težav.
Vendar je teh poslabšanj večinoma največ nekaj letno. In so praktićno vezana le na zimski čas.
Po drugi strani pa imajo bolniki z astmo zares pestro, variabilno simptomatiko, ki se hitro spreminja. Ali sama po sebi ali pa pod vplivom zdravil.
Kar pomeni, da če imate zelo pogoste spremembe svojih težav, je verjetneje, da imate astmo kot KOPB.
Jasno pa je, da vam bo dala odgovor na to dilemo povsem enostavna spirometrija ter morda še kakšne drug nezahteven test pljučne funkcije ter morda še 1-2 tedensko merjenje jutranjega PEF. Ob posvetu s pulmologom.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close